Schaaksimultaan 2021 groot succes!

Maandag, 6 september was het Deijlerhuis het toneel van een druk bezochte schaaksimultaan van Sv Wassenaar. Simultaangever Eric van der Marel, van Sv Wassenaar en Bobby Fischer, moest het opnemen tegen maar liefst 23 tegenstanders. De simultaan begon om 19.00 uur, zodat ook jonge spelers mee konden doen. Deze 10 jeugdspelers waren echter niet van plan een korte partij te spelen en ook de senioren gingen er nog eens goed voor zitten. Pas na 23.00 uur werden de laatste partijen beëindigd, een lange avond voor Eric die onverstoorbaar en onvermoeibaar zijn rondjes draaide. Het eerste uur waren veel borden nog in evenwicht. Barend Lavrijsen verloor als eerste en rond achten moesten de jeugdspeelsters Karen Tseng en Pepper Ren ook opgeven, even later gevolgd door jeugdspeelster Klio Esvelt. Het half uur daarna wist Eric het ene na het andere punt te scoren: de senioren Koos van Holten, Herman de Wind, Kannika van Veen en de jeugdspelers Thomas Wood, Victor van Veen en Olis Esvelt hielden het voor gezien, waarbij Olis eerst zijn koning een hele wandeling over het bord had laten maken: 10-0, met nog 13 partijen te gaan. Alex van der Ham was de eerste die de remisehaven bereikte en even later ook de 9-jarige Mark Zupancic die een toreneindspel gelijk wist te houden. Rogier Sluimers en Robert Amato waren minder gelukkig, tussenstand rond 22.00 uur: 13-1. De overige spelers maakten het Eric behoorlijk moeilijk en dat leverde Danny Lim en Jelle Ritzerveld een gelijkspel op. De 12-jarige Alexandre Chahoud stond als enige gewonnen: kwaliteit en pion voorsprong. Hij wees het remiseaanbod van Eric af en ging voor de winst. Intussen hadden de jeugdspelers Noah Ritzerveld en George Ren de handdoek in de ring gegooid en kon Eric ook weer 2 punten bijschrijven door opgave van Gabor Ellman en Floris Vogelaar. Tussenstand: 18-2. Tegen 23.00 uur waren er nog drie partijen bezig: van Jasper Zijlstra, speciaal uit Friesland gekomen, Pierre Coste en Alexandre. Jasper maakte enkele fouten en kon opgeven, Pierre kon een half punt noteren. Alexandre zag zijn winstpoging mislukken, maar het lukte hem wel om remise te houden. Met een prachtige eindstand van 20-3 (17 gewonnen, 6 remises) kan Eric tevreden op de simultaan terugkijken, een simultaan voor jong en oud die laat zien dat schaken voor alle leeftijden is!

Ankie Erwich

Secretaris Schaakclub Wassenaar