Training

A Beginnerstraining

Op 19 februari 2024 gaf Gerard alweer zijn laatste training. Deze keer ging hij in op de kunsten van het eindspel. In dit stadium moet het oogsten plaatsvinden van alle voorafgaande moeite! Hoewel de belangstelling voor de training niet erg groot was, werd het zeker gewaardeerd door de deelnemers en uiteraard ook door het bestuur! Bedankt, Gerard.

Op 23 oktober ging Gerard in op een aantal openingen. Daarnaast roerde hij aan dat het ontwikkelen van stukken belangrijk is en dat snel rokeren de koning veiligheid verschaft.

De 2e training van Gerard op 2 oktober ging over penningen, pionnenstructuren en hoe je met 2 torens of met een dame mat kan zetten.

Op 25 september gaf Gerard de eerste les voor beginners. Hij behandelde deze keer eerst alle basisregels zodat helder werd gemaakt hoe het spelletje wordt gespeeld. Op 2 oktober gaat Gerard verder met les 2.

Schaken is één van de oudste en populairste denksporten in de wereld.

Voor iedereen die belangstelling heeft om kennis te maken met dit spel organiseert Schaakvereniging Wassenaar gratis schaaklessen. De lessen zijn bedoeld voor volwassenen en jongvolwassenen die een beetje of helemaal nog niet kunnen schaken.

De schaaklessen gaan vooraf aan de gebruikelijke wekelijkse clubavond op maandag van Schaakvereniging Wassenaar. De eerste schaakles is op maandag 25 september van 19.00 uur tot 20.00 uur in het Deijlerhuis, Hofcampweg 3, Wassenaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.       

Voor wie de geleerde kennis meteen in de praktijk wil brengen, is het mogelijk om na de les mee te spelen met onze clubleden. Er wordt ingedeeld op speelsterkte.

De schaaklessen worden gegeven door ons clublid Gerard van der Born. Tijdens de eerste les zullen nadere afspraken worden gemaakt over de vervolglessen, waarbij wij uitgaan van één les per maand.

Schaakvereniging Wassenaar biedt de lessen gratis aan, maar hoopt natuurlijk wel dat de deelnemers enthousiast worden en op de clubavonden langs komen. Dit is ook de eerste maanden gratis. Voor meer informatie over onze schaakclub: zie www.schaakclub-wassenaar.nl.

Schachfähigkeiten Training

Geard van der Born in actie achter het schaakbord

B Training voor de leden

De laatste training (22 april 2024) van het seizoen ging over loper eindspelen. Ongelijke lopers kwamen voorbij, als ook een randpion met een “verkeerde” loper. Joop liet ook leuke uitzonderingen zien op de standaard regels en sloot af met een stelling met lopers en veel pionnen. Iedereen mocht deze stelling spelen tegen Joop met als opdracht het eindspel te winnen. Dit leverde verrassende oplossingen op!

Op 15 april 2024 stond Strategie op het programma. Voordat je een plan, een strategie kunt bedenken is het eerst zaak de stelling te beoordelen. Hierbij zijn onder meer open lijnen, zwakke velden, het loperpaar, de ontwikkeling en de pionnenstructuur van belang. Aan de hand van een aantal stellingen werd door Joop ingegaan op de te volgen strategie. Het bleek niet zo eenvoudig achter de juiste strategie te komen, maar zoals gezegd, het start met een goed oordeel over de stelling. oefening baart kunst!

Op 25 maart 2024 was het de beurt aan toren eindspelen. Vele typen stellingen kwamen voorbij met veel voorbeelden. Belangrijke tips zijn: Toren achter de vrijpion, de Koningen moeten actief opereren, dit geldt ook voor de torens; een pionoffer voor een actieve toren is vaak voldoende compensatie, de verdedigende toren kan via de rijen aanvallen, maar ook via de flanken. De theorie was weer lastig, maar de voorbeelden thuis nog eens naspelen, is zeker zinvol!

In de vorige training was Joop veel aan het woord over pionnen eindspelen. Op 20 november werd daarom dit onderwerp herhaalt, maar moest men 2 aan 2 zelf aan de gang. Diverse stellingen moest men bekijken of er winst te behalen was of niet. Dit format lijkt toch meer aan te slaan. Lesje voor Joop.

Op 30 oktober ging Joop dieper in op eindspelen en in het bijzonder pionnen eindspelen. Er volgde veel informatie over oppositie, kritieke velden en een “driehoekje” maken.

De 2e training op 9 oktober werd ingevuld door het spelen in de praktijk van de Italiaanse opening, zoals in de 1e les was uitgelegd.

Op 11 september gaf Joop Beijersbergen aan een groepje leden een nadere uitleg over de Italiaanse opening. Er werd kort ingegaan op een drietal varianten na het witte Lc4. Namelijk Lc5, Pf6 en Le7. Vaak moet zwart oppassen dat veld f7 al in niet direct in de openingsfase in witte handen valt. Joop liet zien dat veelal een agressieve zet als d5 voor zwart de gevaren kan afwenden.