Open Snelschaakkampioenschap Wassenaar

Kampioenschap van 2023

SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP WASSENAAR

Op 18 december is het Snelschaakkampioenschap van Wassenaar gespeeld. Er waren in totaal 31 deelnemers; naast een aantal clubleden van SV Wassenaar, waren er ook een aantal jeugdspelers van BF en een aantal mensen van buiten de beide verenigingen.

Er werden een 12-tal ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem, waarbij de bedenktijd 5 minuten per persoon per partij was.

Halverwege het toernooi stond Rogelio Lujan met 5,5 uit 6 op kop. Gevolgd door Roderick van Kempen, Olaf Cliteur en Rogier Potter van Loon met 5 punten. Roderick, de op papier sterkste speler, won in de 7e ronde van Rogelio en nam zo de leiding over. Met het ingaan van de laatste ronde stond Roderick een vol punt voor op Rogelio, maar in de laatste ronde wist Kylian van Veen Roderick te verslaan. Rogelio won en zo eindigde beide heren met 10 uit 12. Op basis van weerstandspunten werd Roderick de winnaar van het toernooi. Rogelio werd 2e en Rogier Potter van Loon haalde met 9,5 uit 12 een mooie 3e plaats. De beste jeugdspeler werd Evan Los met een fantastische score van 7 uit 12. Tweede van de jeugd werd Noah Sosef en derde Jagger Meevis. De beste van SV Wassenaar werd dit jaar opnieuw Jasper Zijlstra met een score van 7 punten. Hijzelf boekte in de slotronde een remise, maar zijn 3 concurrenten, Gerard van der Born, Ronald van Vleuten en Joop Beijersbergen verloren alle drie! Bij de prijsuitreiking waren er naast de kampioensbeker, een aantal medailles en voor elke prijswinnaar een prijsje in natura naar keuze.

Al met al was het weer een gezellig toernooi, waarbij de nodige hapjes, dankzij Ankie Erwich, niet ontbraken.

De eindstand is als volgt:

=======================================================================

Kampioenschap van 2022

Aan het jaarlijkse snelschaakfestijn van de SV Wassenaar deden 42 spelers mee: elf clubleden van de organiserende SV. Wassenaar, tien leden van jeugdschaakvereniging Bobby Fischer, veertien van overige clubs en zeven huisschakers.
Grote verrassing was de deelname van de Russische internationale meester Mansur Gilmanov, die met een elo-rating van 2355 ruimschoots favoriet was. Grootste concurrenten waren diverse jeugdspelers uit het hele land aangevoerd door de 16-jarige Dylan Achuthan uit Rotterdam met 2173 en het snelschaakfenomeen Bart van Zijll Langhout van SG Rijswijk, die overigens in Wassenaar woont.
Eén speler kwam te laat. Hij was naar de SV. Wassenaar in Kerkehout gegaan. Die werd overigens in 1931 opgericht en de gelijknamige schaakvereniging reeds in 1925.


Er werd traditiegetrouw gespeeld volgend het Amsterdamse systeem met vijf cycli van vierkampjes. De speeltijd was vijf minuten per speler. Na de eerste cyclus hadden negen spelers 100% met 3 uit 3, na de tweede cyclus waren alleen Gilmanov en Katpatal uit Almere nog over met 6 punten. In de derde cyclus haalden Gilmanov en Van Zijll met 2,5 uit 3 de hoogste score in de kopgroep. De onderlinge partij was buitengewoon spannend en gelijkopgaand. Met een dame tegen 2 torens en 5 seconden over voor beiden werd de vrede getekend. In de vierde en vijfde cyclus breidde Gilmanov zijn voorsprong uit tot 3,5 punt en finishte met 14,5 uit 15 als Open Wassenaars snelschaakkampioen. De tweede plaats werd gedeeld door een kwartet jeugdspelers met 11 punten: Achuthan (tweede via het tiebreaksysteem), Akshaj Katpatal, Noah Ritzerveld en Evan Los. Arno Luijnenberg werd zesde met 10 punten en Bart van Zijll zevende met 9,5 punt. Hij speelde steeds in de kopgroep, ontmoette Gilmanov vier keer en was de enige die hem een halfje afsnoepte.


Beste clubspeler van SV. Wassenaar was de speciaal uit Friesland overgekomen Jasper Zijlstra met 9,5 punt. Hij speelde in de laatste cyclus in de een na hoogste groep en was voor deze cyclus al (gesloten) Wassenaars snelschaakkampioen. In deze cyclus kwamen Michaël Claushuis, Gerard van der Born en Joop Beijersbergen wel dichterbij tot 9 punten, maar niet gelijk. Bij de jeugdspelers t/m 12 jaar gingen de prijzen naar Noah Ritzerveld, Evan Los en Oscar Koppenens.
Er waren binnen het toernooi acht familieteams van vader of moeder en zoon, grootvader en kleinzoon of broer en zus. Winnaar was hier familie Ritzerveld voor de Katpatallen en de Koppenensen.

De winnaars….

De volledige uitslag staat hieronder:

 1. Mansur Gilmanov 14,5 (uit 15)
 2. Dylan Achuthan 11
 3. Akshay Katpatal 11
 4. Noah Ritzerveld 11
 5. Evan Los 11
 6. Arno Luijnenburg 10
 7. Bart van Zijll Langhout 9,5
 8. Oscar Koppenens 9,5
 9. Jasper Zijlstra 9,5
 10. Amir Tetova 9
 11. Paul Koks 9
 12. Michaël Claushuis 9
 13. Gerard van der Born 9
 14. Joop Beijersbergen 9
 15. Jaco Arkesteijn 8,5
 16. Hugo Quaak 8
 17. Lex Daniels 8
 18. Ronald van Vleuten 8
 19. Ankie Erwich 8
 20. Ishak Zwartenberg 7,5
 21. Jelle Ritzerveld 7
 22. Gabor Ellmann 7
 23. Yashech Alhamawandi 7
 24. Jagger Meevis 7
 25. Mukund Katpatal 6,5
 26. George Ren 6
 27. Ben Koppenens 6
 28. Awan Hassan 6
 29. Hany Hassan 6
 30. Pepper Ren 6
 31. Aarnav Naranayan 6
 32. Marat Gairabekov 5,5
 33. Victor van Veen 4
 34. Gary Wang 4
 35. Martin Los 3,5
 36. Harun Hany 3
 37. Ethan Kwan 2,5 uit 6
 38. Koos van Holten 2 uit 9
 39. Rob Bergen 2 uit 9
 40. Kannika van Veen 1,5 uit 6
 41. Gert Helfferich 1 uit 6
 42. Naud Zare 0,5 uit 6
  De familieteams-ranglijst
 43. Ritzerveld 18 (uit 30)
 44. Katpatal 17,5
 45. Koppenens 15,5
 46. Los 14,5
 47. Tetova/Gairabekov 14,5
 48. Ren 12
 49. Hassan/Hany 9
 50. Van Veen 5,5

=============================================================

Kampioenschap van 2021

Door diverse oorzaken kon het toernooi pas in mei van 2022 worden georganiseerd.

Op 2 mei was het dan zo ver; het Snelschaaktoernooi, georganiseerd door SV Wassenaar kon weer plaatsvinden. Naast 7 clubleden waren er een tiental mensen van buiten de vereniging en ook een negental jeugdspelers van Bobby Fischer. Speciaal voor de deze jeugdige spelers begonnen we al om 19.00 uur. Er werd gespeeld volgens  het Amsterdams systeem; telkens groepjes van 4 die dan 3 partijen speelden. Vervolgens werden er nieuwe groepjes gevormd. Na een inleidend woordje van de voorzitter, Joop Beijersbergen, nam Eric van der Marel de verdere organisatie op zich en leidde het toernooi in goede banen. Gedurende de intensieve avond, waar iedereen maar liefst 15 partijen moest spelen, was er een drankje en chips voor de jeugdspelers en wat later op de avond was er een stukje kaas en worst voor de broodnodige energie. Gelukkig was de moeder van Jagger, Tamara van der Weele, zo aardig om te helpen bij de bar, want onze trouwe barman Rob, zit in de lappenmand met een geopereerde knie.

Zoals verwacht eindigde Rachid Schrik bovenaan, maar een score van 15 punten uit 15 partijen is natuurlijk een geweldig resultaat! Voor zijn overwinning kreeg Rachid een Kampioensbeker koos een doos chocolade uit de beschikbare prijzen. Op de 2e plaats eindigde Arno Luinenburg met 10,5 punten; goed voor een fles wijn. Derde is Eric van der Marel geworden, ook met 10,5 punten. Eric schonk zijn fles wijn aan Rogier Potter van Loon. Met zijn score was Eric ook de beste speler van de Schaakvereniging Wassenaar en hiervoor ontving hij een aparte medaille. De titelhouder van de vereniging, Joop Beijersbergen, ging in het geweld van Rachid en Arno ten onder; 5 nederlagen tegen beiden bleef zijn score steken op 9 punten. Verder was de score van Hans Heshusius opmerkelijk; 9,5 punt was goed voor de 5e plaats. Goed gedaan, Hans!.

Voor de beste jeugdspelers waren er ook 3 medailles; Pepper Ren won de 1e prijs met een score van 8 uit 15, haar broertje George werd 2e met 7 punten en nummer 3 is Alexandre Chahoud geworden met 6,5 punt. Tot slot lieten de studenten Marcus en Weizenbach, zich ook niet zomaar opzijzetten; beide behaalden een mooie score van 8 punten. Hopelijk zien we ze nog eens op maandagavond langskomen op de clubavond!

Al met al, een leuk en gezellig, toernooi, waar wij als vereniging weer op kunnen terugkijken. Voor de uitslagen zie onderstaand overzicht: