Externe

Seizoen 2023 – 2024

In de 2e ronde speelde Wassenaar met 4-4 gelijk tegen DSC 7

Maandagavond 6 november, vertrok het team van Schaakvereniging Wassenaar naar Delft voor de tweede wedstrijd in de HSB-competitie. De eerste wedstrijd had het team gewonnen, maar nu was de tegenstander DSC 7, een team om niet te onderschatten.

Gabor Ellmann was als eerste klaar, hij verloor een pion en kreeg een lastige stelling. Zijn tegenstander maakte daar goed gebruik van en kon het punt incasseren. Niet veel later zorgde Ankie Erwich voor de gelijkmaker, na stukverlies verloor haar tegenstander nog meer materiaal en werd uiteindelijk mat gezet. In de partij van Joop Beijersbergen met wit ging het aanvankelijk gelijk op tot Joop in het middenspel zijn stukken richting de koningsvleugel dirigeerde. Hier liet zwart het wel erg makkelijk lopen en toen een witte pion op f5 verscheen was het pleit snel beslecht. Het volgende punt kwam van Gerard van der Born. Er kwam een stelling op het bord die beter was voor Gerard, maar waar zijn tegenstander toch nog mogelijkheden had. Deze zag echter geen goede zetten meer en gaf op. Inmiddels zag het er somber uit voor Danny Lim met een pion achter en een koning in het midden. Uiteindelijk verloor Danny een toren en kon opgeven. Ronald van Vleuten bracht de tussenstand op 4-2. Zijn tegenstander ging in de aanval en gaf een stuk voor twee pionnen. Hierdoor waren zijn stukken actiever, maar Ronald wist de aanval prima te pareren. Het resterende eindspel was een gelopen race voor Ronald. Nog een half punt was nodig voor de overwinning, maar de twee overgebleven partijen zagen er niet goed uit voor het team. Michael Claushuis stond drie pionnen achter die hij had moeten afstaan om een mataanval af te slaan. En Hany Hassan stond materieel weliswaar gelijk maar zijn loper stond helemaal buiten spel. De tegenstander van Michael dacht erg lang na, zodat er nog enige hoop was dat Michael daarvan kon profiteren. Maar met nog enkele minuten op de klok maakte zijn tegenstander geen fouten en won. Hany had intussen een kwaliteit moeten offeren om erger te voorkomen, maar uiteindelijk stortte zijn stelling toch in elkaar.

Eindstand DSC 7-Wassenaar: 4-4                                                                                                                            

   

Wassenaar wint de 1e wedstrijd tegen RSC-BP met 5-3!

===================================================================

SV Wassenaar kampioen seizoen 2022 – 2023

Maandag 3 april speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar de laatste ronde in de HSB-competitie. Om de eerste plaats te behouden was minimaal een gelijkspel tegen tegenstander Voorburg nodig.

Een rondje langs de borden in de eerste uren was niet geruststellend. Michael Claushuis stond niet goed, Danny Lim ook niet en van de rest was niet veel te zeggen.  Gabor Ellmann wikkelde af naar een totaal gelijke stelling met remise tot gevolg.  Floris Vogelaar zette zijn tegenstander steeds meer onder druk, won een kwaliteit en niet veel later de partij. Ook Hany Hassan speelde een mooie partij. In de aanval won hij een stuk en de stelling van zijn tegenstander stortte ineen. Gerard van der Born zette zoals altijd een scherpe aanval op, won een stuk en vervolgens kon hij zijn tegenstander mat zetten. Danny stond op verlies en moest uiteindelijk opgeven. Tussenstand 3 ½ – 1½. Nog een half punt was nodig, maar Michael stond een pion achter met de koning midden op het bord, Ronald van Vleuten had een goede stelling maar heel weinig tijd en Joop Beijersbergen was in de problemen gekomen en stond een kwaliteit en een pion achter. Een zenuwslopend laatste uur brak aan. Michael hield zijn hoofd koel en wist een pion terug te veroveren. Met nog weinig stukken op het bord was het Michael die gewonnen kwam te staan, zeker toen zijn tegenstander op pionnenroof ging en zijn loper liet insluiten. Hierdoor was de match gewonnen! Maar er waren nog twee spannende partijen. Ronald raakte in tijdnood zijn toren kwijt, maar kon eeuwig schaak houden. Joop had intussen voor zoveel complicaties gezorgd dat zijn tegenstander in tijdnood het een na het andere stuk weggaf extra. Door dit laatste punt werd het 6-2 voor Sv Wassenaar. Topscorers zijn geworden Michael en Gerard met 6 punten uit 6 partijen, op de voet gevolgd door Joop met 4 ½ uit 5 partijen aan bord 1 en Ronald met 5 uit 6 partijen. Sv Wassenaar is kampioen, en promoveert naar een hogere klasse van de HSB!

Eindstand Wassenaar-Voorburg: 6-2

1. Joop Beijersbergen- Sergio Grammatico 1-0

2. Michael Claushuis- Wouter Doorn 1-0

3. Ronald van Vleuten-Rik Langeveld ½ – ½

4. Gerard van der Born – Peer Kroon 1-0

5. Hany Hassan- Hans Visser 1-0

6. Floris Vogelaar-Jan Nienhuis 1-0

7. Danny Lim- Dorus Brouwer 0-1

8. Gabor Ellmann- Oscar Vernooij ½ – ½

Schaakteam blijft winnen!

Het team van Schaakvereniging Wassenaar stond na vier ronden op een gedeelde eerste plaats in de HSB-competitie. Maar in de uitwedstrijd tegen Schaakmat Westland 3 kon nog van alles gebeuren.

In alle rust begonnen de partijen, toen plotseling een luide kreet de stilte verbrak. Het bleek dat Danny Lim een combinatie van zijn tegenstander had gemist, een stuk verloor en niet veel later de partij. Gelukkig kon Ankie Erwich daarna snel voor de gelijkmaker zorgen. Nadat de partij in het begin in evenwicht was, deed haar tegenstander enkele minder goede zetten. Daar profiteerde Ankie van en om erger te voorkomen had haar tegenstander een stuk tegen een pion moeten geven. Dat zou ook verliezen, maar door de zet die hij deed, was het meteen uit: mat of dameverlies. De guioco piano opening die Floris Vogelaar met wit speelde, bracht zijn tegenstander in de problemen met pionverlies tot gevolg. Floris voerde de druk op en zwart ruilde van alles om erger te voorkomen. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord met koning, toren, loper en twee pionnen voor Floris tegenover koning en toren voor zijn tegenstander. Die stelling was voor zwart niet lang te houden, zodat Floris een punt kon bijschrijven. Joop Beijersbergen speelde met wit en kreeg een ongebruikelijke opening voorgeschoteld (Nimzowitch verdediging: e4 Pc6). Na de lange rokade van zwart zette Joop alles op de aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om de koning te beschermen. Dit deed hij voortreffelijk: de wederzijdse zware stukken hielden elkaar in evenwicht op de damevleugel. Toen opende Joop de aanval op de koningsvleugel en na een fout van zwart drong de witte dame de stelling binnen en was mat onvermijdelijk. De partij van Gerard van der Born (met zwart) ging aanvankelijk gelijk op. Zijn tegenstander had echter geen antwoord op het plan van Gerard om met een toren op de h-lijn en het loperpaar de aanval op de koningsvleugel op te zetten. Na 26 zetten gaf wit op in een verloren stelling, toen de dame verloren ging. Michael Claushuis kreeg al snel een goede stelling en het leek of het punt al binnen was. Zijn tegenstander verdedigde zich echter taai, maar kon stukwinst niet voorkomen. Pas toen Michael nog meer materiaal won, gaf hij zich eindelijk gewonnen. Hierdoor kwam het team op 5-1 en waren de matchpunten binnen. Nog twee partijen waren bezig: Ronald van Vleuten had een remise-achtig eindspel op het bord en Hany Hassan stond een pion achter. Hany wist de pion terug te winnen en toen begonnen een witte en een zwarte pion beiden aan een wandeling over het bord om te promoveren. Hany veroverde daarbij ook een toren, maar zijn tegenstander kon eeuwig schaak houden met remise als gevolg. Ronald was als laatste bezig in de voor hem gebruikelijke tijdnood. Toch was het zijn tegenstander die de mindere zetten deed en zich uiteindelijk mat liet zetten.

Door deze mooie overwinning staat Sv Wassenaar nu alleen bovenaan. Er moet nog één wedstrijd gespeeld worden en wel op maandag 3 april in het Deijlerhuis.

Eindstand Schaakmat Westland 3- Wassenaar: 1 ½ -6 ½

1. Jan van den Enden-Joop Beijersbergen  0-1

2. Jeffrey Hofland- Michael Claushuis  0-1

3. Marcel Dijkshoorn-Ronald van Vleuten  0-1

4. Gerard Zuyderwijk-Gerard van der Born  0-1

5. Martin van der Wal-Hany Hassan  ½ – ½

6. Robin Schouten-Danny Lim 1-0

7. Michel Onderwater-Floris Vogelaar  0-1

8. Bertus Groot-Ankie Erwich 0-1

                             

Schaaksucces in 4e ronde externe competitie

Maandag 6 februari 2023 speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar de vierde wedstrijd in de Haagse Schaakbond-competitie. Medekoploper DD 4 was de tegenstander.

Het eerste uur waren de meeste stellingen nog in evenwicht, alleen Gerard van de Born had al snel door een aftrekschaak een dame tegen een loper bemachtigd en stond dus op winst. Gabor Ellmann had een lastige stelling, verloor een stuk en moest uiteindelijk in verlies berusten. Tegelijkertijd kon Floris Vogelaar een punt bijschrijven. Pas na 19 zetten werden de eerste stukken geruild wat zijn tegenstander beter niet had kunnen doen want Floris kwam daardoor beter te staan. Hij voerde de druk op en uiteindelijk kon zijn tegenstander kiezen uit mat of dameverlies. Vervolgens wist Gerard zijn goede stelling in winst om te zetten na alle dreigingen te hebben afgeslagen. Michael Claushuis zette zijn tegenstander flink onder druk, won pion op pion en vervolgens de partij. Op het eerste bord waren de spelers aan elkaar gewaagd en moest Eric van der Marel genoegen nemen met remise. Tussenstand: 3 ½- 1 ½. Nog drie partijen waren bezig en voor de teamwinst was nog één punt nodig. Het zag er echter somber uit. Danny Lim had lang een gelijke stelling maar verloor in het eindspel een pion en even later de partij. Ronald van Vleuten had weliswaar een pion meer maar dat was een dubbelpion en het leek dat deze partij remise zou worden. Omdat Hany Hassan een loper achter stond, zag het er uit dat het 4-4 zou worden. Ronald sloeg remise af en gebruikte veel tijd om de weg naar winst te vinden. Zenuwslopend voor de toekijkende teamleden die al rekening hielden met verlies op tijd. Met nog enkele seconden op de klok lukte het Ronald een vrijpion te creëren. Zijn tegenstander raakte hierdoor zo van slag dat hij een toren weggaf. Kort daarop gaf ook de tegenstander van Hany op. Hany had zijn achterstand goed gemaakt door met slim spel drie pionnen te veroveren en wist daarna te winnen met een prachtige combinatie.

Eindstand Wassenaar-DD 4: 5 ½ -2 ½  

1. Eric van der Marel-Casper Sterk  ½ – ½

2. Michael Claushuis- Christos Alexandridis 1-0

3. Ronald van Vleuten- Dick Hennink 1-0

4. Gerard van der Born-Rein de Ruiter 1-0

5. Danny Lim –Adrienne Cramer 0-1

6. Hany Hassan-Robert van Eibergen 1-0

7. Floris Vogelaar-Auke de Vries 1-0

8. Gabor Ellmann-Maarten Roos 0-1

Na deze mooie overwinning gaat Wassenaar samen met DD4 op kop met elk 7 matchpunten.

Weer een overwinning in de HSB competitie

Maandag 28 november was de derde wedstrijd van ons team in de HSB competitie. Een uitwedstrijd tegen HSV 2 betekende een tijdig vertrek vanuit het Deijlerhuis, want we moesten de nodige wegwerkzaamheden in Den Haag omzeilen. Nadat we ook veilig het parkeerterreintje voor de speellocatie hadden bereikt, kon de wedstrijd beginnen.

Het eerste uur waren er nog geen uitslagen te noteren, maar Hany Hassan en Pierre Coste waren in een royale bui en hadden de tegenstander in de opening een stuk cadeau gedaan. Daar stond tegenover dat Ankie Erwich had geprofiteerd van enkele mindere zetten van haar tegenstander en een loper had veroverd. Van de overige partijen was nog niet veel te zeggen. Maar tegen de klok van tien waren er toch al veel beslissingen gevallen. Allereerst kon Michael Claushuis een punt noteren. Hij stond een pion voor en voerde steeds meer de druk op tot zijn tegenstander het niet meer zag zitten en opgaf. Danny Lim kreeg remise aangeboden maar wees dat aanvankelijk af. Hij dacht wat beter te staan maar enkele zetten later werd het toch remise door zetherhaling. De tegenstander van Ankie speelde lang door maar kon niet voor problemen zorgen en gaf zich uiteindelijk gewonnen. Ronald van Vleuten wist veel materiaal te winnen, zijn tegenstander had weinig tegenspel en Ronald kon al snel het punt bijschrijven. De tussenstand was dus 3 ½ – ½, een groot verschil, maar de kans was groot dat Pierre en Hany zouden verliezen. Het hing dus af van de partijen van Gerard van der Born en Joop Beijersbergen. Joop stond een pion voor en had een betere stelling, Gerard stond weliswaar een toren en een pion voor, maar zijn paard was opgesloten en zou verloren gaan. Kortom, beiden hadden de beste kansen maar zo eenvoudig was het nog niet. De tegenstander van Gerard zag echter geen heil meer in de partij, waardoor Gerard de matchpunten voor het team binnen haalde. Het verlies van Pierre en Hany maakte dat we op 4 ½ – 2 ½ kwamen. De partij van Joop ging nog lange tijd door, in de eindfase ging zijn tegenstander in de fout, verloor de dame en kon opgeven.

Uitslagen:

Jacques van As                                Joop Beijersbergen          0-1

Sjors Bruggink                                 Michael Claushuis           0-1

Hans Coenders                                Ronald van Vleuten         0-1

Rob Kuyvenhoven                         Gerard van der Born        0-1

Niels Okkema                                  Hany Hannos                   1-0

Selahattin Ciftci                              Danny Lim                      0,5-0,5

Henk Bouma                                   Pierre Coste                     1-0

David Poka                                       Ankie Erwich                   0-1

Eindstand HSV 2-Wassenaar: 2 ½ -5 ½                                                                                                                                                                                                                                               

Overwinning tegen Botwinnik in de 2e ronde

Na een gelijkspel in de eerste ronde van de HSB competitie tegen DSC 8 hoopte het team van Schaakvereniging Wassenaar in de tweede ronde meer te bereiken. Dit keer was Botwinnik 3 de tegenstander.

Binnen een uur na de start van de partijen was de eerste uitslag er al. Gabor Ellmann accepteerde in een gelijke stelling de aangeboden remise. Inmiddels stond Floris Vogelaar wat minder, maar de overige partijen waren in evenwicht. Michael Claushuis scoorde het eerste punt door de dame van zijn tegenstander te winnen. Niet lang daarna kwam Danny Lim remise overeen en stond Gerard van der Born een kwaliteit voor. Ook de stelling van Herman de Wind zag er goed uit met een loper meer. Herman koos echter voor een voor hem minder goede afwikkeling, hoewel hij nog steeds winstkansen had. Het leek nog een lange partij te worden, tot zijn tegenstander in de fout ging en meteen kon opgeven. Floris stond slecht en moest zich na een lange strijd gewonnen geven. Tussenstand: 3-2. Nog drie partijen waren bezig. Ronald van Vleuten had een ingewikkelde stelling met weinig tijd op de klok, Joop Beijersbergen probeerde een aanval op te zetten, maar de vraag was of die zou doorslaan en Gerard stond op winst, maar moest dat nog wel waarmaken. Al snel moest Joop in remise berusten. De tegenstander van Gerard raakte steeds meer achter in tijd en gaf uiteindelijk op, omdat hij geen goede zet meer kon vinden. Hierdoor waren de matchpunten binnen en het werd zelfs 5-3 toen tot slot Ronald en zijn tegenstandster het punt deelden.

Eerste ronde seizoen 2022-2023 kent spannend slot

Maandag 17 oktober was de eerste wedstrijd van het team van Sv Wassenaar in de HSB competitie. In twee auto’s vertrok het team naar Delft. Daar speelden wij tegen het jeugdige DSC 8. Helaas kon eerste bordspeler Eric van der Marel niet spelen, waardoor de opstelling moest worden aangepast. Gelukkig was Floris Vogelaar bereid om in te vallen. Ons team telde twee nieuwe leden: Gerard van der Born en Hany Hassan.

Al snel kon het eerste punt worden bijgeschreven. Ronald van Vleuten (bord 3) won in de opening een stuk. Na 24 zetten hield zijn tegenstander het voor gezien en gaf op. Helaas ging het daarna aan bord 5 mis. Ankie Erwich dacht een combinatie uit te voeren die tot pionwinst zou leiden. Zij had echter een tussenzet van haar tegenstander over het hoofd gezien, waardoor zij de geïnvesteerde loper niet meer terug kon winnen en na veel geploeter kon opgeven. Floris Vogelaar (bord 8) kreeg met zwart een Italiaanse opening voorgeschoteld, niet echt zijn favoriete opening! Na de beginschermutselingen bleek hij er toch een paard bij te zijn ingeschoten. Die achterstand kon niet meer worden goedgemaakt en hoewel hij zijn tegenstander de hele partij aan het werk wist te houden en zelfs bijna een pion wist te promoveren, moest hij uiteindelijk toch de vlag strijken. Hany Hassan (bord 7) speelde aanvallend maar moest ook goed op zijn verdediging letten. Tegen het einde van de wedstrijd had hij een goede stelling bereikt. Beide spelers hadden nog een toren en een aantal pionnen. Voor Hany was torenruil niet gunstig, maar het lukte zijn tegenstander toch de torens te ruilen en daardoor het eindspel te winnen. Niet veel later moest ook Danny Lim (bord 6) opgeven. Zijn tegenstandster offerde een loper maar won het stuk terug door met een pion twee stukken aan te vallen. Al met al keken we tegen een achterstand van 1-4 aan. Gelukkig werd het niet lang daarna 2-4. Michael Claushuis (bord 2) had naar eigen zeggen een slechte stelling maar zijn tegenstandster wikkelde niet goed af waardoor hij een toren won. Nog twee partijen waren bezig: Joop Beijersbergen aan bord 1 en Gerard van der Born aan bord 4. Na een gesloten Siciliaanse opening kreeg Joop in het middenspel een gevaarlijke aanval. In de beslissende fase zag hij een paar keer een directe beslissing over het hoofd, waaronder een mooi torenoffer op g7. In tijdnood ging de tegenstander in de fout en liet zich na een zware strijd mat zetten.  Tussenstand 3-4. Gerard met zwart aan bord 4 moest winnen om ons team aan een gelijkspel te helpen.  In een Caro Can opening ging het gelijk op, totdat zwarts slechte loper geruild kon worden tegen wits goede loper. Vanaf dat moment stond zwart steeds een beetje beter. Het resultaat van langdurig manoeuvreren was dat na 50 zetten en 3 uur spelen de witte stelling eindelijk werd opengebroken en volledig instortte.  Eindstand: 4-4!

De uitslagen:

Eindverslag seizoen 2021=2022

In het seizoen 2021-2022 nam SV Wassenaar deel aan de HSB-competitie (2e klasse) met één team. Dit team telde bij de aanvang van het seizoen 7 vaste spelers: Eric van der Marel, Joop Beijersbergen, Michael Claushuis, Ronald van Vleuten, Willem Groothuis, Alex van der Ham en Danny Lim en één (wisselende) invaller. Teamleider was Ankie Erwich.

Vanwege de corona-stop moesten er 2 ronden worden ingehaald in 2022. Door het vertrek van Alex naar Manchester was er nog een invaller nodig en daarnaast zorgde uitval door corona en vakanties voor nog minder vaste spelers. Gelukkig waren veel van onze leden bereid om in te vallen, hoewel zij qua rating liever een klasse lager hadden gespeeld. De krachtsverhoudingen lagen hierdoor wel wat scheef en menigeen moest dat met een nederlaag bekopen. Wel alle hulde voor de inzet van deze spelers. Ook in de top van ons team ging het niet goed, wat betekende dat het team geen van de wedstrijden kon winnen.

Beker voor de beste externe score
De beker voor de beste externe score gaat dit jaar naar Ronald van Vleuten met 2 punten uit 4 wedstrijden (50%) en met een TPR boven zijn eigen rating. Hij wordt op de voet gevolgd door Eric van der Marel, ook met 2 punten uit 4 wedstrijden Ook Joop Beijersbergen eindigde op 50%: 1 ½ punt uit 3 wedstrijden. Michaël Claushuis scoorde 2 punten uit 5 wedstrijden (40%).

Eindstand externe competitie 2021-2022