Externe

Seizoen 2023 – 2024

Wassenaar verliest kansloos van DD4 in slotronde

Op 24 april was er de gebruikelijke slotronde van alle HSB teams. Zowel Wassenaar als DD4 kwamen met 7 spelers zodat er maar 7 partijen werden gespeeld. Deze keer lieten onze topborden het toch lelijk afweten en dit leidde ertoe dat we met 5-2 verloren! Joop Beijersbergen kon aan het 1e bord geen opening vinden tegen een kenner van de Spaanse opening. In een gelijkwaardige stelling kwam er in de verte een dame loper eindspel aan met ongelijke lopers. Hierdoor ging Joop (wat vroeg) akkoord met remise. Het 2e bord was leeg en aan bord 3 kon Gerard van der Born, met zwart, het niet bolwerken tegen een goed spelende tegenstander. Gerard begon voorzichtig, maar zijn tegenstander kon met zijn stukken de zwarte stelling binnen te dringen. Er kwam een toren loper eindspel op het bord met een pion achterstand voor Gerard (4 om 5). Toen wit de torens ruilde leken de ongelijke lopers een behoorlijke remisekans te geven. Het leek erop dat Gerard niet de sterkste verdediging vond, maar de witspeler speelde het keurig uit. Ronald van Vleuten laveerde weer erg lang met zijn stukken zonder dat er veel te beleven was. Zijn tegenstander wist een kleine kwaliteit te winnen en richting de tijdnood van Ronald ging het langzaam maar zeker bergafwaarts, tot aan mat toe. Ook Hany Hassan moest een nul incasseren; hij probeerde aanvalskansen te krijgen op de koningsvleugel, maar die kwam niet van de grond. Intussen had zijn tegenstander de damevleugel “opgegeten” en de 3 pionnen achterstand waren ruim voldoende voor de winst. Daan Wille begon veelbelovend aan het middenspel; hij won al vlot een stuk, maar vergiste zich bij de poging een tweede stuk te winnen. Na allerlei verwikkelingen kwam er hetzelfde eindspel op het bord als dat van Gerard! Ook hier leek na de ruil van de torens de ongelijke lopers Daan de remise te bezorgen. Dit lukte, zodat ons team nu 1 heel punt uit 6 had! Danny Lim was dan ook de “held” van de avond; hij bezorgde ons de enige overwinning zodat de eindstand nog enigszins draaglijk was.

Na deze uitslag kwam Wassenaar op de derde plaats terecht. Volgend seizoen nieuwe kansen!

Wat betreft de persoonlijke resultaten kan worden vermeld dat met 4,5 uit 5, Daan de beste score heeft met 90%. Hierna kom Joop met 71% en dan Michael met 70%.

Wassenaar kansloos tegen sterk DSC 5 in 6e ronde

Op 11 maart waren we op bezoek bij DSC; de koploper. Het werd een afgetekende nederlaag van 3- 5 voor Wassenaar. Er waren 2 plus remises van Michael Claushuis en Ronald van Vleuten en daarnaast nog 2 overwinningen van Daan Wille en van Danny Lim. Deze waren niet echt overtuigend; Daan won in tijdnood en Danny kreeg een gratis punt; bij een totaal verloren stelling van Danny, ging zijn tegenstander door de vlag! En dus verder een viertal nederlagen. Joop Beijersbergen speelde een Gesloten Siciliaan, maar zijn tegenstander wist van de hoed en de rand. Na 15 zetten moest Joop al een kwaliteit geven om nog redelijk spel over te houden. hij won een stuk terug voor 2 pionnen, maar in het eindspel gaf zwart een kwaliteit terug en de 2 verbonden vrijpionnen beslisten toen de partij. Gerard van der Born kwam na de opening al snel met een lelijke dubbelpion op de c-lijn te zitten. zijn tegenstander wist dit goed uit te buiten en trok de partij naar zich toe. Ook Hanny Hassan moest het lootje leggen, evenals Alon Vinkler. Al met al een verdiende overwinning van DSC 5, die met nog 1 ronde te gaan al kampioen is. Gefeliciteerd!

Wassenaar blijft steken op 8 matchpunten uit 6 ronden.

Wassenaar wint op 12 februari 2024 van Schaakhuis 2

In de 5e ronde van de HSB-competitie heeft Wassenaar weer 2 matchpunten geboekt door een zwaarbevochten 4,5 – 3,5 overwinning op Schaakhuis 2.

Aan het 1e bord was Joop Beijersbergen, met zwart, na de opening niet goed bij de les. Hij zag talloze spoken die er niet waren. In plaats van rustig de koningsaanval af te slaan, ging Joop in de fout en verloor een kwaliteit en ook nog twee pionnen! In het eindspel van dame plus toren tegen dame plus paard, kon zijn tegenstander het niet afmaken en vanwege allerlei dreigingen gaf wit de kwaliteit weer terug. Toen ging Joop er eens goed voor zitten en wist de remise haven alsnog te bereiken. Aan bord 2 ging Michael Claushuis, na een Caro Kann opening, er met wit direct flink tegenaan. Met h4, g4 en f4 werd de koningsaanval geopend. Zwart reageerde met actief spel op de damevleugel en drong daar ver de witte stelling binnen. Onderwijl bleven beide koningen vrolijk in het centrum staan! In de verwikkelingen die er volgde was even de vraag of Michael zijn hand niet had overspeeld, maar hij trok wel de winst naar zich toe. Herman de Wind speelde een gedegen partij en won overtuigend met de witte stukken. Dit gold ook voor Daan Wille die een pluspion tot winst voerde. Hany Hassan en Danny Lim verloren hun partijen zonder veel kans op gelijk spel. Yashech Al Hamawandi leek lang de partij onder controle te hebben, maar aan het eind wist zijn tegenstander toch een stuk te veroveren. Hiermee was de strijd wel beslist. Toen stond het 3,5-3,5 en was het aan Gerard van der Born om de matchpunten binnen te halen. Zoals vaak, startte Gerard rustig aan met de Caro-Kann opening. Hij liet het initiatief in eerste instantie aan de tegenstander, maar gaandeweg, veroverde Gerard terrein en trok het initiatief naar zich toe. Na winst van 2 pionnen leek het toreneindspel een eenvoudige zaak, maar Gerard moest wel nauwkeurig spelen om de vrijpionnen veilig naar de overkant te loodsen. In tijdnood speelde zijn tegenstander niet erg sterk, maar het was sowieso een verloren strijd. Goed gespeeld van Gerard.

En zo komt Wassenaar na 5 ronden op 8 matchpunten; voorlopig op een 2e plaats!

Eindstand Wassenaar-Schaakhuis: 4 ½ – 3 ½  

 

In 4e ronde opnieuw een gelijkspel; dit keer tegen Schaakmat/Westland 3.

Op 8 januari speelde SV Wassenaar uit tegen Schaakmat/Westland 3 en moest daarvoor naar het “verre” Naaldwijk afreizen.

Danny Lim kon lang de stelling in evenwicht houden, maar verloor toch een pion en dat was doorslaggevend in het loper-eindspel, dat zijn tegenstander netjes tot winst voerde. Floris Vogelaar mist toch nog de routine en ging in het middenspel in de fout. Pionverlies en later zelfs een stuk achter liet weinig hoop over voor een goed resultaat. Gelukkig was Daan Wille op dreef, hij liet zijn tegenstander rustig komen en in een toren/paard eindspel kreeg Daan een vrijpion op de a-lijn. Het paard van zijn tegenstander kon niet mee verdedigen en zo voerde Daan de pion naar de overzijde. Een mooi gespeelde partij! Hanny Hassan was lange tijd op de goede weg; had het initiatief en zijn tegenstander moest goed opletten. In het eindspel kon Hanny geen vorderingen meer maken en remise was het resultaat. Inmiddels stond Wassenaar met 2,5 tegen 1,5 achter, dus moest er gescoord worden. Wel, dat deed Michael als eerste; na een ruimtelijk overwicht van zijn tegenstander, drukte Michael zijn stukken steeds verder het vijandelijke kamp binnen. De coordinatie van de witte stukken was weg en met luttele zetten overspoelde Michael de witte stelling. Ook Joop Beijersbergen had in het begin een redelijk gelijk staande stelling. Doordat de zwarte koning nog in het centrum stond, kon Joop het initiatief grijpen in het centrum, maar hij verzuimde dit te gelde te brengen. Door een foutieve paardzet verloor Joop zelfs een pion, maar gelukkig nam zijn tegenstander nog een 2e pion, waardoor de witte aanval ging lopen als een trein. Na een foutieve damezet was het mat ondekbaar. Zo was het nu 3,5 tegen 2,5 voor Wassenaar! Gerard van der Born had een groot deel van de partij de touwtjes in handen, totdat zijn tegenstander plotseling kansen kreeg op de koningsvleugel. Gerard verloor een pion, kwam in tijdnood, maar wist de stelling gesloten te houden, zodat er, ondanks dat het bord nog vol met stukken stond, tot remise werd besloten. De hamvraag was nu of Ronald van Vleuten nog een half punt zou kunnen binnenhalen. Ronald speelde met zwart en na de korte rokades van beide spelers, ging Ronald met h6, g5-g4 op avontuur. Deze actie had wat op kunnen leveren, maar de enorme verzwakking van zijn koningsvleugel ging Ronald toch opbreken. Hij moest alle zeilen bijzetten om de stelling overeind te houden en waarschijnlijk heeft zijn tegenstander ergens de winst laten liggen. Ronald kreeg zowaar tegenkansen en had moeten berusten in zetherhaling. Zeker omdat de tijdnood bij Ronald groot was; dit deed hem uiteindelijk ook de das om.

Zo eindigde een enerverende wedstrijd in een 4-4 gelijkspel. Met 6 matchpunten uit 4 wedstrijden doet Wassenaar nog steeds goed mee!

De uitslagen:

1. Hicham Wahb – Joop Beijersbergen   0-1

2. Jeffrey Hofland – Michael Claushuis   0-1

3. Andre van de Weijde – Gerard van der Born  0,5-0,5

4. Mariel Dijkshoorn – Ronald van Vleuten  1-0

5. Gerard Zuiderwijk – Hany Hassan 0,5-0,5

6. Robin Schouten – Danny Lim 1-0

7. Martin van der Wal – Floris Vogelaar 1-0

8. Joram van Straalen – Daan Wille 0-1

Wassenaar wint van DCSV1 in derde ronde HSB

In de 3e ronde van de HSB-competitie heeft Wassenaar weer 2 matchpunten geboekt door een 5,5 – 2,5 overwinning op DCSV 1

Joop Beijersbergen kreeg een gratis punt omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen. Aan bord 2 speelde Michael Claushuis een goede partij. Met een behoorlijk veldoverwicht voor Michael offerde zijn tegenstander een dubieus stukoffer. Michael moest even goed nadenken, maar wist de juiste verdediging te vinden. Hierna was het een hopeloze zaak voor zijn tegenstander. Gerard van der Born zette de partij voorzichtig op, pareerde eenvoudig het begin van een aanval en boekte ruimtewinst op de damevleugel. De witspeler betrok daar een soort egelstelling, waarna beide spelers het te gevaarlijk vonden om het centrum te openen; remise. Ronald van Vleuten kreeg in het middenspel een overwicht in het centrum. Zwart verdedigde goed, maar moest uiteindelijk een pion inleveren. Richting de tijdnood was de vraag of de pluspion voldoende zou zijn voor de winst, maar de tegenstander ging door zijn vlag heen, zodat dit wel zo gemakkelijk was! Danny Lim moest al snel in de verdediging en kon niet verhinderen dat er een pion verloren ging. Zijn tegenstander hield de druk op de ketel en na onnauwkeurig verdedigen van Danny ging de ene na de andere pion verloren. Een hopeloze strijd volgde nog, maar het pleit was beslecht. Yashech Al Hamawandi speelde opnieuw in het team en deed dat met verve. De strijd speelde zich vooral af op de damevleugel en met name op de c-lijn. Richting tijdnood ging zijn tegenstander in de fout en Yashech maakte het mooi af met een mataanval. Alon Vinkler, debutant in het team, deed het lange tijd goed en met enkel de zware stukken en een stel lopers op het bord leek er niet veel aan de hand. Toen ging Alon toch in de fout en verloor de kwaliteit. Zijn tegenstander bezette de open c-lijn en weerlegde alle truckjes van Alon, die uiteindelijk de vlag moest strijken. Tot slot Daan Wille die aan het 8e bord debuteerde. In het middenspel probeerde zijn tegenstander een aanval op te zetten tegen de lang gerokeerde witte koning. Maar Daan was bij de les en toen zijn tegenstander overzag dat hij probleemloos een stuk kon terugslaan, was het snel gebeurd met de partij.

Al met al een verdiende en mooie uitslag!

Eindstand Wassenaar-DCSV: 5 ½ – 2 ½    

1. Joop Beijersbergen – niet op komen dagen  1-0

2. Michael Claushuis – Reinier van der Veen  1-0

3. Gerard van der Born- Robert Boermans  0,5-0,5

4. Ronald van Vleuten- Leonard in ‘t Veen  1-0

5. Danny Lim- Rens ter Veen  0-1

6. Yashech al Hamawandi- Fedde Stegenga  1-0

7. Alon Vinkler-Mark Jager 0-1

8. Daan Wille- Paul Steenweg  1-0

In de 2e ronde speelde Wassenaar met 4-4 gelijk tegen DSC 7

Maandagavond 6 november, vertrok het team van Schaakvereniging Wassenaar naar Delft voor de tweede wedstrijd in de HSB-competitie. De eerste wedstrijd had het team gewonnen, maar nu was de tegenstander DSC 7, een team om niet te onderschatten.

Gabor Ellmann was als eerste klaar, hij verloor een pion en kreeg een lastige stelling. Zijn tegenstander maakte daar goed gebruik van en kon het punt incasseren. Niet veel later zorgde Ankie Erwich voor de gelijkmaker, na stukverlies verloor haar tegenstander nog meer materiaal en werd uiteindelijk mat gezet. In de partij van Joop Beijersbergen met wit ging het aanvankelijk gelijk op tot Joop in het middenspel zijn stukken richting de koningsvleugel dirigeerde. Hier liet zwart het wel erg makkelijk lopen en toen een witte pion op f5 verscheen was het pleit snel beslecht. Het volgende punt kwam van Gerard van der Born. Er kwam een stelling op het bord die beter was voor Gerard, maar waar zijn tegenstander toch nog mogelijkheden had. Deze zag echter geen goede zetten meer en gaf op. Inmiddels zag het er somber uit voor Danny Lim met een pion achter en een koning in het midden. Uiteindelijk verloor Danny een toren en kon opgeven. Ronald van Vleuten bracht de tussenstand op 4-2. Zijn tegenstander ging in de aanval en gaf een stuk voor twee pionnen. Hierdoor waren zijn stukken actiever, maar Ronald wist de aanval prima te pareren. Het resterende eindspel was een gelopen race voor Ronald. Nog een half punt was nodig voor de overwinning, maar de twee overgebleven partijen zagen er niet goed uit voor het team. Michael Claushuis stond drie pionnen achter die hij had moeten afstaan om een mataanval af te slaan. En Hany Hassan stond materieel weliswaar gelijk maar zijn loper stond helemaal buiten spel. De tegenstander van Michael dacht erg lang na, zodat er nog enige hoop was dat Michael daarvan kon profiteren. Maar met nog enkele minuten op de klok maakte zijn tegenstander geen fouten en won. Hany had intussen een kwaliteit moeten offeren om erger te voorkomen, maar uiteindelijk stortte zijn stelling toch in elkaar.

Eindstand DSC 7-Wassenaar: 4-4                                                                                                                            

   

Wassenaar wint de 1e wedstrijd tegen RSC-BP met 5-3!

===================================================================

SV Wassenaar kampioen seizoen 2022 – 2023

Maandag 3 april speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar de laatste ronde in de HSB-competitie. Om de eerste plaats te behouden was minimaal een gelijkspel tegen tegenstander Voorburg nodig.

Een rondje langs de borden in de eerste uren was niet geruststellend. Michael Claushuis stond niet goed, Danny Lim ook niet en van de rest was niet veel te zeggen.  Gabor Ellmann wikkelde af naar een totaal gelijke stelling met remise tot gevolg.  Floris Vogelaar zette zijn tegenstander steeds meer onder druk, won een kwaliteit en niet veel later de partij. Ook Hany Hassan speelde een mooie partij. In de aanval won hij een stuk en de stelling van zijn tegenstander stortte ineen. Gerard van der Born zette zoals altijd een scherpe aanval op, won een stuk en vervolgens kon hij zijn tegenstander mat zetten. Danny stond op verlies en moest uiteindelijk opgeven. Tussenstand 3 ½ – 1½. Nog een half punt was nodig, maar Michael stond een pion achter met de koning midden op het bord, Ronald van Vleuten had een goede stelling maar heel weinig tijd en Joop Beijersbergen was in de problemen gekomen en stond een kwaliteit en een pion achter. Een zenuwslopend laatste uur brak aan. Michael hield zijn hoofd koel en wist een pion terug te veroveren. Met nog weinig stukken op het bord was het Michael die gewonnen kwam te staan, zeker toen zijn tegenstander op pionnenroof ging en zijn loper liet insluiten. Hierdoor was de match gewonnen! Maar er waren nog twee spannende partijen. Ronald raakte in tijdnood zijn toren kwijt, maar kon eeuwig schaak houden. Joop had intussen voor zoveel complicaties gezorgd dat zijn tegenstander in tijdnood het een na het andere stuk weggaf extra. Door dit laatste punt werd het 6-2 voor Sv Wassenaar. Topscorers zijn geworden Michael en Gerard met 6 punten uit 6 partijen, op de voet gevolgd door Joop met 4 ½ uit 5 partijen aan bord 1 en Ronald met 5 uit 6 partijen. Sv Wassenaar is kampioen, en promoveert naar een hogere klasse van de HSB!

Eindstand Wassenaar-Voorburg: 6-2

1. Joop Beijersbergen- Sergio Grammatico 1-0

2. Michael Claushuis- Wouter Doorn 1-0

3. Ronald van Vleuten-Rik Langeveld ½ – ½

4. Gerard van der Born – Peer Kroon 1-0

5. Hany Hassan- Hans Visser 1-0

6. Floris Vogelaar-Jan Nienhuis 1-0

7. Danny Lim- Dorus Brouwer 0-1

8. Gabor Ellmann- Oscar Vernooij ½ – ½

Schaakteam blijft winnen!

Het team van Schaakvereniging Wassenaar stond na vier ronden op een gedeelde eerste plaats in de HSB-competitie. Maar in de uitwedstrijd tegen Schaakmat Westland 3 kon nog van alles gebeuren.

In alle rust begonnen de partijen, toen plotseling een luide kreet de stilte verbrak. Het bleek dat Danny Lim een combinatie van zijn tegenstander had gemist, een stuk verloor en niet veel later de partij. Gelukkig kon Ankie Erwich daarna snel voor de gelijkmaker zorgen. Nadat de partij in het begin in evenwicht was, deed haar tegenstander enkele minder goede zetten. Daar profiteerde Ankie van en om erger te voorkomen had haar tegenstander een stuk tegen een pion moeten geven. Dat zou ook verliezen, maar door de zet die hij deed, was het meteen uit: mat of dameverlies. De guioco piano opening die Floris Vogelaar met wit speelde, bracht zijn tegenstander in de problemen met pionverlies tot gevolg. Floris voerde de druk op en zwart ruilde van alles om erger te voorkomen. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord met koning, toren, loper en twee pionnen voor Floris tegenover koning en toren voor zijn tegenstander. Die stelling was voor zwart niet lang te houden, zodat Floris een punt kon bijschrijven. Joop Beijersbergen speelde met wit en kreeg een ongebruikelijke opening voorgeschoteld (Nimzowitch verdediging: e4 Pc6). Na de lange rokade van zwart zette Joop alles op de aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om de koning te beschermen. Dit deed hij voortreffelijk: de wederzijdse zware stukken hielden elkaar in evenwicht op de damevleugel. Toen opende Joop de aanval op de koningsvleugel en na een fout van zwart drong de witte dame de stelling binnen en was mat onvermijdelijk. De partij van Gerard van der Born (met zwart) ging aanvankelijk gelijk op. Zijn tegenstander had echter geen antwoord op het plan van Gerard om met een toren op de h-lijn en het loperpaar de aanval op de koningsvleugel op te zetten. Na 26 zetten gaf wit op in een verloren stelling, toen de dame verloren ging. Michael Claushuis kreeg al snel een goede stelling en het leek of het punt al binnen was. Zijn tegenstander verdedigde zich echter taai, maar kon stukwinst niet voorkomen. Pas toen Michael nog meer materiaal won, gaf hij zich eindelijk gewonnen. Hierdoor kwam het team op 5-1 en waren de matchpunten binnen. Nog twee partijen waren bezig: Ronald van Vleuten had een remise-achtig eindspel op het bord en Hany Hassan stond een pion achter. Hany wist de pion terug te winnen en toen begonnen een witte en een zwarte pion beiden aan een wandeling over het bord om te promoveren. Hany veroverde daarbij ook een toren, maar zijn tegenstander kon eeuwig schaak houden met remise als gevolg. Ronald was als laatste bezig in de voor hem gebruikelijke tijdnood. Toch was het zijn tegenstander die de mindere zetten deed en zich uiteindelijk mat liet zetten.

Door deze mooie overwinning staat Sv Wassenaar nu alleen bovenaan. Er moet nog één wedstrijd gespeeld worden en wel op maandag 3 april in het Deijlerhuis.

Eindstand Schaakmat Westland 3- Wassenaar: 1 ½ -6 ½

1. Jan van den Enden-Joop Beijersbergen  0-1

2. Jeffrey Hofland- Michael Claushuis  0-1

3. Marcel Dijkshoorn-Ronald van Vleuten  0-1

4. Gerard Zuyderwijk-Gerard van der Born  0-1

5. Martin van der Wal-Hany Hassan  ½ – ½

6. Robin Schouten-Danny Lim 1-0

7. Michel Onderwater-Floris Vogelaar  0-1

8. Bertus Groot-Ankie Erwich 0-1

                             

Schaaksucces in 4e ronde externe competitie

Maandag 6 februari 2023 speelde het team van Schaakvereniging Wassenaar de vierde wedstrijd in de Haagse Schaakbond-competitie. Medekoploper DD 4 was de tegenstander.

Het eerste uur waren de meeste stellingen nog in evenwicht, alleen Gerard van de Born had al snel door een aftrekschaak een dame tegen een loper bemachtigd en stond dus op winst. Gabor Ellmann had een lastige stelling, verloor een stuk en moest uiteindelijk in verlies berusten. Tegelijkertijd kon Floris Vogelaar een punt bijschrijven. Pas na 19 zetten werden de eerste stukken geruild wat zijn tegenstander beter niet had kunnen doen want Floris kwam daardoor beter te staan. Hij voerde de druk op en uiteindelijk kon zijn tegenstander kiezen uit mat of dameverlies. Vervolgens wist Gerard zijn goede stelling in winst om te zetten na alle dreigingen te hebben afgeslagen. Michael Claushuis zette zijn tegenstander flink onder druk, won pion op pion en vervolgens de partij. Op het eerste bord waren de spelers aan elkaar gewaagd en moest Eric van der Marel genoegen nemen met remise. Tussenstand: 3 ½- 1 ½. Nog drie partijen waren bezig en voor de teamwinst was nog één punt nodig. Het zag er echter somber uit. Danny Lim had lang een gelijke stelling maar verloor in het eindspel een pion en even later de partij. Ronald van Vleuten had weliswaar een pion meer maar dat was een dubbelpion en het leek dat deze partij remise zou worden. Omdat Hany Hassan een loper achter stond, zag het er uit dat het 4-4 zou worden. Ronald sloeg remise af en gebruikte veel tijd om de weg naar winst te vinden. Zenuwslopend voor de toekijkende teamleden die al rekening hielden met verlies op tijd. Met nog enkele seconden op de klok lukte het Ronald een vrijpion te creëren. Zijn tegenstander raakte hierdoor zo van slag dat hij een toren weggaf. Kort daarop gaf ook de tegenstander van Hany op. Hany had zijn achterstand goed gemaakt door met slim spel drie pionnen te veroveren en wist daarna te winnen met een prachtige combinatie.

Eindstand Wassenaar-DD 4: 5 ½ -2 ½  

1. Eric van der Marel-Casper Sterk  ½ – ½

2. Michael Claushuis- Christos Alexandridis 1-0

3. Ronald van Vleuten- Dick Hennink 1-0

4. Gerard van der Born-Rein de Ruiter 1-0

5. Danny Lim –Adrienne Cramer 0-1

6. Hany Hassan-Robert van Eibergen 1-0

7. Floris Vogelaar-Auke de Vries 1-0

8. Gabor Ellmann-Maarten Roos 0-1

Na deze mooie overwinning gaat Wassenaar samen met DD4 op kop met elk 7 matchpunten.

Weer een overwinning in de HSB competitie

Maandag 28 november was de derde wedstrijd van ons team in de HSB competitie. Een uitwedstrijd tegen HSV 2 betekende een tijdig vertrek vanuit het Deijlerhuis, want we moesten de nodige wegwerkzaamheden in Den Haag omzeilen. Nadat we ook veilig het parkeerterreintje voor de speellocatie hadden bereikt, kon de wedstrijd beginnen.

Het eerste uur waren er nog geen uitslagen te noteren, maar Hany Hassan en Pierre Coste waren in een royale bui en hadden de tegenstander in de opening een stuk cadeau gedaan. Daar stond tegenover dat Ankie Erwich had geprofiteerd van enkele mindere zetten van haar tegenstander en een loper had veroverd. Van de overige partijen was nog niet veel te zeggen. Maar tegen de klok van tien waren er toch al veel beslissingen gevallen. Allereerst kon Michael Claushuis een punt noteren. Hij stond een pion voor en voerde steeds meer de druk op tot zijn tegenstander het niet meer zag zitten en opgaf. Danny Lim kreeg remise aangeboden maar wees dat aanvankelijk af. Hij dacht wat beter te staan maar enkele zetten later werd het toch remise door zetherhaling. De tegenstander van Ankie speelde lang door maar kon niet voor problemen zorgen en gaf zich uiteindelijk gewonnen. Ronald van Vleuten wist veel materiaal te winnen, zijn tegenstander had weinig tegenspel en Ronald kon al snel het punt bijschrijven. De tussenstand was dus 3 ½ – ½, een groot verschil, maar de kans was groot dat Pierre en Hany zouden verliezen. Het hing dus af van de partijen van Gerard van der Born en Joop Beijersbergen. Joop stond een pion voor en had een betere stelling, Gerard stond weliswaar een toren en een pion voor, maar zijn paard was opgesloten en zou verloren gaan. Kortom, beiden hadden de beste kansen maar zo eenvoudig was het nog niet. De tegenstander van Gerard zag echter geen heil meer in de partij, waardoor Gerard de matchpunten voor het team binnen haalde. Het verlies van Pierre en Hany maakte dat we op 4 ½ – 2 ½ kwamen. De partij van Joop ging nog lange tijd door, in de eindfase ging zijn tegenstander in de fout, verloor de dame en kon opgeven.

Uitslagen:

Jacques van As                                Joop Beijersbergen          0-1

Sjors Bruggink                                 Michael Claushuis           0-1

Hans Coenders                                Ronald van Vleuten         0-1

Rob Kuyvenhoven                         Gerard van der Born        0-1

Niels Okkema                                  Hany Hannos                   1-0

Selahattin Ciftci                              Danny Lim                      0,5-0,5

Henk Bouma                                   Pierre Coste                     1-0

David Poka                                       Ankie Erwich                   0-1

Eindstand HSV 2-Wassenaar: 2 ½ -5 ½                                                                                                                                                                                                                                               

Overwinning tegen Botwinnik in de 2e ronde

Na een gelijkspel in de eerste ronde van de HSB competitie tegen DSC 8 hoopte het team van Schaakvereniging Wassenaar in de tweede ronde meer te bereiken. Dit keer was Botwinnik 3 de tegenstander.

Binnen een uur na de start van de partijen was de eerste uitslag er al. Gabor Ellmann accepteerde in een gelijke stelling de aangeboden remise. Inmiddels stond Floris Vogelaar wat minder, maar de overige partijen waren in evenwicht. Michael Claushuis scoorde het eerste punt door de dame van zijn tegenstander te winnen. Niet lang daarna kwam Danny Lim remise overeen en stond Gerard van der Born een kwaliteit voor. Ook de stelling van Herman de Wind zag er goed uit met een loper meer. Herman koos echter voor een voor hem minder goede afwikkeling, hoewel hij nog steeds winstkansen had. Het leek nog een lange partij te worden, tot zijn tegenstander in de fout ging en meteen kon opgeven. Floris stond slecht en moest zich na een lange strijd gewonnen geven. Tussenstand: 3-2. Nog drie partijen waren bezig. Ronald van Vleuten had een ingewikkelde stelling met weinig tijd op de klok, Joop Beijersbergen probeerde een aanval op te zetten, maar de vraag was of die zou doorslaan en Gerard stond op winst, maar moest dat nog wel waarmaken. Al snel moest Joop in remise berusten. De tegenstander van Gerard raakte steeds meer achter in tijd en gaf uiteindelijk op, omdat hij geen goede zet meer kon vinden. Hierdoor waren de matchpunten binnen en het werd zelfs 5-3 toen tot slot Ronald en zijn tegenstandster het punt deelden.

Eerste ronde seizoen 2022-2023 kent spannend slot

Maandag 17 oktober was de eerste wedstrijd van het team van Sv Wassenaar in de HSB competitie. In twee auto’s vertrok het team naar Delft. Daar speelden wij tegen het jeugdige DSC 8. Helaas kon eerste bordspeler Eric van der Marel niet spelen, waardoor de opstelling moest worden aangepast. Gelukkig was Floris Vogelaar bereid om in te vallen. Ons team telde twee nieuwe leden: Gerard van der Born en Hany Hassan.

Al snel kon het eerste punt worden bijgeschreven. Ronald van Vleuten (bord 3) won in de opening een stuk. Na 24 zetten hield zijn tegenstander het voor gezien en gaf op. Helaas ging het daarna aan bord 5 mis. Ankie Erwich dacht een combinatie uit te voeren die tot pionwinst zou leiden. Zij had echter een tussenzet van haar tegenstander over het hoofd gezien, waardoor zij de geïnvesteerde loper niet meer terug kon winnen en na veel geploeter kon opgeven. Floris Vogelaar (bord 8) kreeg met zwart een Italiaanse opening voorgeschoteld, niet echt zijn favoriete opening! Na de beginschermutselingen bleek hij er toch een paard bij te zijn ingeschoten. Die achterstand kon niet meer worden goedgemaakt en hoewel hij zijn tegenstander de hele partij aan het werk wist te houden en zelfs bijna een pion wist te promoveren, moest hij uiteindelijk toch de vlag strijken. Hany Hassan (bord 7) speelde aanvallend maar moest ook goed op zijn verdediging letten. Tegen het einde van de wedstrijd had hij een goede stelling bereikt. Beide spelers hadden nog een toren en een aantal pionnen. Voor Hany was torenruil niet gunstig, maar het lukte zijn tegenstander toch de torens te ruilen en daardoor het eindspel te winnen. Niet veel later moest ook Danny Lim (bord 6) opgeven. Zijn tegenstandster offerde een loper maar won het stuk terug door met een pion twee stukken aan te vallen. Al met al keken we tegen een achterstand van 1-4 aan. Gelukkig werd het niet lang daarna 2-4. Michael Claushuis (bord 2) had naar eigen zeggen een slechte stelling maar zijn tegenstandster wikkelde niet goed af waardoor hij een toren won. Nog twee partijen waren bezig: Joop Beijersbergen aan bord 1 en Gerard van der Born aan bord 4. Na een gesloten Siciliaanse opening kreeg Joop in het middenspel een gevaarlijke aanval. In de beslissende fase zag hij een paar keer een directe beslissing over het hoofd, waaronder een mooi torenoffer op g7. In tijdnood ging de tegenstander in de fout en liet zich na een zware strijd mat zetten.  Tussenstand 3-4. Gerard met zwart aan bord 4 moest winnen om ons team aan een gelijkspel te helpen.  In een Caro Can opening ging het gelijk op, totdat zwarts slechte loper geruild kon worden tegen wits goede loper. Vanaf dat moment stond zwart steeds een beetje beter. Het resultaat van langdurig manoeuvreren was dat na 50 zetten en 3 uur spelen de witte stelling eindelijk werd opengebroken en volledig instortte.  Eindstand: 4-4!

De uitslagen:

Eindverslag seizoen 2021=2022

In het seizoen 2021-2022 nam SV Wassenaar deel aan de HSB-competitie (2e klasse) met één team. Dit team telde bij de aanvang van het seizoen 7 vaste spelers: Eric van der Marel, Joop Beijersbergen, Michael Claushuis, Ronald van Vleuten, Willem Groothuis, Alex van der Ham en Danny Lim en één (wisselende) invaller. Teamleider was Ankie Erwich.

Vanwege de corona-stop moesten er 2 ronden worden ingehaald in 2022. Door het vertrek van Alex naar Manchester was er nog een invaller nodig en daarnaast zorgde uitval door corona en vakanties voor nog minder vaste spelers. Gelukkig waren veel van onze leden bereid om in te vallen, hoewel zij qua rating liever een klasse lager hadden gespeeld. De krachtsverhoudingen lagen hierdoor wel wat scheef en menigeen moest dat met een nederlaag bekopen. Wel alle hulde voor de inzet van deze spelers. Ook in de top van ons team ging het niet goed, wat betekende dat het team geen van de wedstrijden kon winnen.

Beker voor de beste externe score
De beker voor de beste externe score gaat dit jaar naar Ronald van Vleuten met 2 punten uit 4 wedstrijden (50%) en met een TPR boven zijn eigen rating. Hij wordt op de voet gevolgd door Eric van der Marel, ook met 2 punten uit 4 wedstrijden Ook Joop Beijersbergen eindigde op 50%: 1 ½ punt uit 3 wedstrijden. Michaël Claushuis scoorde 2 punten uit 5 wedstrijden (40%).

Eindstand externe competitie 2021-2022