Intern Keizer

SEIZOEN 2023-2024

Slotronde 10 van 22 april

In verband met de komende vakanties werd op 22 april de laatste ronde van de Keizer gespeeld.

Gabor Ellman kwam tegen Danny Lim al vlot een pion achter en later viel er nog een pion. Maar Gabor vocht terug en kwam in het toreneindspel weer gelijk te staan. Danny ging met zijn vrijpionnen direct aan de slag, iets wat Gabor achterwege liet. Dit brak hem uiteindelijk toch op. Koos van Holten kwam ook al vlot een pion achter tegen Daan Wille. In het eindspel met elk twee torens, een loper en een paard verloor Koos nog een pion. Met voldoende druk op de ketel schoof Daan vervolgens de partij uit. Gerard van der Born speelde tegen Pierre Coste. Ook deze kwam al snel een pion achter. Toen er ook nog een stuk verloren ging was het wel gebeurt. Hany Hassan speelde tegen Joop Beijersbergen opnieuw het Vierpaardenspel. Deze keer was Joop goed bij de les; toen Hany probeerde een aanval in te zetten, wist Joop deze eenvoudig te pareren en vervolgens het initiatief over te nemen. De ene na de andere pion viel en na dameruil werd de witte stelling overlopen door de zwarte stukken. De fraaiste en langste partij speelden Yashech Al Hamawandi en Floris Vogelaar. Zonder veel bijzonderheden ontstond er een eindspel met elk 2 torens, 2 lopers en 6 pionnen. Toen brak het lange laveren aan; Floris met zwart kreeg een vrijpion op d2 en de vraag was of die zou vallen of niet. Met een actieve koning wilde Yashech lang nog niet van remise weten en na ruil van enkele pionnen en een paar stukken leek het toren eindspel te winnen voor Yashech. Echter hij overzag dat Floris een gevaarlijke witte vrijpion kon ruilen, waarna er een volkomen gelijke stelling overbleef. Een waar titanengevecht!

Hiermee is de volgende eindstand bereikt. Achter de namen staat achtereenvolgens de score, het aantal gespeelde partijen en de procentuele score.

Joop Beijersbergen heeft zowel de hoogste score als ook de beste procentuele score. Hiermee heeft Joop zijn 9e titel veroverd! De 2e plaats is voor Gerard van der Born en de 3e plaats is voor Yashech Al Hamawandi tezamen met Danny Lim. Een mooi resultaat voor Danny! Opvallend is dat er maar 4 spelers alle 10 ronden hebben gespeeld; dit geeft wel een vertekend beeld. Volgend seizoen willen we dan ook een andere opzet kiezen.

Ronde 9 van 25 maart

Na de Blitz avond van vorige week was het nu weer een avondje voor de Keizer competitie. De opkomst was weer redelijk teleurstellend. Zo hebben we Richard Zonneveld, Marianna Travinskaia, Pierre Coste en Alon Vinkler al redelijk vaak moeten missen!

Koos van Holten speelde tegen nieuwkomer Martin en wist al snel de winst te vinden. Danny Lim en Herman de Wind gingen lang gelijk op, maar toen Danny een kwaliteit veroverde ging het snel bergafwaarts met Herman. Toen Herman een volle toren achterstond, was het pleit wel beslecht. Ook Gabor Ellman had niet zijn avond tegen Yashech Al Hamawandi. Yashech kwam al vlot een kwaliteit voor en uiteindelijk zelfs een complete dame. Daan Wille speelde tegen Gerard van der Born, die zijn vertrouwde Caro-Kann speelde. In het middenspel verloor Daan door een vervelende penning een kwaliteit. Er restte niet veel anders dan op de aanval te spelen. Met witte pionnen op g4, f4 en e4 leken er kansen te liggen voor Daan. Zeker toen Gerard in de fout ging, maar Daan speelde het verkeerd en verloor hierna de partij. Hany Hassan kwam met het Vierpaardenspel op de proppen tegen Joop Beijersbergen. In het middenspel kreeg Joop een overweldigd centrum met pionnen op f5, e5, d5, c6,en b7. In plaats van het ijzersterke f4, speelde Joop echter e4? waarmee het voordeel verloren ging. Na ruil van de dames deed Joop het opnieuw verkeerd; in plaats van pionwinst kwam zijn koning in de problemen. Hany speelde de aanval goed uit en het resterende eindspel met een loper meer voor een pion leek simpel te winnen. Echter de zwarte koning was oppermachtig in het centrum en een winstweg was niet zo simpel. Na talloze schaakjes zette Joop nog een valkuil, waar Hany gedachteloos in trapte. Na verlies van de loper was het eindspel onmiddellijk uit. Een partij met wederzijdse fouten waarbij Joop de gelukkige was. Na deze ronde is de stand als volgt:

Het valt op dat maar 4 spelers alle 9 ronden hebben gespeeld; dit geeft wel een vertekend beeld van de onderlinge sterkte. Op dit moment gaat Joop op kop met 7 uit 8, gevolgd door Yashech en Gerard met 6,5 uit 9. Danny volgt met 6 uit 9. Kijken we naar de procentuele scores dan blijft Joop weliswaar op kop, maar Daan en Pierre scoren met 75% ook prima! Volgend seizoen is het plan de competitie anders op te zetten om het grote verschil in gespeelde partijen te voorkomen.

Ronde 8 van 19 februari

Op 19 februari is de 8e ronde gespeeld. Nadat Gerard van der Born zijn laatste training had gegeven voor de beginners, kon het serieuze werk beginnen.

Daan Wille hield de stijgende lijn vast in zijn partij tegen Danny Lim en ook Gerard van der Born gaf Gabor Ellman weinig kans. Na lange tijd van afwezigheid speelde Pierre Coste weer een partij. Dit keer tegen Koos van Holten, die tegen een oplettende Pierre het loodje moest leggen. Ook Floris Vogelaar redde het niet tegen Joop Beijersbergen. In een redelijke stelling gaf Floris pardoes een stuk weg; jammer. Ook Alon Vinkler was weer in het land en hij hield zich Gert Helfferich van het lijf. Tot slot speelde Herman de Wind tegen Yashech Al Hamawandi. De laatste tijd was Herman goed op dreef, maar deze keer verloor hij als snel een toren op a1. Yashech speelde het verder nauwkeurig verder en kon zijn paard op a1 zelfs redden. Hiermee was het pleit wel beslecht.

Hieronder een tabel met de uitslagen van alle gespeelde partijen.

                              

Ronde 7 van 29 januari

in de 7e ronde wist Danny Lim verrassend te winnen van Joop Beijersbergen. In een vrijwel gewonnen stelling blunderde Joop en zijn koning liep in een matnet. Hany Hassan maakte korte metten met Koos van Holten en toen richtte de aandacht zich op de 2 resterende partijen. Floris Vogelaar kon lang Gerard van der Born van zich afhouden, maar in het eindspel ging er toch de een na de andere pion vanaf. Een verdiende overwinning van Gerard. Yashech Al Hamawandi speelde tegen Daan Wille. In het middenspel wist Yashech een pion voor te komen, maar stond onder druk op de damevleugel. Yashech leek alles onder controle te houden, maar in het eindspel leverde hij pardoes de pion weer in. Het toreneindspel leek probleemloos te eindigen in een zege voor Daan, maar Yashech wist toch nog een half punt uit het vuur te slepen. Een gedenkwaardige partij!

De uitslagen staan hieronder:

Danny heeft alle 7 ronden gespeeld en heeft 5 punten. Gerard en Yashech hebben elk 4,5 punt. Joop heeft 2 ronden gemist en staat op 4 uit 5. Daan mist zelfs 3 ronden en heeft 3,5 uit 4.

Ronde 6 van 22 januari

Door afwezigheid van de voorzitter is er geen verslagje van de 6e ronde.

De uitslagen zijn als volgt:

Na deze uitslagen is de stand als volgt:

Ronde 5 van 20 november 2023

Na een training over pionnen eindspelen (zie bij Trainingen) werd er op 20 november op een 7-tal borden strijd geleverd voor de Keizer competitie. Nieuw lid, Gert Helffrich, kreeg het met Koos van Holten aan de stok. Koos begint vooruitgang te boeken, ook omdat hij niet direct een tegenzet doet, maar ook nog even verder kijkt. Het ging dan ook best lang gelijk op, met het initiatief voor Koos. Helaas overzag Koos het verlies van een stuk en dat liet Gert niet meer lopen. Herman de Wind kreeg Gabor Ellman tegenover zich en die probeerde zoals vaker, een aanval in te zetten. Met alle zware stukken gericht op de witte koning, kwam die aanval ook van de grond. Het resultaat was een voorsprong van 2 pionnen voor Gabor, die het resterende pionnen eindspel netjes tot winst voerde. Een mooie partij van Gabor. Richard Zonneveld hield lang stand tegen Pierre Coste, maar in het middenspel ging het toch fout. Na stukverlies moest ook de dame het veld ruimen en toen was er geen houden meer aan. Marianna Travinskaia loerde, zoals vaker, op aanvalskansen en ten koste van 2 pionnen kreeg ze die ook. Maar Daan Wille (het 2e nieuwe lid!) verdedigde zich goed en kwam uiteindelijk een vol stuk voor te staan. Dit was teveel om het vege lijf te redden. Yashech Al Hamawandi begon met het Italiaans Vierpaardenspel tegen de favoriet, Joop Beijersbergen. Helaas maakte Yashech al bij de 5e zet een blunder dat hem een stuk voor een pion kostte. Hierna was in feite de partij gelopen, maar Yashech probeerde nog vergeefs kansen te krijgen tegen de zwarte koning. Het eindspel met een paard meer was hierna een gelopen race. Ankie Erwich en Danny Lim hielden elkaar lang in evenwicht. Tot in het eindspel Danny plotseling een paard liet instaan. Dit cadeautje nam Ankie graag aan en het eindspel was hierna niet moeilijk meer. De fraaiste en langste partij kwam op naam van Hanny Hassan en Gerard van der Born. Na een voorzichtig begin van de partij, waarbij Gerard zich wat terug trok in een soort egelstelling, begon Hanny een initiatief op de koningsvleugel. Gerard besteedde veel tijd aan het pareren van deze aanval, maar dat lukte dan ook. Na afruil van de dames was de angel er wel uit en Hanny moest gaan oppassen in het resterende eindspel. Hierbij ging Gerard in de fout en had een stuk kunnen verliezen, echter Hanny zag het niet en het spel ging verder. Hanny won nog een kwaliteit tegen een pion en probeerde dit eindspel nog te winnen. Maar Gerard had alles onder controle en na zetherhaling werd het remise. Een mooie partij van beide heren!

Hieronder staan de uitslagen en de ranglijst na 5 ronden.

Ronde 4 van 30 oktober 2023

De vierde ronde liet een 5-tal partijen zien. Daan Wille, die ook meespeelt in het OKW, speelde een partijtje tegen Richard Zonneveld. Ondanks lang verzet, moest Richard toch zijn meerdere erkennen in Daan. Gerard van de Born moest aantreden tegen Joop Beijersbergen. De door Joop gekozen Engelse opening was voor Gerard lastig om hier een goed antwoord op te dichten. Al snel kreeg wit de overhand op de koningsvleugel, maar in de haast om het “uit” te maken, ging Joop toch in de fout. Er waren tegenkansen voor Gerard, maar die zag hij niet en Joop kon de partij naar zich toe trekken. Gabor Ellman en Hany Hannos maakte er een fraaie partij van. Gabor was voortdurend op zoek naar de aanval en Hany moest goed opletten om de draad niet kwijt te raken. Hany hield stand en richting het eindspel kon Gabor het niet meer redden en verloor. Danny Lim en Yashech Al Hamawandi toverde ook een mooie partij op het bord. Danny zat lange tijd aan het roer, zeker toen Yashech pardoes een kwaliteit weggaf. Maar Danny was ook de beroerdste niet; even later gaf hij de kwaliteit weer terug! Het resterende toreneindspel speelde Yashech netjes naar de winst. Koos van Holten zette Ankie Erwich al snel onder druk en vrijwel de gehele partij moest Ankie opletten om niet onderuit te gaan. Het uiteindelijke paard eindspel leek zelfs nog winst voor Ankie op te leveren, maar de strijders besloten tot remise.

Na deze ronde gaan er 3 spelers aan kop met 3 punten, Yashech, Danny en Joop.

Ronde 3 van 18 september 2023

Deze ronde werden er een zestal partijen gespeeld en het kon blijkbaar nog gekker dan in de eerste ronde toen alle vijf de zwartspelers wonnen. Nu wonnen zelfs alle zes de zwartspelers!

Als eerste moest Gabor Ellman zijn koning omleggen; hoewel hij lang stand hield tegen Joop Beijersbergen moest hij toch zijn meerdere erkennen in de clubkampioen. Ook Koos van Holten was goed op dreef tegen Yashech Al Hamawandi; hij bereikte een gelijkstaand eindspel met 4 torens en elk een loper en remise leek in zicht te komen. Helaas, een foutje Van Koos kostte hem alsnog de partij. Floris begon na de opening al snel het spoor bijster te raken in zijn partij tegen Ankie Erwich en verloor een volle toren. Een poging om een koningsaanval op te zetten mislukte ook en het was duidelijk dat Floris zijn dag niet had. In het eindspel ging er nog een stuk af en toen hield Floris het wel voor geziens. Nieuwkomer Martin Mossink trok ten strijde tegen Pierre Coste, die al snel de zeilen moest bijzetten. Hij verloor een stuk voor een paar pionnen en toen nog een stuk. Het resultaat was een eindspel van toren, loper en paard tegen een enkele toren, maar wel met 5 (!) pionnen meer. Pierre rukte langzaam op met de pionnenvloed, de torens werden geruild en de 3 pionnen van Pierre verschalkten de loper en het paard. Een ontzettend leuke partij van beide heren! Hanny Hannos trok met wit tegen Herman de Wind al snel ten strijde op de koningsvleugel. De zwarte damevleugel bleef lange tijd onontwikkeld en Hanny leek dit goed te gaan uitbuiten. Maar Herman pareerde allerlei dreigingen en mogelijk heeft Hanny het ergens laten liggen. Toen hij ook nog een stuk offerde voor weinig compensatie was het gebeurt met Hanny. De laatste partij tussen Gerard van der Born (wit) en Danny Lim was ook een memorabel gevecht. Na een gezonde ontwikkeling met een lange rokade voor wit, startte beide vleugels met een pionnenopmars naar de vijandelijke koning. Hierbij belandde er een zwarte pion op a3, tegengehouden door de witte loper op a2. Deze stond echter lange tijd volledig buiten spel door zijn eigen pionnen op b3, c2 en d3. De paarden verdwenen van het bord en de vraag was of de gezonde loper van Danny de partij zou kunnen beslissen. Maar ondertussen was de pionnenaanval van Gerard ook gevaarlijk geworden en richting de tijdnood kwam de witte loper eindelijk tot leven. Het slot was hartverscheurend; Danny liet een toren instaan, Gerard zag het niet en met de vlag in zicht trok Danny de partij over de streep. Een prachtpartij van de matadoren!

Hieronder staan de uitslagen en de stand na de 3e ronde.

Danny staat dus fier op kop met 3 uit 3!

Ronde 2 van 11 september 2023

De 2e ronde gaf weer een aantal mooie en spannende partijen te zien. Richard Zonneveld had het niet zo makkelijk tegen Joop Beijersbergen, maar de heren speelden een tweetal potjes, waarbij Richard wel weer iets is wijzer geworden. Gerard van der Born en Koos van Holten hielden elkaar goed bezig; Gerard kwam wel een paar pionnen voor, maar de zware stukken van Koos lagen nog op de loer, totdat Koos een volle dame liet instaan; einde verhaal! Pierre Coste kreeg het aan de stok met Floris Vogelaar. tot in het middenspel ging het redelijk gelijk op en met lopers van verschillende kleur (en nog 4 torens op het bord), leek een remise niet zo denkbeeldig. Maar Floris wist zijn loper en pionnen beter te benutten en Pierre moest het lootje leggen. Ankie Erwich speelde tegen Marianna Travinskaia. De laatste probeerde als altijd op de aanval te spelen, maar Ankie was bij de les en won verdiend. De nieuwkomer, Alain Vinkler speelde een wisselende partij tegen Danny Lim. de kansen lagen in 1e instantie aan de kant van Alain, maar Danny verdedigde goed en het eindspel werd ongemeen spannend. Danny had een triple pion op de d-lijn, maar de vijandelijke koning en toren waren zeer actief. Hier leek Alain kansen te laten liggen ofwel Danny verdedigde zich goed. Enfin, Danny pareerde alle dreigingen en won het eindspel. Goede partij van Danny! Tot slot de geweldige worsteling tussen Yashech Al Hamawandi en Hanny Hannos. Na een wat aparte opening kregen de heren het serieus met elkaar aan de stok. Yashech kwam materieel in het voordeel en met wit, kreeg hij zelfs een vrijpion op b7! Maar Hanny was in de weer met een geweldige aanval op de witte koningsvleugel. Deze leek door te slaan, maar Yashech bleef koelbloedig tot het eind. Wellicht miste Hanny een kans, maar zoals het liep, pareerde Yashech alles en won de partij.

Na deze partijen staan Gerard en Danny op kop met elk 2 punten uit 2 partijen.

Ronde 1 van 4 september 2023

Tijdens deze 1e ronde zijn er een vijftal partijen gespeeld. Door afwezigheid van de voorzitter, deze keer enkel de uitslagen.

Yashech Al Hamawandi – Gerard van der Born 0-1

Herman de Wind – Koos van Holten 0-1

Richard Zonneveld – Gabor Ellman 0-1

Hany Hassan – Dany Lim 0-1

Abdul – Alain Vinkler 0-1

Een succesvolle ronde voor de zwartspelers!

====================================================================

Seizoen 2022-2023

Ronde 8 van 24 april 2023

Op maandag 24 april was de laatste ronde van de Keizer competitie.

Hoewel de winnaar, Joop Beijersbergen, al bekend was, was de strijd om de 2e en 3e plaats nog in volle gang.

Richard kruiste opnieuw met Rob de degens, maar Rob was bij de les en kon een punt noteren. Marianna speelde tegen de jeugdspeler Jagger en deze talentvolle jongeman wist de partij netjes te winnen. Pierre en Gabor maakten er een fraai festijn van. Eerst wist Pierre een stuk te winnen, vervolgens veroverde Gabor de dame voor een toren en leek het weer min of meer gelijk te staan. In het slotspel hadden de torens van Pierre duidelijk de overhand tegen de dame van Gabor, maar Gabor kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Koos kwam tegen Danny een stuk voor en dacht de buit binnen te hebben. Maar de vrijpionnen van Danny waren in het eindspel een geducht wapen. Koos lette niet goed op en moest have en goed teruggeven, maar ook dat hielp niet. Goed eindspel van Danny. Herman speelde tegen een nieuwkomer, Ray Wen. Deze speelde erg snel, maar Herman liet zich niet opjagen, won een pion en maakte de partij in een toreneindspel netjes af.

Joop speelde tegen Hany en dat ging redelijk gelijk op, tot Joop een kwaliteit offerde voor een aanval op de zwarte koning. Die aanval kwam wat moeizaam op gang, maar toen Hany een stuk voor bijna niets offerde was het wel gedaan met de tegenstand. Gerard moest een aanvallende Yashech van het lijf houden en was gedwongen een stuk te geven voor 2 pionnen. Hiermee kreeg Gerard wel een groot stellingsoverwicht en hij wist het stuk terug te winnen. Het eindspel rondde Gerard netjes af.

Na deze partijen is de slotstand:

Zoals wel verwacht kon Joop zijn 8e clubkampioenschap laten noteren. Gerard werd netjes 2e en Koos en Danny bezetten samen de 3e plaats. Op basis van weerstandspunten kreeg Koos de bronzen medaille. Ook Floris deed het niet slecht met 3,5 punt uit 5 wedstrijden.

Ronde 7 van 20 februari 2023

Op 20 februari waren er opnieuw een 10-tal spelers die achter de borden plaats namen. Hany Hannos was, zoals een beetje te verwachten was, snel klaar met zijn partij tegen Richard Zonneveld. Rob Bergen, terug uit een zonnig Florida, ging er eens voor zitten tegen Danny Lim. Lange tijd ging het goed voor Rob, maar Danny was toch wat attenter en wist de partij naar zich toe te trekken. Floris Vogelaar kreeg Koos van Holten tegenover zich en zoals vaak speelde Koos redelijk agressief en altijd op zoek naar grappen. Maar ook in deze partij speelde Koos veelal te snel en dat levert nog wel eens een kostbare fout op. Zo ook hier en Floris kon een punt noteren. Ankie Erwich trad met wit aan tegen Gabor Ellman. Een behoorlijk evenwichtige partij die Gabor uiteindelijk toch in zijn voordeel kon beslissen. De langste partij was die tussen Yashech Al Hamawandi en Joop Beijersbergen. Yashech werd al snel actief op de koningsvleugel en na wat wederzijds gemiste kansen op voordeel, kwam er een stelling op het bord met wederzijdse kansen. Joop dreigde voortdurend een pion te verliezen, maar met allerlei dreigingen leek de stelling nog in evenwicht. Toch wist Yashech de zwarte koning ernstig te belagen en Joop moest genoegen nemen met eeuwig schaak. Echter Yashech probeerde met zijn koning weg te lopen, hetgeen verkeerd uitpakte. Een onverdiende overwinning van Joop.

De uitslagen:

Na ronde 7 is de stand als volgt:

Ronde 6 van 30 januari 2023

De zesde ronde traden een 10-tal spelers aan om de degens te kruisen. Richard Zonneveld kreeg het aan de stok met Yashech Al Hamawandi en voor Richard was dat toch wat hoog gegrepen. Ook Koos van Holten was al snel klaar; Hany Hannos was duidelijk niet bij de les en moest al vroeg zijn koning omleggen. Joop Beijersbergen en Floris Vogelaar maakte er een leuke partij van. Floris kon in de opening uitstekend uit de voeten met de Gesloten Siciliaanse opening van Joop. In het middenspel ontbrandde de strijd om het centrum, waarbij de zwarte pion c5 belaagd werd door de dame-loper batterij op f2 en e3. De zwarte dame stond wat ongelukkig op veld b6 en hiervan had wit kunnen profiteren door de breekzet b4. Het gespeelde alternatief, d4 gaf zwart gelegenheid het evenwicht te herstellen, maar Flores liet die kans liggen en gaf de pion op c5 op. Hierna kwamen de witte stukken los en viel er nog een pion. Na ruil van allerlei stukken, was het eindspel kansloos voor Floris. Gabor Ellman was met wit tegen Herman de Wind goed op dreef. De zwarte damevleugel kwam niet tot ontwikkeling en de witte torens met een loper bedreigde de zwarte koning op de andere vleugel. Herman moest een kwaliteit inleveren en het einde leek nabij. Echter het paard van Herman bracht redding; Gabor trapte in de val en verloor de kwaliteit weer. Inmiddels waren de zwarte stukken actief geworden en de pionnen van Herman rukte verder en verder op. Ook de ongelijke lopers konden Gabor niet meer redden en teleurgesteld moest hij opgeven. De partij van Danny Lim (wit) en Gerard van der Born was een lange zit. Er werd lange tijd omzichtig gemanoeuvreerd, waarbij Gerard de half open c-lijn kon bezetten. Dit leidde uiteindelijk tot pionwinst, maar Danny gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij speelde nog lang door in het eindspel, maar hiermee wist Gerard wel raad.

De uitslagen:

De stand na 6 ronden is:

De vijfde ronde van 9 januari 2023

Deze keer namen ook Michael Claushuis en Eric van der Marel achter het bord plaats en mochten zelfs tegen elkaar spelen. Eric speelde een speciale variant van het Russisch en al na 10 zetten werd er van alles geruild op het bord. Met als tussenstand een zwart paard op h1 en een witte collega op h8. In het vervolg wist Michael de overhand te krijgen doordat het zwarte paard verloren ging en zijn collega kon ontsnappen. Een leuke partij. Intussen had Gabor Ellman zich al mat laten zetten door Koos van Holten en Rob Bergen verloor al snel een pion tegen Yashech Al Hamawandi. Gaandeweg werden er nogal wat stukken geruild en met enkel de torens op het bord leek er nog hoop voor Rob. Echter, met 2 verbonden vrijpionnen wist Yashech wel raad en hij pakte dan ook het volle punt. Joop Beijersbergen miste iets in de opening tegen Danny Lim en kwam een pion achter te staan. In het middenspel kwam Danny onder druk te staan en moest de pion weer inleveren. Toen er een remise-achtig eindspel ontstond, bleef Danny doorspelen en kwam het remise-aanbod op een moment dat Joop duidelijk beter stond. Een wat geflatteerde zege voor Joop was het resultaat. Nee, dan Floris Vogelaar! Gerard van der Born liet zich al snel na de opening in de verdrukking zetten en het ruimtelijk overwicht werd door Floris perfect uitgebuit. Met een stukoffer op e6 werd de zwarte stelling opgeblazen; een prachtige partij van Floris!

De uitslagen van de 5e ronde:

De stand is nu:

==================================================================

Tweede helft van de Keizer competitie.

Doordat er dit seizoen 4 extra trainingsavonden zijn en er ook 4 avonden zijn gereserveerd voor het Rapid toernooi, is de Keizercompetitie erg ingekort. Er is nu een viertal ronden voor de Kerstperiode geweest en er zijn nog maximaal 4 avonden in 2023. Het nut van deze 8 avonden te splitsen in twee cycli van 4 wordt betwijfeld en daarom is besloten er een competitie van te maken met 8 ronden.

====================================================================

De slotronde van de 1e cyclus van 31 oktober

Op 31 oktober is alweer de laatste ronde van de 1e cyclus van de Keizer gespeeld. De rest van dit jaar bestaat uit externe wedstrijden, het OKW, een Rapid avond en de 2e training van Frank Erwich.

In deze 4e ronde was Richard Zonneveld niet erg bij de les en hij verloor al snel van Yashech Al Hamawandi. Ook de partij van Joop Beijersbergen was vlot klaar, hoewel dat er na de opening niet naar uitzag. Koos van Holten kwam met wit goed uit de startblokken en zwart deed wat mindere zetten. Tot Koos in de haast een blunder deed en pardoes een loper weg gaf. Hierna was tevens de angel uit het witte spel en de zwarte stukken bliezen de koningsstelling van wit op. Gerard van de Born zette Gabor Ellman flink onder druk op de koningsvleugel. Ondanks fel verzet van Gabor, liep de aanval van Gerard op rolletjes en behaalde hij een verdiende overwinning. Danny Lim moest alle zeilen bij zetten om een ontketende Hany Hannos van het lijf te houden. Deze zette een krachtige aanval op tegen de witte rokadestelling die uiteindelijk onhoudbaar bleek. Een prachtige partij van Hany! Tot slot Pierre Coste versus Floris Vogelaar. In het middenspel kwam Pierre een pion voor, maar had tevens een tripelpion op de c-lijn. Gaandeweg kwam Floris vrijer te staan en het ene na het andere stuk werd geruild. De matadors melkten het eindspel met ongelijke lopers helemaal uit tot de laatste pion; een terechte remise was het resultaat.

De uitslagen en de eindstand van de 1e cyclus staan hieronder. Winnaar is Joop geworden met een score van 3 uit 3, gevolgd door Gerard met 3 uit 4. Op 9 januari start de 2e cyclus van de interne competitie.

=================================================================

De 3e ronde van 3 oktober

Een tiental spelers namen plaats achter de schaakborden afgelopen maandag.

Marianna zette een aanval op tegen Koos, maar die was goed bij de les. De aanval werd afgeslagen met materiaalwinst en tot overmaar van ramp, liet Marianna zich pardoes mat zetten op de onderste rij. Rob en Hany bleven lang in evenwicht, maar op laatst moest Rob toch zijn meerdere erkennen in Hany. Joop kwam tegen Gerard niet goed uit de opening, maar wist zijn stelling langzaam maar zeker te verbeteren. Een geisoleerde pion op e6 viel uiteindelijk, maar vlak erna gaf Joop de pion weer weg. In een paard-loper eindspel ruilde Gerard onterecht de lichte stukken; het pionneneindspel was een verloren zaak. Yashech speelde op de aanval tegen Pierre, maar die was op zijn hoede en met een kwaliteit meer wist Pierre het punt binnen te halen. Gabor en Danny maakte er een lang gevecht van (70 zetten!), waarbij Danny probeerde te winnen. Helaas gaf hij een paard weg en het resterende eindspel schoof Gabor mooi uit. De uitslagen en de stand staan hieronder.

Na de 3e ronde zijn er dus 5 spelers met 2 punten; Joop heeft echter een partij minder gespeeld.

===============================================================

De 2e ronde van 26 september

De 2e ronde waren er maar 6 spelers met de volgende resultaten:

Na deze uitslagen is de ranglijst als volgt:

Gerard en Danny staan met 2 uit 2, fier op kop.

==========================================================

De 1e ronde zit er op

Op 12 september werd de 1e ronde gespeeld. Alle 6 de partijen kwamen tot een beslissing. Marianne verloor in het middenspel een stuk tegen Gerard en ging vervolgens door haar klok. Koos zette in een mooie aanval de koning van Yashech mat en Joop kon pas in een toreneindspel Gabor de baas. Brian zag een plotseling mat over het hoofd en Danny kon zijn eerste punt scoren. Herman wist ondanks een slechte loper de witte stukken van Hannie ver in de verdrukking te zetten en speelde de partij netjes uit. De langste partij kwam op naam van Floris en Ankie. In een lopereindspel wist Floris de winst af te dwingen. De uitslagen staan hieronder.