Open Kampioenschap Wassenaar

OKW 2022-2023

VERSLAG RONDE 7 VAN 17 APRIL

Verslag van de 7e ronde van het OKW op 17 april

Voor de slotronde waren er 24 spelers, zodat er op 12 borden de strijd kon beginnen.

Rob Bergen speelde tegen Hany Hannos en Rob stond al snel met zijn rug tegen de muur. Na materiaalverlies moest Rob al snel opgeven. Ook Aren Margaryan was snel klaar met Ray en kon zijn eerste overwinning laten noteren. Danny Lim stond lang gelijk tegen Herman de Wind, maar moest ook het onderspit delven. Jaco Arkesteijn moest Koos van Holten van het lijf zien te houden. Koos speelde op aanval, maar zijn onontwikkelde stelling brak hem toch op. Met een aantal tactische grapjes trok Jaco de partij naar zich toe. Pierre Coste moest tegen Richard Zonneveld wel blijven opletten, maar Pierre was bij de les en Richard moest het onderspit delven.

Peter Okker speelde niet zijn beste partij tegen Ankie Erwich. Lange tijd ging het gelijk op, maar na pionwinst van Ankie, ging zij voor groter wild en begon ze een aanval op de damevleugel waar de witte koning het wel erg benauwd kreeg. Peter moest zijn dame geven voor een toren en een loper en hiermee was de partij beslist. Gerard van der Born kreeg al vlot de overhand tegen Hugo Quaak. Met aanvallend spel wist Gerard een kwaliteit te winnen en de bijkomende achterstand in ontwikkeling deed het ergste vrezen voor Hugo. Maar Hugo wist zijn stelling zet na zet te verbeteren en zijn loperpaar keek dreigend richting de witte koning. Toen de zwarte dame en toren ook die kant opgingen, kon Gerard de juiste verdediging niet vinden en moest de vlag strijken. Een goede partij van Hugo!

Lex Daniels voelde Yashech Al Hamawandi aan de tand. In eerste instantie was er niet zoveel aan de hand, maar na verlies van een tweetal pionnen en een slechtere stelling, kon Yashech de partij niet meer redden. Floris Vogelaar en Gabor Ellman maakte er een mooie partij van. Na een gelijkwaardig begin, offerde Floris een stuk voor 2 pionnen. Dit gaf hem meer ruimte en ook het initiatief. Het stuk won Floris terug, en in het eindspel wist hij een witte pion op b7 te krijgen en dit brak Gabor op. Er resteerde een lopereindspel waarbij Floris 2 pionnen meer had. Deze kans liet Floris niet meer lopen. Milan Koning verkreeg tegen Ronald van Vleuten al vlot een veldoverwicht en Ronald moest zich meer en meer terugtrekken. Milan speelde de partij voortvarend uit en bereikte een verdiende overwinning.

Joop Beijersbergen speelde met wit tegen de kampioen, Artur Margaryan. In een Gesloten Siciliaan kwam Artur op de damevleugel in actie en om het tij te keren, startte Joop een aanval op de koningsvleugel. Met een pionoffer op f5 probeerde Joop het initiatief te grijpen, echter Artur verdedigde goed en haalde de angel uit de aanval. Met het loperpaar en een gecentraliseerde dame leek Joop de stelling nog onder controle te hebben en na een mindere zet van Artur bood deze remise aan. Dit werd door wit aangenomen; de stelling leek nog steeds wat in het voordeel van zwart. De laatste partij was die tussen Arno Luinenburg en Eric van der Marel. In een Spaanse partij manoeuvreerde Arno 2 paarden richting veld f5 en een koningsaanval lag in het verschiet. Eric verdedigde zich echter secuur en na wat schermutselingen had Eric een loper en een paard voor een toren plus 2 pionnen. Beide spelers speelden op winst en in het eindspel was het lang onduidelijk hoe dit zou aflopen. Twee verbonden witte vrijpionnen waren de troef van Arno, maar de 2 lichte stukken hielden de zaak onder controle en bij de naderende tijdnood volgde er zetherhaling. Een boeiende partij van de beide heren!

Nadat al het stof was neergedaald, kon de balans worden opgemaakt

De uitslagen:

Milan Koning                                                  Ronald van Vleuten                        1-0

Joop Beijersbergen                                       Artur Margaryan                             0,5-0,5

Arno Luinenburg                                           Eric van der Marel                          0,5-0,5

Gerard van der Born                                     Hugo Quaak                                     0-1

Aren Margaryan                                            Ray                                                     1-0

Danny Lim                                                       Herman de Wind                            0-1

Rob Bergen                                                     Hany Hannos                                   0-1

Jaco Arkesteijn                                               Koos van Holten                             1-0

Lex Daniels                                                     Yashech Al Hamawandi                 1-0

Floris Vogelaar                                               Gabor Ellman                                  1-0

Peter Okker                                                    Ankie Erwich                                   0-1

Richard Zonneveld                                        Pierre Coste                                     0-1

Terwijl Joop de uitslagen in de computer invoerde, namen de aanwezige spelers nog een drankje en een hapje (aangeleverd door Ankie!) De beslissing over de 1e prijs was al bekend, maar de beslissing voor de 2e plaats moest gebeuren op basis van weerstandspunten.

De eindstand is

Artur                                                                                                          6,5 punt

Hugo, Joop en Milan                                                                               5 punten

Arno, Eric vd M. en Jaco                                                                         4,5 punt

Gerard, Ronald, Floris en Ankie                                                              4 punten

Michaël, Eric I., Ishak, Hany, Peter, Herman, Koos,

Danny, Lex en Gabor                                                                               3 punten

Raúl en Aren                                                                                            2,5 punt

Zeyd, Gert, Paul, Rob en Pierre                                                              2 punten

Ike, Luc en Yashech                                                                                  1,5 punt

Tomas en Henri Pierre                                                                            1   punt

Richard en Marianna                                                                              0,5 punt

Hiermee is de conclusie dat Artur ongeslagen met 6,5 uit 7 de 1e prijs heeft gewonnen.

Op de 2e plaats zijn geëindigd, Hugo, Joop en Milan met 5 uit 7. Op basis van weerstandspunten kreeg Hugo de 2e prijs.

De 3e prijs was voor de speler met de beste score die een rating onder de 1600 heeft. Dit is Milan geworden met een score van 5 punten; een schitterende prestatie!

Verder valt op dat onze clubleden, Floris en Ankie het met 4 punten uitstekend hebben gedaan.

Bij de prijsuitreiking had de voorzitter nog een paar prijsjes voor mooie partijen. Dit keer kregen Hugo en Jaco een attentie voor hun onderlinge partij waarbij de strijd op beide vleugels erg boeiend was. Ook Ronald kreeg voor zijn mooie winstpartij op Arno een presentje.

Hiermee was er een eind gekomen aan het 5e OKW. Het bestuur vond het een geslaagd toernooi en hoopt het volgend seizoen opnieuw te organiseren.

VERSLAG RONDE 6 van 13 maart

Voor de 6e ronde hadden zich opnieuw een 22-tal schakers gemeld, zodat er een 11-tal partijen op de rol stonden.

Eric van der Marel speelde met wit tegen naamgenoot Eric Idema. Al vrij snel kreeg wit de overhand, won een pion, en drukte zwart meer en meer achteruit. In een hopeloze stelling moest Eric Idema opgeven. De strijd om de 1e plaats ging tussen Artur Margaryan en voormalig kampioen Arno Luinenburg (met zwart). Arno liet de ontwikkeling voor wat het was en ging op pad met zijn dame en paard. Met een volledig onontwikkelde koningsstelling sloeg Arno zelfs met de dame op b2. Dit was toch te veel voor zijn stelling en toen er nog een paard verloren ging, kon Arno opgeven. Marianna Travinskaia trok van leer tegen Gabor Ellman. Met een stuk voor 2 pionnen leek er nog wel wat mogelijk, maar Gabor lette goed op; won nog een stuk en toen was het pleit beslecht. Koos van Holten werd al snel teruggedrongen door Lex Daniels. Op een gegeven moment stonden er zwarte pionnen op d4 en e3 en de witte koning leek ten onder te gaan aan de zwarte aanval. Plotseling gaf Lex een complete dame weg! Zo kon Koos toch een punt noteren. Richard Zonneveld en Rob Bergen maakte er een open gevecht van, waarbij Rob de overhand kreeg en een aanval richting de koning opzette. Met een mooi mat wist Rob de partij te beslissen. Hany Hannos koos voor de aanval tegen Jaco Arkesteijn. Hierbij gingen er 2 pionnen verloren, maar ook de aanval werd afgeslagen. Met een stuk meer greep Jaco de winst. Ronald van Vleuten en Danny Lim hielden elkaar lang in evenwicht en de partij leek in remise te eindigen. Maar Ronald speelde nauwkeurig, won een pion en wist hierna de partij te beslissen. Ishak Zwartenberg zette met wit de partij agressief op tegen Gerard van der Born. Deze werd teruggedrongen, kwam een kwaliteit en een pion voor, maar ergens leek Ishak de winst toch te hebben laten liggen. De aanval leek gestopt maar met pion d4, Le5 en f6 stond de zwarte stelling wel erg gedrukt. Door de kwaliteit terug te geven loste Gerard de problemen op en hierna was de tegenaanval snel beslissend. Hugo Quaak speelde tegen Joop Beijersbergen het Koningsgambiet en vrij snel in de openingsfase speelde Joop niet het sterkste. Ten koste van een pion kon zwart de stelling verbeteren en dreigde op de koningsvleugel gevaarlijk te worden. Hugo wist de dreigingen te pareren en het ene na het andere stuk werd geruild. In plaats van een gewonnen eindspel zag Hugo een venijnige paardzet over het hoofd met als gevolg dameverlies tegen toren en een loper. Deze kans liet Joop niet meer lopen; de zwarte dame was oppermachtig en met behulp van oprukkende pionnen op h5, g4 en f4 kon hij de winst naar zich toe trekken. Opnieuw had Joop het geluk aan zijn zijde. Ankie Erwich had wit tegen Floris Vogelaar en de clubgenoten gingen lange tijd gelijk op. Ruil na ruil betekende een paard eindspel met elk 7 pionnen, maar ook dat werd door de beide matadors tot het laatste gaatje uitgespeeld. Een fraaie remise was voor beide de beloning. Tot slot nog Milan Koning die met wit tegen Peter Okker speelde. Vrij snel kwam Milan een pion voor en de rest van de lange partij draaide erom of Milan zijn voordeel kon vasthouden. Dit lukte, zodat Milan een punt kon toevoegen aan zijn mooie score.

De uitslagen en de stand na de 6e ronde zijn:

De conclusie is dat met nog één ronde te gaan, Artur Margaryan, reeds de kampioen is!

Joop staat (nog) 2e, maar met een zestal spelers met een halfje minder, zal zijn slotpartij tegen Artur, doorslaggevend zijn of dat zo blijft. Voor de prijs voor de beste score met een rating onder de 1600, zijn Ronald en Milan nog in de race.

De slotronde staat gepland op 17 april!

VERSLAG RONDE 5

Voor de 5e ronde hadden zich een redelijk aantal mensen zich afgemeld, zodat er een 11-tal partijen op de rol stonden.

Yashech Al Hamawandi ging tegen Marianna Travinskaia direct stevig van leer. Met een vlot opgezette aanval liet Marianna zich overrompelen en moest al snel haar koning omleggen. Ook Richard Zonneveld kreeg tegen Floris Vogelaar al snel een achterstand die hij niet goed meer kon maken. Ronald van Vleuten en Hugo Quaak waren allebei met 3 punten in de achtervolging op de koploper, Artur Margaryan. Na een rustige opening maakte Ronald plotseling een blunder; een venijnige paardzet dreigde mat en om dit op te heffen moest Ronald een volle toren inleveren. Hierna was het een hopeloze strijd voor Ronald. Eric van der Marel kreeg Zeyd Elouaer tegenover zich. De laatste probeerde met een dame en toren aan te vallen, terwijl de hele koningsvleugel nog onontwikkeld was. Toen Eric ook nog de rokade kon verhinderen ging het steeds verder bergafwaarts voor Zeyd, die dan ook uiteindelijk moest opgeven. Gabor Ellman kreeg tegen Ankie Erwich wel een veldoverwicht, maar de partijen bleven lang in evenwicht. Zo lang zelfs, dat een remise het logische resultaat was. Peter Okker mocht aantreden tegen de koploper; Artur Margaryan. De partij werd rustig opgezet en er leek niet zoveel aan de hand. Helaas zag Peter een schaakje over het hoofd en zo kon Artur een vol stuk incasseren. De vraag is nu wel wie er in staat is Artur te stoppen! Een kandidaat hiervoor, Arno Luinenburg, kreeg het aan de stok met Ishak Zwartenberg. Arno koos direct voor de aanval en offerde een paard voor een paar pionnen. De zwarte koning werd opgejaagd en op een gegeven moment stond Arno een kwaliteit en 2 pionnen voor. Ishak bleef zich echter hardnekkig verzette en won 2 pionnen terug. Maar het eindspel met een kwaliteit meer, was voor Arno geen groot probleem en hij behaalde een verdiende overwinning. Danny Lim en Hany Hannos speelde een partij waarbij het evenwicht lang werd bewaard. Tot het moment dat Hany een stuk verloor, waarna Danny het netjes uitspeelde. Jaco Arkesteijn kreeg het Koningsindisch van Joop Beijersbergen tegen zich. Met rokade op verschillende vleugels leek het beide kanten op te kunnen gaan, maar Joop speelde het niet goed en sloot ten onrechte de damevleugel. Hierna moest Joop alle zeilen bijzetten om de zwarte koning te verdedigen. Met een trucje kon Joop plots de pion op b2 pakken en in plaats van dameruil met een winnende aanval, koos Jaco voor behoud van zijn dame. Hierna kreeg Joop alsnog een onweerstaanbare aanval op de damevleugel. Een wat gelukkige overwinning was het resultaat. Eric Idema kreeg Koos van Holten niet zomaar op de knieën. Lange tijd hield Koos de zaak onder controle, maar richting het eindspel verloor Koos een kwaliteit en kwam er toen niet meer aan te pas. De laatste partij was die tussen Ike Tjin A Lien en Milan Koning. Ike kon het centrum bezetten, maar met pion c5 en Lg7 oefende Milan druk uit op het centrum. Na verlies van de kwaliteit leek het loperpaar van Ike nog erg sterk te kunnen opereren richting de zwarte koning, maar Milan hield het allemaal onder controle en kon een verdiende overwinning laten bijschrijven.

De uitslagen:

Peter Okker                                     Artur Margaryan                             0-1

Arno Luinenburg                            Ishak Zwartenberg                         1-0

Zeyd Elouaer                                   Eric van der Marel                          0-1

Ronald van Vleuten                       Hugo Quaak                                     0-1

Danny Lim                                        Hany Hannos                                1-0

Eric Idema                                        Koos van Holten                           1-0

Gabor Ellman                                  Ankie Erwich                                0,5-0,5

Yashech Al Hamawandi                Marianna Travinskaia                     1-0

Floris Vogelaar                                Richard Zonneveld                         1-0

Ike Tjin A Lien                                  Milan Koning                                 0-1

Jaco Arkesteijn                                Joop Beijersbergen                         0-1

De stand aan kop is nu:

Artur                                                                                                           5 punten

Arno en Hugo                                                                                             4 punten

Joop                                                                                                            3,5 punt

Danny, Milan, Eric I., Gerard, Eric vd M. , Ronald, Michaël,

Peter en Ishak                                                                                             3 punten

Ankie, Floris, Jaco en Raúl                                                                        2,5 punt

Hany, Gabor, Koos, Paul, Gert, Lex, Zeyd en Herman                        2 punten

Yashech, Ike, Aren en Luc                                                                        1,5 punt

Pierre en Rob                                                                                             1   punt

Marianna en Richard                                                                                0,5 punt

Ronde 6 staat gepland op 13 maart!

VERSLAG RONDE 4

Voor de 4e ronde hadden Tomas Scholtus en Henry Pierre Sarr aangegeven zich terug te trekken uit het toernooi, zodat er nog 35 spelers overbleven. Hiervan speelden op 16 januari een 24-tal de 4e ronde.

Hany Hannos kreeg het al snel moeilijk tegen de sterk opererende Arno Luinenburg. Al vlot na de opening ging het fout; de witte dame ging verloren en hoewel Hany nog lang doorspeelde, ging de partij kansloos verloren. De jonge Aren Margaryan gaf lang goed partij tegen Ankie Erwich. Vele stukken werden geruild en een remise leek eraan te komen, tot Aren plots een toren weggaf. Hierna was het gebeurt. Eric van der Marel ging deze keer eens voor een aanvallende partij tegen Floris Vogelaar. Hierbij ging er echter nogal wat materiaal verloren aangezien Floris goed bij de les was. De 2 stukken achter werden deels wel gecompenseerd door de enorme ontwikkelingsachterstand die Floris had. Hier kwam Floris toch niet goed uit en toen Eric dreigde weer het nodige materiaal terug te winnen, besloten de heren maar tot remise! De mooiste partij toverde Paul Koks op het bord. Tegen Luc Brauckmann besloot Paul in het centrum tot een actie die hem een pion opleverde en een goede positie. Luc leek weer kansen te krijgen toen de zwarte centrumpionnen verdwenen waren, maar Paul had verder gezien en maakte op een fraaie wijze gebruik van de verzwakte onderste rij van wit. Uiteindelijk kon de witte dame niet alles meer dekken en werd wit mat gezet op de onderste rij. Een juweeltje van Paul! Milan Koning en Hugo Quaak maakten er ook een bijzondere partij van. Milan, met wit, bezette het centrum en dreigde, na lange rokade, met de koningspionnen aan te gaan vallen. Maar Hugo ging direct tot actie over met zijn dame die de witte koningsvleugel danig dwars zat. De witte stukken stonden elkaar in de weg en pion na pion ging verloren. Toen ook de witte dame eraan ging, was de partij voorbij. Koos van Holten en Marianna Travinskaia speelde een evenwichtige partij. Lange tijd ging het gelijk op, totdat Marianna in de fout ging en Koos kon profiteren. Gabor Ellman en Yashech Al Hamawandi ging ook lang gelijk op tot Gabor een pion en later nog een pion won. Toen Yashech ook nog een stuk moest geven voor een pion was de strijd wel gestreden. Een verdiende zege van Gabor. De koploper, Artur Margaryan, moest met zwart aantreden tegen Michaël Claushaus. Artur liet wit rustig komen, veroverde het loperpaar, waarbij de witte loper ook nog eens van de verkeerde velden was, en verkreeg zo een overwegende stelling. Michaël zette nu alles op een koningsaanval, maar in plaats van een pionnenaanval probeerde hij het met de zware stukken. Dit liep op niets uit en toen er nog een stuk verloren ging tegen een pion, was het pleit beslecht. Lex Daniels richtte zijn pijlen op de zwarte koningsstelling van Jaco Arkesteijn. Deze kon de aanval pareren onder het veroveren van een tweetal pionnen. Na ruil van de dames maakte Jaco het eindspel netjes af. Hoewel Lex promotie van een pion nog kon verhinderen, ging dit ten koste van de overige damevleugelpionnen en moest Lex de koning alsnog omleggen. Danny Lim speelde lange tijd een gelijk opgaande partij tegen Peter Okker. Richting het eindspel wist Danny een verloren gegane pion terug te winnen, maar moest uiteindelijk toch de zege aan Peter laten. Gerard van der Born kreeg van Ronald van Vleuten de ruimte om een grote delen van het bord te controleren. Met deze egelstelling wist Ronald alle dreigingen te pareren, zodat het eindspel naderde. Hierbij kreeg Gerard een gedekte vrijpion, maar op de andere vleugel wist Ronald met zijn pionnen voldoende tegengewicht te kunnen geven. Een verdiende remise voor beiden was het resultaat. Als laatste was de partij van Joop Beijersbergen (met wit) tegen Eric Idema nog bezig. De Spaanse opening leverde een voordelige stelling op voor wit met een sterk centrum en stukken gericht op de zwarte koningsvleugel. De actie van Eric op de damevleugel werd verkeerd tegemoet getreden door Joop . In plaats van de aangeboden pion te pakken, verloor Joop de grip op het centrum en kwam zwart gevaarlijk terug in de partij. Helaas beging Eric een fout en verloor de kwaliteit, waarbij ook het stellingsvoordeel verloren ging. Eric speelde nog lang door, maar deze buit liet Joop niet meer lopen.

De uitslagen:

Michaël Claushuis                          Artur Margaryan                             0-1

Hany Hannos                                   Arno Luinenburg                            0-1

Eric van der Marel                          Floris Vogelaar                                0,5-0,5

Milan Koning                                   Hugo Quaak                                  0-1

Danny Lim                                        Peter Okker                                   0-1

Joop Beijersbergen                        Eric Idema                                       1-0

Gabor Ellman                                  Yashech Al Hamawandi                 1-0

Koos van Holten                             Marianna Travinskaia                    1-0

Aren Margaryan                             Ankie Erwich                                    0-1

Gerard van der Born                     Ronald van Vleuten                       0,5-0,5

Lex Daniels                                       Jaco Arkesteijn                             0-1

Luc Brauckmann                             Paul Koks                                       0-1

De stand aan is nu:

Artur                                                                                                                    4 punten

Ronald, Arno, Peter, Hugo en Ishak                                                                     3 punten

Gerard, Joop, Michaël en Jaco                                                                             2,5 punt

Hany, Danny, Herman, Milan, Ankie, Koos, Eric I., Raúl, Paul,

Eric vd M. en Zeyd                                                                                                2 punten

Gert, Gabor, Floris, Lex en Ike                                                                              1,5 punt

Aren, Tomas, Luc, Naud, Pierre, Rob, Aman en Henry Pierre                        1 punt

Marianna, Yashech en Richard                                                                             0,5 punt

Ronde 5 staat gepland op 13 februari

VERSLAG RONDE 3

De 3e ronde hadden er nogal wat mensen een bye genomen, zodat er een 20-tal schakers de degens met elkaar kruisten.

De verrassing was toch wel dat Joop Beijersbergen al heel snel verloor van Arno Luinenburg. Na een scherpe opening offerde Arno een stuk voor drie pionnen en na 10 zetten stond er een wilde stelling op het bord. Joop dacht, ten onrechte, nog een pion terug te kunnen winnen, maar er zat een venijnige grap in de stelling, zodat Joop direct kon opgeven. Ankie Erwich was ook vrij vlot klaar. Richard Zonneveld verloor al snel materiaal hetgeen tot een verloren positie leidde. Ook Koos van Holten moest het al vlot afleggen tegen Hugo Quaak.

Gert Helfferich en Milan Koning bleef lang gelijk. Milan won een kwaliteit tegen 2 pionnen, maar met een betere stelling wist Milan de partij naar zich toe te trekken. Marianna Travinskaia probeerde tegen Lex Daniels een aanval op te zetten, maar na verlies van een stuk, kwam er van de aanval niet veel meer terecht. Floris Vogelaar en Eric Idema maakten er een aardige partij van. Nadat Floris een stuk had verloren ging het echter bergafwaarts met de witte stelling. Eric offerde een stuk terug en blies zo de witte koningsstelling op, hetgeen een verdient punt opleverde.

De partij tussen Danny Lim en Yashech Al Hamawandi ging lang gelijk op. Het ene na het andere stuk werd geruild en er ontstond een remise achtig eindspel. Danny ging er nog eens voor zitten en won een pion. Yashech maakte vervolgens diverse kleine foutjes in het eindspel, zodat Danny de winst kon binnenhalen. Raúl Segura Navarro kreeg met wit, het met Eric van der Marel aan de stok. Na een rustige opening begon Eric een actie op de koningsvleugel. Dit leidde ertoe dat de koning van Raúl erg open kwam te staan, maar gaandeweg schoof wit de stelling dicht met zijn pionnen. Hoewel de witte loper slechter was dan zijn collega, kon Eric er niet doorkomen, met remise als uitkomst. Artur Margaryan kreeg tegen Gerard van der Bron al snel een ruimtelijk overwicht. In het middenspel ging Gerard in de fout doordat zijn paard op h5 geen vluchtweg meer had. Ondanks het stuk minder voor twee pionnen, hield Gerard nog lang stand. Artur moest op het eind nog wel even opletten om de zwarte pionnenwals te blokkeren, maar vervolgens was het ook wel gebeurt met de kansen van Gerard. Peter Okker keek tegen een soort Stonewall verdediging aan van IkeTjin A Lien. Het ruimtelijk overwicht van wit leidde tot een sterk loperpaar tegen een paard en een slechte loper. Ondanks hardnekkige verdediging wist Peter dit voordeel netjes uit te buiten en kon laat op de avond het punt binnenhalen.

De uitslagen:

Artur Margaryan                             Gerard van der Born       1-0

Arno Luinenburg                             Joop Beijersbergen         1-0

Raúl Segura Navarro                     Eric van der Marel           0,5-0,5

Hugo Quaak                                     Koos van Holten              1-0

Peter Okker                                     Ike Tjin A Lien                   1-0

Floris Vogelaar                                Eric Idema                         0-1

Gert Helfferich                               Milan Koning                    0-1

Yashech Al Hamawandi                Danny Lim                         0-1

Marianna Travinskaia                    Lex Daniels                        0-1

Ankie Erwich                                    Richard Zonneveld          1-0

De stand na de 3e ronde is:

   

De 4e ronde is op 16 januari

==================================================================

VERSLAG RONDE 2

De 2e ronde bracht een 9-tal mensen die een bye hadden genomen, en dit leverde een 14-tal schaakpartijen op van de overige deelnemers. Opnieuw een volle zaal!

Een toppartij werd die van Arno Luinenburg tegen Ronald van Vleuten. Arno liet zich al vrij snel achteruitdrukken en kreeg een moeizame stelling. Eric Idema en Michaël Claushuis begonnen hun partij vrij rustig, hetgeen ook voor de meeste andere partijen gold. Enkel Richard Zonneveld moest tegen Danny Lim direct alle zeilen bijzetten.

 Na de openingsfase was Gabor Ellmann even niet bij de les en liet pardoes zijn dame instaan tegen Gert Helfferich. Danny kreeg vervolgens al snel Richard op de knieën, zodat de eerste beslissingen al snel waren gevallen. Eric van der Marel had in Ankie Erwich een mindere tegenstander, zodat het punt al redelijk snel binnen was. Zeyd Elouaer kreeg de overhand tegen Floris Vogelaar, maar die wist de remisehaven veilig te bereiken. Ishak Zwartenberg kreeg tegen Peter Okker de overhand na een rekenfout van Peter. Ishak speelde de partij netjes uit. Koos van Holten was op dreef tegen Pierre Coste; Koos nam wat meer tijd en voorkwam zo onnodige fouten en behaalde een verdiende overwinning. Jaco Arkesteijn mocht de witte stukken aanvoeren tegen de benjamin van het toernooi; Aren Margaryan. Ook deze partij liet Aren niet over zich lopen en pas in het middenspel kreeg Jaco vat op de zwarte damevleugel. Uiteindelijk moest Aren de koning opleggen. Michaël had inmiddels Eric Idema onder druk gezet en kon de partij naar zich toe trekken. Ook Joop Beijersbergen won zijn partij tegen Yashech Al Hamawandi, maar dit ging niet vanzelf. Hoewel Joop een paar pionnen voor stond, was een dame-loper batterij gericht op veld g2, hetgeen de nodige hoofdbrekens kostte. Een tegenaanval van wit voorkwam het ergste en Yashech moest capituleren. Raúl Segura Navarro wist tegen Lex Daniels de volle winst te pakken en ook Artur Margaryan kon tegen Hugo Quaak de volle winst noteren. Ronald had inmiddels een overwegende stelling opgebouwd tegen Arno die de d-lijn in handen moest laten van Ronald. Toen Arno zijn koningsvleugel verzwakte, sloeg Ronald toe. Met een mooi loperoffer voor 2 pionnen werd de zwarte koningsstelling opgeblazen. Het afmaken van de winststelling geloofde Arno wel en hij legde zijn koning om. Een mooie partij van Ronald! Herman de Wind had inmiddels Luc Brauckmann tot overgave gedwongen, zodat er nog de partij resteerde tussen Gerard van der Born en Milan Koning. Deze langlopende partij gaf lange tijd een wat betere stelling voor Milan die uiteindelijk ook een pion voor kwam in het toren/paard eindspel. Echter het tegenspel van Gerard met zijn toren en paard deden de kansen keren. Milan deed in de naderende tijdnoodfase wat mindere zetten, zodat de verdiende remise niet kon worden binnengesleept.

De uitslagen:

Ronald van Vleuten         Arno Luinenburg              1-0

Eric Idema                         Michaël Claushuis           0-1

Artur Margaryan              Hugo Quaak                      1-0

Gerard van der Born       Milan Koning                    1-0

Ishak Zwartenberg          Peter Okker                      1-0

Joop Beijersbergen          Yashech Al Hamawandi  1-0

Herman de Wind             Luc Brauckmann              1-0

Zeyd Elouaer                    Floris Vogelaar                 0,5-0,5

Lex Daniels                        Raúl Segura Navarro      0-1

Jaco Arkesteijn                 Aren Margaryan              1-0

Eric van der Marel           Ankie Erwich                     1-0

Koos van Holten              Pierre Coste                      1-0

Richard Zonneveld          Danny Lim                         0-1

Gabor Ellmann                 Gert Helfferich                 0-1

Na deze ronde is de stand als volgt:

Gerard, Ronald, Michael, Ishak en Artur 2 punten

Hany, Herman en Joop 1,5

Rob, Danny, Koos, Floris, Eric I., Ike, Aman, Arno, Jaco,

Milan, Peter, Hugo, Raul, Zeyd, Naud, Eric vd M. en Gert 1

Marianne, Yashech, Henry Pierre, Lex, Aren, Tomas, Luc en Paul 0,5

Pierre, Ankie, Gabor en Richard 0

===================================================================

VERSLAG RONDE 1

Ondanks dat er een 8-tal mensen een bye hadden genomen, waren er 26-tal schakers die achter de borden plaats namen. Een grote opkomst dus!

Een van de favorieten voor de eindzege, Arno Luinenburg kreeg het aan de stok met Raúl Segura Navarro. In een rustig tempo ontwikkelde de partij zich, waarbij Arno wel wat ruimteoverwicht kreeg. Hugo Quaak en Jaco Arkesteijn maakten er een mooie partij van; na een Siciliaanse opening werd er op verschillende vleugels gerokeerd en kon de strijd losbarsten. Michaël Claushuis kreeg clubgenoot Koos van Holten tegenover zich, waarbij het in eerste instantie gelijk op ging. Danny Lim speelde gelijk op tegen Gerard van der Born, die al snel een zwarte pionnenaanval opzette tegen de witte koning. Tomas Scholtus speelde tegen Artur Margaryan en verloor al snel zijn dame; de eerste overwinning was gevallen. Luc Brauckmann ging gelijk op met Ike Tjin A Lien, die lang zijn koning in het midden liet staan en met pionnen op h5 en g5 richting de witte koning marcheerde. Peter Okker kreeg een agressief spelende Marianna tegenover zich, terwijl Ankie Erwich lang gelijk op ging met Ronald van Vleuten. Eric Idema won al snel een pion van Gabor Ellman, maar er was nog niets beslist. Pierre Coste bouwde een rustige stelling op tegen Hany Hassan. Dat was niet het geval bij Milan Koning die Richard Zonneveld direct het vuur aan de schenen legde. De 7-jarige Aren Margaryan speelde een goed partij tegen Zeyd Elouaer, die gelijk op ging. Tot slot, Henry Pierre Sarr; hij speelde tegen Ishak Zwartenberg.

Na de openingsfase begonnen in het middenspel de beslissingen te vallen.

Richard kon het niet bolwerken tegen Milan en verloor te veel materiaal om nog door te spelen. Ishak offerde in een onoverzichtelijke stelling een volle loper tegen Henry Pierre. Deze had het offer beter kunnen weigeren; zoals het ging werd hij snel mat gezet. Een mooie partij van Ishak. Koos ging tegen Michaël in de fout en stond op een gegeven moment een dame achter; over en uit. De stelling van de jonge Aren verdiende de voorkeur boven die van Zeyd, maar in de slotstelling besloten de matadors tot remise. Een mooie prestatie van Aren! Hoewel Marianna bij haar aanval een stuk had verloren, leken er nog kansen te liggen, maar Peter was op zijn hoede en kwam uiteindelijk een volle dame voor. De aanval van Gerard op de koningsvleugel liep dood en na de lange rokade van Gerard stormde de witte pionnen daar naar voren. Onverwachts kon Gerard zijn aanval op de witte koning nieuw leven inblazen en met een mooie combinatie viel er eerst een paard en vlak erna zelfs de witte dame. Gabor verloor nog een pion tegen Eric en het ruimteoverwicht bezegelde het lot van Gabor. Het eindspel van Pierre tegen Hany leek Pierre nog wel te kunnen houden, maar na verlies van een loper was het snel gebeurt met Pierre. Nadat Ike lang had gerokeerd, kon hij alle zware stukken naar de arme witte koning dirigeren. Ondanks de tijdnood, verdedigde Luc zich hardnekkig en Ike kon de winst niet vinden in tijdnood. Met een bord vol stukken besloten de heren tot een vredig slot. Raúl liet zich verleiden tot een combinatie en kwam hierdoor in de problemen. Arno had alles goed gezien en won verdient. De kemphanen Jaco en Hugo zetten beide alles op hun aanval en dit mondde uit in een prachtig gevecht, waarbij uiteindelijk de aanval van Hugo het eerst doorsloeg. Mooie partij! De slotpartij was die van Ankie tegen Ronald. Ankie hield heel lang stand en Ronald moest alles op alles zetten om in het eindspel te zegevieren.

De uitslagen staan hieronder.

DEELNEMERSLIJST 25 OKTOBER 2022

Hieronder staat de huidige deelnemerslijst

 Rating per
Nr.NaamBondsnr1-8-2022
1Ankie Erwich78279411282
2Gerard van der Born89783651700?
3Ronald v Vleuten86444271540
4Hany Hassan82083981447
5Pierre Coste87090521115
6Rob Bergen8703112861
7Gabor Ellman86077311147
8Danny Lim81575231324
9Koos van Holten89681241400?
10Herman de Wind89354541431
11Joop Beijersbergen61205321820
12Marianna Travinskaia90795641300?
13Yashech Al Hamawandi89771551300?
14Floris Vogelaar87031011280
15Michaël Claushuis80026211700
16Eric Idema89681131500?
17Ike Tjin A Lien80810951676
18Aman Hasrat87624461326
19Henry Pierre Sarr89761101400?
20Arno Luinenburg61561721946
21Jaco Arkesteijn81004221724
22Milan Koning89716111408
23Peter Okker1550?
24Hugo Quaak1400?
25Raúl Segura Navarro89858451400?
26Lex Daniels1400?
27Zeyd Elouaer87046411400?
28Ishak Zwartenberg8773085725
29Artur Margaryan1300?
30Aren Margaryan800?
31Tomas Scholtus88560341681
32Luc Brauckmann1300?
33Naud Zaire1300?
34Richard Zonneveld1000?

REGLEMENT van het OKW

Maandag 24 oktober 2022 begint het vijfde Open Schaakkampioenschap van Wassenaar . Er wordt 1x per maand een ronde gespeeld, volgens het Zwitsers systeem, van oktober 2021 tot april 2022; in totaal 7 rondes. Speellocatie is het Deijlerhuis te Wassenaar. Aanvang van alle wedstrijden om 19.45. Gelieve tijdig aanwezig te zijn.

Wedstrijdreglement: “Open Schaakkampioenschap Wassenaar”

 • Opgeven voor 24 oktober 2022;
 • 7- rondig Zwitsers systeem;
 • Speeltempo: 1.30 uur per persoon per partij plus 10 seconden per zet vanaf zet één.
 • Starttijd: 19:45; een speler die meer dan 60 minuten te laat aan het bord verschijnt, verliest de partij;
 • Bij verhindering moet worden afgezegd, uiterlijk 2 uur van te voren;
 • Er kan tweemaal een bye worden opgenomen; een bye levert een half punt op gedurende de eerste 5 rondes, daarna 0 punten. Een derde bye of meer levert ook 0 punten op;
 • Indeling: de eerste 3 ronden worden op rating ingedeeld. Ronden 4-7 worden op weerstand ingedeeld;
 • Bij gelijk eindigen beslist het onderlinge resultaat, en daarna het aantal WP, en dan de SB score;
 • KNSB regels zijn in het algemeen van toepassing;
 • Mobiele telefoon dient minimaal op trilstand te staan. Overtreding van deze regel leidt tot verlies van de partij.
 • Speeldata: 24 oktober, 21 november, 19 december, 16 januari, 13 februari, 13 maart, 17 april (slotronde)
 • Speellocatie: Deijlerhuis, Hofcampweg 3, Wassenaar.
 • Wedstrijdleiding: Joop Beijersbergen (ja.beijersbergen@kpnmail.nl) 06 – 55 01 91 62  of email naar: info@schaakclub- wassenaar.nl

==================================================================

OKW 2021 – 2022

Het OKW is het afgelopen jaar voor de vierde keer georganiseerd. Over een tijdsspanne van 7 maanden werden er 7 ronden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Aangezien de favoriet, Rachid Schrik, tot tweemaal toe een bye had genomen, werd het een spannend toernooi. Joop Beijersbergen liet in het eindspel tegen Rachid de remise lopen, maar stond verder enkel nog een remise toe en eindigde op 5,5 uit 7. Andere concurrenten van Rachid deden elkaar de das om. Zo won Eric van der Marel van Arno Luinenburg, maar verloor van Joop en ook van Rachid. Arno moest de laatste ronde verstek laten gaan, zodat Rachid tegen Jinan Shin moest aantreden. Hier ontsnapte Rachid aan een nederlaag, want Jinan durfde een succesvolle aanval op de koning niet door te zetten. In het eindspel kwam het talent van Rachid te voorschijn en hij won de partij en zo ook het toernooi met een score van 6 uit 7.

Herman de Wind had de beste score voor spelers met een rating tot 1600.

Voor de eindstand zie hieronder: