OKW weer van start

Na een korte winterslaap is het OKW op 31 januari weer van start gegaan. We hadden door de corona 2 ronden achterstand op het schema en de 31e was de eerste inhaalronde; ronde 3.  Met afzeggingen van onder andere Wijnand, Rachid en Pierre konden er uiteindelijk 14 spelers achter de borden plaats nemen. Met een kopje koffie en een versnapering van de voorzitter brandde de strijd los.

Eric van de Marel begon, na een wat passieve opening van Arno, direct met een pionnenaanval richting zwarte koning. Na een Koningindische opening begon Jaco tegen Joop actief te worden op de damevleugel. Niels en Herman begonnen met een rustige opzet van de partij, zo ook Ronald en Jinan Hans drong al vrij snel na de opening Rogier terug en Danny en Gabor begonnen elkaar wat af te tasten. De ongelukkigste man van de avond was Rob, onze barman, die een wakkere Eric Idema tegenover zich vond. Voor Rob goed en wel uit z’n winterslaap was, stond hij al verloren. Het voordeel voor de rest was wel dat er weer een barman beschikbaar was. Gaandeweg de avond kreeg Eric van de Marel een behoorlijke aanval, mede door een mooi kwaliteitsoffer en Arno stond met z’n rug tegen de muur. Joop moest alle zeilen bijzetten om alles te kunnen blijven dekken op de damevleugel. Hij begon dan ook maar een wanhoopsaanval op de witte koningsvleugel, waarbij echter een stuk voor een pion verloren ging. Danny toog ook ten aanval en Gabor verloor uiteindelijk een volle toren; hierna was het snel gebeurt met de zwarte stelling. Het positioneel overwicht van Hans leverde niets op en er volgde een grote afruil. Wat resteerde was een D/T eindspel waar Rogier nog eens even voor ging zitten. Inmiddels had Niels een wit paard op veld d6 geposteerd en voor Herman z’n stelling moest worden gevreesd. Jinan had inmiddels een aanval op de witte koning van Ronald ondernomen met onder andere 2 dreigende zware stukken op h3 en h4. In de slotfase van de avond lukte het Rogier eindspel tegen Hans te verzilveren en ook Niels wist het eindspel tegen Herman succesvol af te sluiten. Eric van der Marel had intussen z’n aanval succesvol doorgezet; na winst van een paar pionnen, was het de beurt aan de zwarte koning. Een mooie partij van Eric! De aanval van Joop leverde toch wat op, want ook Jaco gaf een stuk weg. Na een afgeslagen remiseaanbod, kwam de stelling steeds meer in het voordeel van zwart en, mede door de tijdnood, moest Jaco uiteindelijk de koning omleggen. Een wat wrange nederlaag voor Jaco, die de winst voor het grijpen leek. Ronald, tenslotte, wist toch allerlei stukken te ruilen, kwam weer eens in tijdnood en verloor toch het pionneneindspel.

Al met al een geslaagde avond, waarna Eric van de Marel met 3 uit 3 fier op kop gaat. Met 2,5 punt volgen Rachid, Joop en Niels. Arno, Jinan en Rogier liggen op de loer met 2 uit 3.

Joop