Eind goed al goed !

Na een moeizaam verlopen seizoen ging het 1e achttal op 30 maart naar de gezamenlijke slotronde in Zoetermeer. Daar wachtte ons Pomar 1 uit Rijswijk dat op een gelijkspel gehouden moest worden om niet te degraderen. We waren het seizoen slecht gestart met 3 nederlagen op rij, waarna een gelijkspel en een overwinning ons op 3 matchpunten bracht. Hierna volgde wederom een nederlaag en zo stonden we met de rug tegen de muur toen we in Zoetermeer aan kwamen.

Tot overmaat van ramp starten we direct met 0-1 vanwege ziekte aan bord 7! Hoewel het op vele borden lang spannend was, wonnen we uiteindelijk nog zeer ruim met 6-2.

Timo op bord 1 liet zijn tegenstander op de koningsvleugel een halve aanval ontwikkelen, maar op de damevleugel werd het pleit uiteindelijk beslist zonder dat Timo in de problemen kwam.
Jasper overrompelde aan bord drie met zwart zijn tegenstander in de opening en een vlotte zege lag in het verschiet. Maar de klok zorgde nog voor onverwachte tegenstand en Jasper moest wel blijven opletten om het verdiende punt binnen te halen.
Eric speelde een vrij rustige partij aan bord 4 zonder dat het evenwicht werd verbroken. Een bijna doorgebroken vrijpion van Eric in een Dame eindspel bleek niet voldoende, met remise als gevolg.
Aan bord 5 bij Michael leek er ook lange tijd niet veel aan de hand; veel gemanoeuvreer van beide kanten, maar vrij plotseling stortte het kaartenhuis van de tegenstander in elkaar.
De partij van Rogier (met wit) aan het zesde bord was er een met wisselende kansen; zwart probeerde een koningsaanval op te zetten maar Rogier verdedigde uitstekend en ruilde het ene na het andere stuk. Het resultaat was een gewonnen eindspel voor wit die een pion meer had. Toen begon Rogier wat minder te spelen en de vrijpionnen liepen dood op de zwarte stelling. Uiteindelijk moest Rogier in remise berusten.
Door een mooie combinatie kwam Gerard aan bord 8 in het middenspel een stuk voor, waarna de strijd in feite was gestreden. Zijn tegenstander speelde echter nog lang door voor hij de koning omlegde.
Tot slot mijn eigen partij aan het tweede bord; hoewel uiteraard tevreden met het resultaat, stond ik lange tijd in een gedrukte stelling met wit. Bij het Marshall-gambiet is dat veelal wel het geval, maar ik had het ergens beter moeten doen. Niettemin met een pion achter moest mijn tegenstander wel de aanval blijven zoeken. Hierbij kon ik uiteindelijk via de open h-lijn de tegenaanval inzetten die al snel doorsloeg.

Al met al een prima overwinning dus van 6-2. Even terugkijkend kunnen we concluderen dat Timo, Jasper en Rogier een goede score hebben dit seizoen. Ondergetekende en Eric hebben duidelijk onder hun kunnen gespeeld en ook Gerard kon niet voor veel punten zorgen. Mede door de nieuwe leden aanwas hebben we hopelijk het volgend seizoen meer succes!

Joop Beijersbergen