Nederlaag eerste wedstrijd Eerste Team

Op maandag 28 september speelde het eerste team alweer de eerste wedstrijd van het seizoen. Direct tegen de degradant uit de promotieklasse van vorig jaar, het tweede team van SHTV uit de vogelwijk van Den Haag. Een zware tegenstander dus!

En dat bleek al vrij snel op de avond toen op een aantal van onze borden de stellingen niet bijzonder rooskleurig stonden. Vooral Frans Blaauw op bord 7 kreeg een zware aanval te verwerken en dat liep uiteindelijk ook niet goed af hoewel hij zich nog lang wist te verdedigen. Ook met Timo, onze vaste waarde op bord 1, ging het niet goed. Hij liet zich verrassen door een paardvork en verloor daarbij de kwaliteit in een slechtere stelling en gaf daarna maar snel op. 2-0 achter dus.

Dusan Cvetkovic ons jeugdtalent aan bord 8 wist een knappe remise te maken tegen een speler va SHTV met een veel hogere rating. Dusan's actieve en gedurfde opening bood veel kansen maar hij moest uitendelijk in remise berusten. Goed gedaan Dusan !!

Willem Groothuis kwam helaas al snel een stuk achter in het middenspel en ondanks dat Willem nog de trucendoos opende en zijn tegenstander probeerde te verschalken gaf die geen krimp. Joop aan bord 2 stond gelijk in een ingewikkelde stelling maar gaf toen plotseling een stuk weg.... jammer en einde verhaal na een boeiende beginfase. Zo ook met Gerard aan bord 6. Lange tijd stond Gerard goed maar het eindspel van 2 slechte paarden tegen 2 lopers liep net niet goed af.

Eric speelde een degelijke partij waarbij een dubbele toren bezetting op de f-lijn een geducht midel bleek te zijn om zijn tegenstander te verschalken. Uiteindelijk won Eric een kwaliteit in het eindspel en dat bleek genoeg te zijn voor een mooie overwinning!

Bleef over Jasper (en schrijver dezes) aan bord 4. Een boeiende partij waarbij Jasper goede kansen kreeg met een 'koningsaanval over rechts'. De SHTV tegenstander pareerde sterk over links en ergens in het middenspel lieten beide spelers wat kansen liggen voor betere voortzettingen. Na afwikkeling naar een eindspel stond zwart duidelijk beter met een kwaliteit voor tegen een pion. Echter, en enigszins in tijdnood gaf de zwartspeler pardoes een toren weg en stond bovendien zijn koning plotseling in zijn hemd....

Een gelukkige overwinning voor Jasper en het maakte de uiteindelijke uitslag nog enigzins draaglijk: 2½ - 5½ voor SHTV2.

B.F. /Wassenaar 1 1638 - Schaakcombinatie HTV 2 1799 2½ - 5½

1 T. Bottema 1941 - K.L. Baak 1833 0 - 1