Team 2 strijdend ten onder

Team 2 gaat strijdend ten onder tegen DSC 9

Maandag 17 februari kwam het jeugdteam van DSC 9 bij ons op bezoek om tegen ons tweede team te spelen. Door vakantie en andere zaken kon ons team niet in de sterkste opstelling aantreden. Ook onze vertrouwde wedstrijdleider Alex van der Ham was helaas verhinderd, maar gelukkig kon Joop Beijersbergen hem vervangen. Dat ging hem uitstekend af.

Hoewel we niet op z’n sterkst waren, was toch al snel het eerste punt binnen. Gabor Ellmann aan bord 5 won al gauw de dame. Zijn jonge tegenstander speelde erg snel en wist niet van opgeven. Uiteindelijk ging zijn eenzame koning mat tegen een enorme overmacht. Ongeveer hetzelfde gebeurde bij Frans Blaauw (bord 2), alleen was het hier Frans die een dame verloor, waarna het ook vrij snel was bekeken.

Na een uurtje spelen stond het dus 1-1, waarbij Ankie Erwich aan bord 4 een goede stelling had, Rob Bergen (bord 8) een pion voorstond en de stellingen van Eddy Schuyer (bord 1) en Danny Lim (bord 2) nog onduidelijk waren. Rob had inmiddels een stuk veroverd, maar daarna kantelde de partij. Eerst gaf Rob het stuk terug en vervolgens liet hij een toren in staan. Hierna kon hij helaas opgeven.

De tegenstander van Ankie deed een pionzet die hij beter niet had kunnen doen. Door de pion te slaan viel Ankie een loper aan en zette tegelijk schaak. Gevolg: stuk en pion voor. Hierna werd het ene na het andere stuk geruild en won Ankie nog een pion. Toen er uiteindelijk een stelling op bord kwam van paard met 5 pionnen tegen 3 pionnen, hield haar tegenstander het voor gezien. Tussenstand 2-2.

Alleen Eddy en Danny waren nog bezig. Vanaf het begin stond de stelling van Eddy onder druk en zijn ontwikkeling liep ver achter. Doorbraak op de damevleugel van een pion kostte Eddy een stuk en hoewel Eddy nog van alles probeerde was de partij verloren.

Met 2-3 op het scorebord waren de ogen gericht op Danny. Danny stond twee pionnen voor, maar zijn tegenstander opende een aanval op zijn koning. Gelukkig voor Danny had zijn tegenstander zich verrekend, anders was het snel afgelopen geweest. Zoals het ging, kwam er een dame/toren eindspel op het bord met een pion meer voor Danny. Echter één moment van onachtzaamheid kostte Danny de partij: hij kon plotseling mat niet meer vermijden. Hierdoor werd het 4-2 voor DSC 9.

Wassenaar 2 - DSC 9
1. E.H. Schuyer (1356) - S.S. Singare (1480) 0-1
2. F. Blaauw (1329) - S. Alhasan (1205) 0-1
3. D. Lim (1348) - D. Oskam (1153) 0-1
4. A. Erwich (1290) - S. Singare (1185) 1-0
5. G. Ellmann (1142) - K.C.S. Johnsen 1-0
6. R.A. Bergen (830) - L. van Wersch 0-1