Team 1 wint van Rijswijk 3

Dinsdag 11 februari speelde team 1 uit tegen Rijswijk 3.

Gerard was nog afwezig en Danny was zo aardig om in te vallen (voor de derde en reglementair laatste keer). Vergezeld van een heuse supporter namen de teamleden achter de borden plaats. Rijswijk 3 staat op plaats 7 in klasse 2a en de gemiddelde rating is een stuk lager dan die van Wassenaar 1. Maar dat zegt niet alles. Na ruim een uur spelen stond alles nog gelijk, ook in tijd. Wat later leek het of Danny aan bord 8 een paard ging verliezen, maar hij had een mooie zet met dat paard waardoor zijn tegenstander in de problemen kwam. Joop (bord 1) had inmiddels een pion gewonnen en Ronald (bord 5) stond 2 pionnen achter maar leek die terug te kunnen winnen. Wel had hij een achterstand in tijd. Willem aan bord 6 stond 2 pionnen voor, maar zijn tegenstander had een ver doorgelopen pion. Willem wist die pion te veroveren maar dat kostte hem een stuk. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord van toren en 3 pionnen tegen toren, loper en 3 pionnen. Willem probeerde er alles aan te doen om remise te bereiken. Ronald had een pion terug gewonnen, maar bleef een pion achter staan. Van de overige partijen was nog niet veel te zeggen, al leek het dat de tegenstander van Danny weer in de aanval was gegaan.

Hoe dan ook, het zag er na 2 uur spelen beter voor Rijswijk 3 uit dan voor ons team. Maar toen zette Eric aan bord 2 zijn tegenstander ineens mat en kwamen Arjan (bord 3) en zijn tegenstander remise overeen. Danny liet zich niet van de wijs brengen en vlocht zoveel dreigingen in de stelling dat zijn tegenstander kon opgeven. Alex aan bord 7 leek ook op winst af te stevenen, maar zijn tegenstander wist dat te verhinderen door ook tegendreigingen te creëren. Met nog een paar minuten op de klok bood Alex remise aan wat aanvaard werd. Tussenstand 3-1!

Dat leek mooi, maar al snel daarna kon Rijswijk 3 de stand gelijk trekken. Willem lukte het niet de remisehaven te bereiken en ook Ronald moest zich gewonnen geven. Nog twee partijen waren bezig: Michael aan bord 4 had in het eindspel een pion gewonnen en na afruil van paard tegen loper kwam er een toreneindspel op het bord waarbij Michael een sterke pion had die dreigde door te lopen. Zijn tegenstander wist de pion te veroveren maar daarbij werden ook de torens geruild. Michael zorgde ervoor dat hij met zijn koning zijn vrijpion kon ondersteunen. Toen zijn tegenstander inzag dat promotie niet kon worden voorkomen, gaf hij op. Nu waren alle blikken gericht op bord 1. De tegenstander van Joop moest winnen om 4-4 te bereiken, terwijl Joop genoeg had aan remise voor de matchwinst. Maar, zoals al eerder vermeld, Joop stond een pion voor. We laten Joop aan het woord: Mijn tegenstander kreeg na het pionverlies wel enig drukspel op mijn stelling. Na een pionruil in het centrum kreeg ik een open d-lijn met druk op de geïsoleerde d6 pion. Mijn tegenstander wist echter zo te manoeuvreren dat, naast de zware stukken, er enkel lopers van ongelijke kleur overbleven. Hierbij werd mijn loper ernstig gehinderd door mijn pionnen op de damevleugel. Anderzijds kon mijn loper meewerken aan een aanval op de koning. Door de combinatie van druk op pion d6 en de aanval op zijn koning kon mijn tegenstander uiteindelijk niet alles meer pareren en bij een dreigend mat legde hij de koning om.

Eindstand: 5-3 voor Wassenaar 1.

Rijswijk 3 - Wassenaar 1
1. F. Heikamp (1731) - J.A. Beijersbergen (1827) 0-1