Tweede Team speelt 3-3 tegen DSC8

In de thuismatch tegen DSC 8 ging het tweede team in zijn nagenoeg sterkst mogelijke opstelling de strijd aan. In het begin gingen nagenoeg alle partijen gelijk op. Gabor Ellman speelde op bord 5 met zwart en kwam een pionnetje achter, won die weer terug, kwam een pion voor, moest die weer teruggeven en zo ging het heen en weer. Na het afruilen van de meeste stukken had Wit echter een dame, een Toren en zes pionnen tegen Gabor met Zwart een Dame, een toren en maar vier pionnen. Dan wordt het meestal een lastig verhaal. Wit trok ten aanval maar verslikte zich in zijn aanvalsdriften moest zonder compensatie zijn Toren inleveren. Daarna werd met de Dame de jacht op de zwarte koning ingezet, die vrijwel het hele veld over moest wandelen om aan mat te ontkomen. Toen Wit even geen schaak meer kon geven, nam hij bij gebrek aan beter nog een pion, maar had niet gezien dat de Zwarte Dame, gesteund door de ‘Wanderkoenig’, als gevolg daarvan op f1 niet te dekken mat kon geven. Ondertussen had Danny Lim zich in een onduidelijke stelling verslikt en moest door een foutje niet alleen zijn Dame, maar daarmee ook het punt aan zijn tegenstander laten. Hij had zijn dag niet gehad, zei hij later. Kan gebeuren. Ook Frans Blaauw, die gewoontegetrouw met zijn witte pionnen naar voren stormde, kwam achterin toch onder druk te staan. Helaas zag Frans, die anders zo secuur kan verdedigen, over het hoofd dat er een stikmat in de stelling zat. Stand 2-1 voor DSC met nog drie partijen te gaan.

Op bord 1 kwam Eddy Schuyer aanvankelijk met Zwart positioneel wat in de klem. Er werd een Siciliaan gespeeld en op zet 7 gingen de Dames van het bord met verlies van het rokaderecht voor Zwart. Echt in de problemen kwam hij daardoor eigenlijk nooit. Eddy kon het initiatief naar zich toe trekken, enigszins geholpen door wat onnauwkeurigheidjes van zijn tegenstander, die op het laatst een combinatie van mat in twee niet zag aankomen. Daarmee trok Eddy de stand gelijk: 2-2.

Op bord 2 speelde Floris Vogelaar een Dameopening en kwam daar positioneel meer dan redelijk uit. Al snel werd de zwarte e-pion verorberd, even later gevolgd door de zwarte b-pion. Twee gezonde pionnen voor, maar toch nog hard werken, want Zwart kreeg daar op de Koningsvleugel een vervelende aanval voor terug. Die kon Floris gelukkig pareren, waarbij al doende Zwarts g-pion ook nog sneuvelde. In het midden had Wit toen twee mooie verbonden vrijpionnen over, die zachtjes konden oprukken. Ook de witte Koning stak uiteindelijk vrijwel het hele bord over om aan de overkant op e6 bij te dragen aan een matcombinatie met Toren en Paard, waar Zwart geen antwoord meer op had. Na 58 zetten en nog maar een kwartiertje op de klok voor Wit was het met de Zwarte tegenstander gedaan. Stand 3-2 voor Team 2. Toen was alleen nog José Serrano in hevige strijd gewikkeld. In een Spaanse partij verloor hij weliswaar zijn rokademogelijkheid maar kwam toch geleidelijk aan in het voordeel, maar op het laatst speelde de opwinding van grote winstkansen en daarmee gepaard gaand, concentratieverlies, hem waarschijnlijk parten. In een volstrekt gewonnen positie gaf hij eerst een Toren weg, even later ook nog eens zijn Dame en toen kon hij zijn partij opgeven. Helaas: Eindstand 3-3. Wellicht had er meer ingezeten, maar een gelijkspel gaf de krachtsverhoudingen misschien toch wel het beste weer.

Floris vogelaar