Overwinning team 1 in Delft

Maandag 13 januari speelde team 1 in Delft tegen DSC 4. Het team voerde na drie wedstrijden de ranglijst aan, maar deelde de eerste plaats met maar liefst 5 teams, waaronder DSC 4.

Als eerste was Willem Groothuis (bord 6) klaar met zijn partij. Zijn tegenstander speelde de Engelse opening. De strijd ging volledig gelijk op zonder grove missers. Na 25 zetten kwam er een stelling op het bord met voor ieder dame, loper van hetzelfde kleurveld en 6 pionnen. De stelling was potremise en dus werd het punt vreedzaam gedeeld. Niet lang daarna kon ook Michael Claushaus aan bord 4 een half punt noteren. De overige stellingen waren in evenwicht en er kon nog van alles gebeuren.

Dat gebeurde het eerste bij Eric van der Marel (bord 2): Eric kwam iets slechter uit de opening, maar wist het nadeel te beperken. Weldra nam hij het initiatief over, won eerst een kwaliteit tegen een pion en vervolgens door een penning een loper. Daarna gaf zijn tegenstander op. Vervolgens was het Joop Beijersbergen aan bord 1 die ook een punt kon bijschrijven. Na een gesloten Siciliaanse opening kon Joop met wit een aanval op de koningsvleugel opzetten. Hij leek met de opmars f5 voordeel te gaan halen, maar zwart verdedigde zich nauwkeurig. Na wat stukkenruil brak hij het centrum open en won een pion. In de tijdnoodfase ging zijn tegenstander verder in de fout en verloor zijn dame voor een toren en een paard. Bij de tussenstand 3-1 zorgde Arjan van Schouteren voor het eerste matchpunt. Hij kwam wat minder uit de opening door een zetverwisseling. Hij pakte het vervolg agressief aan en na kort gerokeerd te hebben en pionnen op e- en f4 speelde hij g4 om de aanval te openen op de zwarte koningsvleugel. Na een combinatie van 5 zetten verloor zijn tegenstander een toren en gaf op.

Invaller Danny Lim speelde aan bord 8. Na een lange partij stond er een toreneindspel op het bord met ieder drie pionnen. Beide spelers konden een pion laten promoveren, maar de tegenstander van Danny koos ervoor om schaak te geven en dit schaak te herhalen wat leidde tot remise. Hierdoor werd de teamwinst binnengehaald: 4.5 - 1.5

Alex van der Ham (bord 7) kwam al gauw in de opening een kwaliteit voor te staan. In het middenspel ruilde hij vervolgens een stuk voor twee pionnen om een agressieve aanval op te kunnen zetten. In het heetst van de strijd miste hij helaas de winnende zet (zie de stelling hieronder), maar de stelling was niettemin scherp. Het was uiteindelijk in tijdnood dat fouten werden gemaakt en de winst naar zijn tegenstander ging. Stelling: wit is aan zet, wat is de winnende zet?

Ronald van Vleuten was als laatste klaar. Hij speelde een Zukertortopening met wit. Na ruil van lichte stukken en later dame- en torenruil bleef een eindspel over met ieder een paard en loper. De tegenstander van Ronald had meer ruimtevoordeel maar een slechte loper. Na meer dan 40 zetten werd uiteindelijk remise overeengekomen.

Eindstand: 3-5 voor team 1. Hierdoor blijven we aan kop staan, maar de vier andere concurrenten moeten volgende week nog tegen elkaar spelen.