Verlies voor team 1 in ronde 3

Maandag 25 november speelde team 1 thuis tegen Schaakmat Westland 4. Net zoals de ronde ervoor waren enkele vaste spelers verhinderd en deze keer vielen Frans Blaauw en Floris Vogelaar in. In ronde 2 mochten we over geluk niet klagen, maar maandag zat het aardig tegen. In het begin van de avond waren de stellingen allemaal netjes in evenwicht. Er kon nog van alles gebeuren.

Joop Beijersbergen aan bord 1 zal echter niet gedacht hebben dat hij door schaakblindheid bevangen al vroeg het punt aan zijn tegenstander moest laten. Jammer, maar zoiets kan je overkomen. De stelling van Alex van der Ham zag er veelbelovend uit. Zijn tegenstander kwam niet goed uit de opening en kwam met een tripelpion te zitten. Toen Alex echter in onderstaande stelling a4 speelde:

volgde er Pxc4; Dxc4; en Le6 met aanval op de dame. De dame moest wijken en kon het paard op b3 niet meer dekken (dank aan Alex voor het diagram en de zetten). Alex spartelde nog wat tegen, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

Na een gedegen remise van Frans, invaller aan bord 8, was de stand 2 ½-½ in het nadeel van ons team. Nog 5 borden: 3 gelijk, 1 beter, 1 slechter. Ronald van Vleuten gebruikte flink wat tijd, maar dat is voor hem niet ongewoon. Hij had echter goede winstkansen met twee pionnen voor. Floris (op het laatste moment ingevallen) had een lastige stelling en een pion minder, je weet echter maar nooit, en bij Michael Claushaus, Willem Groothuis en Gerard Meijer kon er nog van alles gebeuren, zeker remise. Maar dat zou bij elkaar maar 2 ½ punt opleveren, terwijl voor de winst nog 4 punten nodig waren.

Willem droeg een half punt bij door remise overeen te komen, zijn tegenstandster speelde goed en hij zag niet hoe hij kon winnen (aldus Willem). Michael probeerde gezien de tussenstand nog van alles, maar moest ook in remise berusten: 3 ½-1 ½. Floris had inmiddels een eindspel bereikt met ieder koning en paard, maar met een pion minder. Met van die rondspringende paarden kan je het je tegenstander nog klap lastig maken maar omgekeerd ook. Helaas zat het ook Floris niet mee en kon hij geen punt laten bijschrijven. Nog twee partijen te gaan, niet meer voor de matchwinst maar wel voor de eer. Ronald zorgde voor veel spanning met nog maar een paar minuten op de klok. Telkens als zijn pion leek door te lopen, wist zijn tegenstander toch nog wat te verzinnen. Dat mocht uiteindelijk toch niet baten: 4 ½-2 ½. Gerard had een dame voor twee torens met ieder nog een stuk, maar hij had ook twee pionnen veroverd. Hij leek dus op winst af te stevenen, ware het niet dat zijn tegenstander vervelend genoeg mat dreigde op de onderste rij en Gerard niets anders kon doen dan schaak geven. De tegenstander probeerde het schaak te ontlopen, maar toen dat niet lukte, werd het uiteindelijk remise. Eindstand: 3-5.