Opnieuw winst voor Tweede Team

Dinsdag 10 december versloeg ons Tweede Team het team van Voorburg 3 in een uitwedstrijd. Heel spannend allemaal, maar met een goede afloop.

Aan het eerste bord speelde Floris Vogelaar met wit een rustig Damegambiet, waarin na de opening een gelijke stelling ontstond tot het moment waarop zijn tegenstander zich verslikte en zijn Toren tegen een Paard moest ruilen. Kwaliteit voor dus, en toen viel er ook nog een pionnetje en even later sneuvelde er een Loper, en toen was er geen houden meer aan. Winst door een klassiek mat op de 30ste zet. Eddy Schuyer had het aanvankelijk met zwart moeilijk. Er kwam een venijnige aanval van Dame en Loper op de zwarte pion op f7 op het bord. Dat vergde secuur verdedigen. Toen die aanval niet doorsloeg kon Eddy het initiatief overnemen en vervolgens de partij naar zijn hand zetten met winst tot gevolg. Danny Lim werd in zijn partij onder druk gezet met een witte b-pion die maar bleef doorlopen. Om die opmars te stuiten verwaarloosde hij echter zijn eigen ontwikkeling en kwam daardoor steeds verder in de verdrukking. Dat ging uiteindelijk niet goed met verlies tot gevolg. Ook Pierre Coste had het met zwart vanaf de openingszetten al moeilijk. Dat leidde ook bij hem tot een ontwikkelingsachterstand en hij moest op een gegeven moment geforceerd lang rokeren. Als dat je eigen keuze is in het kader van een groter strijdplan is dat ok, maar als je er eigenlijk toe wordt gedwongen, is dat meestal slecht nieuws. Hij raakte vervolgens een pion achter en moest zich verder beperken tot verdedigen. Dat ging uiteindelijk niet goed. Pierre werd op de achterste lijn mat gezet. Toen was de stand gelijk: 2-2, met nog twee partijen te gaan. Spannend!

José Serrano zette zijn partij met wit Spaans op, zoals men van hem mocht verwachten. Die theorie werd echter al snel verlaten toen zijn opponent op de 6de zet op Dameruil aandrong op f6. José nam dat aanbod aan en hield daar een positioneel overwicht aan over dat hij langzaam kon uitbouwen. Een pionnetje hier, een Loper daar, en toen was het snel gedaan en kon José voor het Team een punt bijschrijven. Alleen Ankie Erwich was toen in haar partij nog in strijd verwikkeld. Daar gingen de positionele kansen op en neer tot het moment waarop haar tegenstander er een Toren bij inschoot, weliswaar tegen drie pionnen, maar toch. In een eindspel met Toren en Loper tegen alleen een Paard en drie pluspionnen maakte Ankie geen fout. Ze knabbelde één voor één de pionnenachterstand op tot haar tegenstander de partij opgaf. Einduitslag: 4-2 voor Team Wassenaar.

Daarmee heeft ons team zich uit de onderste regionen losgeworsteld en staat nu in de middenmoot met twee verloren en twee gewonnen matches. Volgende keer de uitwedstrijd in Pijnacker tegen het sterke team van Scheve Toren 5. Dat zal een hele klus worden.