Ook tweede ronde geen winst voor Team Twee

Welgemoed trok ons tweede team naar Delft om daar tegen hun 9de team, een jeugdteam, te spelen. Op papier was dit onze zwakste tegenstander, hoewel hun gemiddelde rating nog altijd hoger was dan de onze.

Floris koos op bord 1 voor een uitgesteld Damegambiet. De strijd ging lange rijd gelijk op met een onbeslist gevecht om het midden. Uiteindelijk, nadat de Dames waren geruild, waren er aan beide kanten 6 pionnen overgebleven, met voor Wit een actief paard tegenover een wat slechtere zwarte loper. Een gerechtvaardigd remiseaanbod werd door Zwart echter resoluut afgeslagen. Hij had goed ingeschat dat die loper uiteindelijk toch beweeglijker zou blijken dan het witte paard. Het verlies van een pion dat daarop volgde zou Floris na 66 zetten en een krappe minuut op zijn klok fataal worden. Goeie partij, toch verloren. José speelde op bord 3 tegen een Indiaas wonderkind van 11 jaar oud, kennelijk goed getraind door zijn vader en zijn club. Er kwam een Siciliaan op het bord waarin José door een tactisch trucje al snel een pion achter raakte. Het meeste materiaal werd vervolgens snel afgeruild, waarna José om verder materiaalverlies te voorkomen rond de 30ste zet in herhaling van zetten moest vluchten: remise dus. Well done José. Daan bracht op bord 6 een vol punt binnen in een partij die begon met een agressieve Italiaan, die Daan niet helemaal had zien aankomen. Het gevolg was het gebruikelijke verlies van de pion op f7 en de toren op h8, waarbij Zwarts rokademogelijkheid hem ook nog ontnomen werd. Maar daarna begon het pas echt. De partij verliep als een rit in een achtbaan, waarin de jonge speler van DSC zich verslikte. Daan zette hem na het (terug)winnen van een aantal stukken simpel mat. Zo brachten de beide ‘rookies’ in het team de punten binnen.

De overige drie partijen gingen langs een zelfde patroon helaas verloren. Ankie verspeelde zich door in een vroeg stadium een gewaagd Dame-offer te plegen, die ze door een rekenfoutje niet meer terug won. Danny kwam tegen een agressief maar wat slordig spelende 13-jarige aanvankelijk weliswaar een pion voor, maar werd toen misschien wat overmoedig en verslikte zich prompt. De pion moest terug en verloor daarna ook nog eens onnodig een Toren en een Loper. Bij Pierre schoot er in een wat onoverzichtelijke stand een stuk bij in. Dus ook daar was het al snel einde oefening. Pierre is een adept van Stockfish en kon zo in de auto op de weg terug precies zien hoe hij het beter had kunnen doen. Zo heeft ieder verlies zijn leermoment.

Maar laten we positief blijven. 4,5-1,5 is al een stuk beter dan 6-0, laten we het daar maar op houden!

Floris