Grootse overwinning 1e team

Maandag, 23 september, was de eerste wedstrijd van team 1 van SV Wassenaar in de competitie van de Haagse schaakbond, een thuiswedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 2. Om kwart voor acht werden de klokken in werking gesteld.

Michael Claushaus aan bord vier was het eerste klaar, hij zette een koningsaanval op en vervolgens kon zijn tegenstander de partij na slechts 15 zetten opgeven. Inmiddels hadden Joop Beijersbergen (bord 1), Arjan Schouteren (bord 3) en Willem Groothuis (bord 6) goede stellingen bereikt met materiaal voor. Teamleider Ankie Erwich had in gedachten de punten al geteld. De tegenstander van Joop wist echter een dreiging in de stelling te vlechten die in de partij leidde tot eeuwig schaak. Achteraf bleek dat Joop toch op winst had gestaan, een kwaliteitsoffer zou hebben geleid tot dameverlies of mat in 8 zetten!

Alex van der Ham aan bord 8 bracht het volgende punt binnen, in een gelijk opgaande partij sloeg zijn tegenstander een vergiftigdepion. Dat had hij beter niet kunnen doen en de wanhoop nabij gaf hij pardoes zijn dame weg.
Vervolgens wist Gerard Meijer (bord 7) in het eindspel een loper te winnen en kwam Eric van der Marel aan bord 2 een pion voor in een toreneindspel. Ronald van Vleuten aan bord 5 probeerde de winst te vinden maar gebruikte daarbij veel tijd. Al met al stond het team er goed voor. Toen Gerard ook nog eens een pion won, gaf zijn tegenstander de hopeloze stelling op. Arjan voegde daar nog een punt aan toe. Zijn tegenstander offerde een stuk om door te breken maar Arjan wist het offer moeiteloos te weerleggen.

Hierdoor kwam de tussenstand 4.5 - 0.5 en was de match effectief gewonnen. De goede stelling van Willem leverde vervolgens (na hard werken, aldus Willem) nog een punt op. Eric moest in zijn partij nog heel goed opletten wegens een ver oprukkende pion van zijn tegenstander. Hij wist echter de dreigingen te pareren en remise te bereiken. Als laatste was Ronald steeds meer in tijdnood gekomen en zijn tegenstandster wist goed stand te houden. Na een lange en enerverende partij werd remise overeengekomen. Dit bracht de eindstand op 6.5 -1.5.

Ankie Erwich
Teamleider 1e team