SV Wassenaar wint van SC Bakkeveen!

In de zomer van 2018 nam onze gewaardeerde secretaris, Jasper Zijlstra, afscheid van onze schaakvereniging, omdat hij ging verhuizen naar het hoge noorden, naar Appelscha.

Hoewel redelijk ver van Wassenaar, deed Jasper toch ook dit seizoen weer mee aan het Open Schaakkampioenschap van Wassenaar, zodat het contact in stand bleef. Ook draagt Jasper zijn steentje bij aan het organiseren van het komende 2e Houbolt-Samuels Schaakevenement op 12 mei. Daarnaast is Jasper uiteraard ook lid geworden van de lokale Schaakclub Bakkeveen om zo wekelijks zijn partijtje te kunnen schaken. Uit de contacten kwam het idee voort om eens met een aantal schakers van Wassenaar af te reizen naar Appelscha om daar de degens te kruisen met de "grootmeesters" van Bakkeveen.

Afgelopen weekend was het zo ver; een zestal schakers arriveerde rond het middaguur op zaterdag 6 april in Wijnjewoude, bij het hotel-restaurant De Stripe. Na de lunch werden we welkom geheten door de voorzitter van SC Bakkeveen, Jelle Bergsma, waarna de schaakborden tevoorschijn werden gehaald. Jasper speelde mee met Wassenaar, zodat op een 7-tal borden de strijd ontbrandde in deze "clash" Wassenaar versus Bakkeveen.

Na 2 uur was de 1e ronde voorbij en had Wassenaar met wat geluk een 4,5 v 2,5 voorsprong genomen. Even een korte pauze en de 2e ronde ging van start. Ook deze werd door Wassenaar gewonnen; dit keer met 4 v3, zodat de eindstand 8,5 v 5,5 werd.

Hierna was het hoog tijd voor een koele versnapering, waarna er gezamenlijk werd gedineerd. Gezelligheid, af en toe een serieus onderwerp, maar vooral plezier en ontspanning vierde hierbij hoogtij. Begin van de avond namen we afscheid van de schakers van Bakkeveen, met de intentie dit zeker een vervolg te geven. Na nog even napraten zochten de diverse heren de hotelkamer op.

De volgende ochtend kregen we een uitgebreide rondleiding in de kerk (!) van Jasper te Appelscha, waar hij samen met zijn vrouw Maaike woont. Jasper start hier een Bed-and-Breakfast "Trefkerk"; een uitstekend punt gelegen aan diverse fiets- en wandelroutes. Na een wandeling in het nabijgelegen heidegebied, werd de thuisreis aanvaard en eind van de middag kwam Wassenaar weer in zicht.

Wat vermoeit, maar met een zeer voldaan gevoel, namen we afscheid van elkaar bij het Deylerhuis.

De meeste zullen wel bijtijds onder de wol hebben gelegen, want de volgende dag moest er uiteraard gewoon weer worden geschaakt op de clubavond!

Joop Beijersbergen