Verlies Eerste team

Maandag 18 maart trad het 1e team van Wassenaar aan tegen RSC-BP 1.

Deze voorlaatste ronde van de HSB-competitie was niet onbelangrijk. Voor RSC-BP1 zijn er nog kansen op het kampioenschap en voor Wassenaar is nog niet duidelijk of de degradatie is afgewend.

Arnoud van Foreest kwam goed uit de startblokken, maar verloor gaandeweg toch de grip op de partij. Hij verloor een pion en zijn tegenstander bleef druk uitoefenen zodat er steeds meer pionnen vielen bij Arnoud. In een onhoudbare stelling gaf deze op. Ook Alex van der Ham had het moeilijk met zijn, op papier, veel sterkere tegenstander. Hij speelde een gambiet in het Caro-Kahn en leek even te overhand te hebben. Zijn tegenstander wist echter op tijd tegenspel te creeren en na het afruilen van de meeste stukken (en het winnen van een extra pion) was er geen houden meer aan de vijandige pionnenwals.

Hier tegenover stond een mooie overwinning van Michaƫl Claushuis, die met een pion meer, het toreneindspel, netjes tot een goed einde bracht. Willem Groothuis boekte ook een mooie zege op een sterke tegenstander. Ook hier viel de beslissing pas in een toreneindspel.

Eric van der Marel kreeg een koningsaanval over zich heen en de vraag was of hij deze zou overleven. Gelukkig vond zijn tegenstander de weg naar de winst niet en Eric kon in zijn handen knijpen met een remise.

Zo stond het 2,5 tegen 2,5 met nog 3 partijen aan de gang.

Aan het 1e bord had Timo Bottema het erg lastig tegen een mindere tegenstander, maar er leken nog voldoende kansen op succes. Joop Beijersbergen speelde een heel behoorlijke partij tegen de topspeler van RSC-BP1 en leek alles nog onder controle te hebben. Tot slot leek Ronald van Vleuten op winst te staan na een stellingsoverwicht dat in pionwinst resulteerde.

In het laatste uur ging het echter mis op de resterende borden.

Allereerst moest Joop toch zijn koning omleggen; de ongelijke lopers zorgde voor een onweerstaanbare aanval op de witte koning. Tot overmaat van ramp gaf Ronald een stuk weg en moest ook capituleren. Ook bij Timo ging het niet goed; richting de tijdnood verloor hij eerst een stuk, maar zijn tegenstander overkwam een aantal zetten later hetzelfde; remise was het resultaat.

Toen de kruitdamp was opgetrokken keek Wassenaar dus tegen een wat geflatteerde 5-3 nederlaag aan.

Alles hangt nu af van de slotronde op 3 april!

Joop Beijersbergen