OKW 2021-2022 - Uitslagen en Stand

Ronde 1, Ronde 2, Ronde 3, Ronde 4, Ronde 5, Ronde 6, Slotronde

=============================================================

Actuele ranglijst:

=============================================================

Verslag van Ronde 1

Op 18 oktober ging het 4e Open Kampioenschap van Wassenaar van start.

In 2020 moest het toernooi voortijdig worden gestopt in verband met de corona- maatregelen; we hopen dat het dit seizoen niet zo ver komt!
Na de opening van het toernooi door Joop Beijersbergen, die voor deze gelegenheid had gezorgd voor lekkere hapjes bij de koffie, maakte Alex van de Ham de indeling voor de 1e ronde bekend. Hoewel al in de 1e ronde er een vijftal “bye’s” waren, namen er toch 18 schakers achter het bord plaats.
Onze barman, Rob Bergen had het al vrij snel lastig tegen Niels Engelen. En ook Koos van Holten, die tegen de topspeler, Rachid Schrik, moest aantreden, moest gelijk alle zeilen bijzetten. Oud-speler van SV Wassenaar, Rogier Potter van Loon, kruiste de degens met Marianna Travinskaia, die redelijk uit de opening kwam.
Jaco Arkesteijn en Herman de Wind waren al snel na de opening in een boeiend gevecht in het centrum beland; Joop Beijersbergen overzag in de opening tegen Danny Lim een tactische zet en stond al snel een pion achter! De partij tussen Pierre Coste en Jinan Shin ontwikkelde zich in een rustig tempo.
Na een uurtje werden de eerste koningen omlegt. Rob bleek niet opgewassen tegen Niels, en ook Marianne en Koos moesten in respectievelijk Rogier en Rachid hun meerdere erkennen. Eric en Alex voelden elkaar aan de tand in een positionele stelling, waarbij Alex veel tijd kwijt was om zijn stukken gunstig neer te zetten. Gabor Ellman hield lange tijd Ronald van Vleuten van het lijf, maar zijn positie begon toch te rammelen. Ook Arno Luinenburg en Hans Heshusius hielden elkaar nog steeds in evenwicht. De partij van Jaco en Herman ontwikkelde zich tot een gevecht op leven en dood; inmiddels had Jaco een toren met 2 pionnen voor een loper en een paard, maar de strijd was nog in volle gang. Joop kreeg tenslotte vat op de stelling van Danny en startte een aanval op de koning.
Pierre Coste hield tot in het eindspel stand, maar leverde plots een toren in, waarmee de zaak beslist was. De stukkenontwikkeling ging Eric makkelijker af dan Alex, waardoor uiteindelijk alle witte stukken konden binnendringen, met een mooi stikmat met Lc7 als beloning. Gabor verloor pion na pion en speelde onverdroten door tot vrijwel het bittere eind. Joop brak de stelling bij de witte koning open en toen was het pleit snel beslecht; Danny moest de koning opleggen. Arno drong uiteindelijk toch de stelling van Hans binnen, die een stuk weggaf, maar anders ook verloren leek te staan.
De topper van de avond was de partij tussen Herman en Jaco. De laatste lukte het niet met zijn torens en vrijpionnen de zaak te forceren; sterker nog, Herman snoepte de ene na de andere pion en hield de eenzame witte koning stevig bezig met zijn toren, loper en paard.
Uiteindelijk moest Herman wat materiaal teruggeven om de pionnen te stoppen maar het resterende toreneindspel met een pluspion voor Herman, was gewonnen. Echter Herman miste de winst en na een urenlange strijd werden de punten gedeeld. Een prachtige partij!

Aldus 8 winstpartijen en slechts een remise; dit belooft wat voor de 2e ronde op 22 november.

Joop Beijersbergen

=============================================================

Verslag van Ronde 2

Hoewel de corona-maatregelen weer waren aangescherpt, werd op 22 november toch de 2e ronde gespeeld van het OKW. Net als in de 1e ronde waren er opnieuw een 18-tal schakers dat achter de borden kroop om de degens te kruisen.

Jinan Shin kwam goed uit de opening tegen Eric van der Marel en begon druk uit te oefenen op de onderontwikkelde damevleugel van Zwart. Niels Engelen kwam tegen Joop Beijersbergen met de Scandinavische opening goed uit de startblokken en het witte centrum vereiste al snel een nauwkeurige verdediging. Rogier Potter van Loon ging tegen Rachid Schrik goed van start en Rachid verbruikte veel tijd om een goed plan te ontwikkelen. Eric Idema en Jaco Arkestijn bouwde een gelijkwaardige stelling op en er ontwikkelde zich een boeiend laveren met alle stukken.

Marianna Travinskaia probeerde zich Alex van der Ham van het lijf te houden, maar in de opening ging Marianne al in de fout. Gabor Ellman en Hans Heshusius bouwde een gelijkwaardige stelling op, waarbij Gabor steeds op zoek was naar de aanval. Koos van Holten voelde Danny Lim aan de tand, maar die ontwikkelde snel zijn stukken en er leek nog niet veel aan de hand. Arno Luinenburg kreeg positioneel voordeel tegen Ronald van Vleuten en bouwde zijn voordeel langzaam uit. Herman de Wind kreeg al snel een aanval van Wijnand Rijnders over zich heen, maar de agressie van Zwart was misschien wel onverantwoord.

Alex profiteerde direct van de openingsfout van Marianna en begon druk te zetten op de stelling van Zwart. Dit resulteerde in een Zwarte loper die het bord moest verlaten, en niet lang daarna was het pleit beslecht.

Eric van de Marel was inmiddels een pion voor komen te staan en het positievoordeel van Jinan verdween als sneeuw voor de zon. Koos en Danny ruilde nogal wat stukken en een remise leek er aan te komen. Joop wilde niet teveel stukken ruilen, maar dat ging wel ten koste van de positie van de witte stukken. Gabor en Hans waren inmiddels in een viertoren eindspel beland waarbij Gabor zijn verloren pion wist te heroveren. Rachid werd agressief op de damevleugel en keek inmiddels ook met een schuin oog naar een ongedekt wit paard op g5. Jaco en Eric Idema maakte er een gecompliceerd spel van met alle lichte stukken nog op het bord, en het was wachten op wie de eerste fout zou maken. Herman had inmiddels de aanval van Wijnand afgeslagen en begon de tegenaanval in te zetten. Tot slot Arno; hij offerde een stuk op e6 en de zwarte stelling van Ronald kwam onder grote druk te staan.

Her en der begonnen de rookwolken op te trekken en vielen er de beslissingen. Eric van der Marel wist het lopereindspel met een pion meer te winnen en terwijl Danny een pion had voor een kwaliteit, liet hij zich pardoes mat zetten. Joop en Niels hadden inmiddels talloze stukken geruild en het eindspel kende een vredig slot. Gabor leek op remise af te stevenen, maar liet zijn koning te ver weg lopen van de zwarte vrijpionnen. Rachid wist door een foutje van Rogier een stuk te winnen door een dubbel aanval op Pg5 en Ta3 en hierna was het vechten tegen de bierkaai. Eric Idema leek de kluts kwijt te raken uit de melee van stukken en verloor een paard. Toen hij ook nog een dame verloor moest hij de koning wel omleggen; een spannende partij! Herman wist zijn overwicht van toren, loper en paard tegen 2 torens met 2 pionnen meer te winnen omdat de zwarte pionnen als rijpe appels vielen. Sterk gespeeld van Herman!

De laatste partij was die van Arno en Ronald. De aanval van Arno sloeg niet door maar de dame van Arno, gesteund door een overwicht van 4 pionnen waren ruimschoots opgewassen tegen de 2 zwarte torens en een paard. In tijdnood ging Ronald door zijn vlag in verloren stelling. Een mooi gevecht en een terechte winnaar.

Net als in de 1e ronde dus weer 8 winstpartijen en slechts een remise!
Koplopers zijn Rachid, Arno en Eric van de Marel met 2 uit 2.

Joop Beijersbergen

=============================================================

Verslag van Ronde 3

[Ronde 3 wordt gespeeld op 20 December]

=============================================================

Verslag van Ronde 4

[Ronde 4 wordt gespeeld op 17 Januari]

=============================================================

Verslag van Ronde 5

[Ronde 5 wordt gespeeld op 14 Februari]

=============================================================

Verslag van Ronde 6

[Ronde 6 wordt gespeeld op 14 Maart]

=============================================================

Verslag van Slotronde

[De slotronde wordt gespeeld op 11 April]