OKW 2018-2019 - Uitslagen en Stand

Ronde 1, Ronde 2, Ronde 3, Ronde 4, Ronde 5, Ronde 6, Slotronde

Actuele ranglijst:

Verslag van Ronde 1

Afgelopen maandag 15 oktober was het weer zover: de 2e editie van het OKW. In totaal waren er 12 borden bezet waarvan de helft door mensen van buiten de eigen club. Op het toernooi geschiedt de indeling middels het Zwitserse systeem, waarbij op de eerste avond, de bovenste 12 spelers het op namen tegen de onderste 12.

Na een openingswoordje door de voorzitter Joop Beijersbergen werden om 20:00 stipt de klokken ingedrukt.
Tegen 22:30 waren de meeste partijen wel beslist, maar het zou nog een uur langer duren voor ook de favoriet, Rachid Schrik van DSC, Ronald van Vleuten op de knieën kreeg. Ondanks het vorse ratingsverschil viel de winst pas laat in het eindspel in Rachids handen. Ook de tweede favoriet, de sterkste speler van SV Wassenaar, Timo Bottema, kreeg de winst absoluut niet cadeau tegen Arnoud van Foreest.
Clubgenoot Ankie Erwich had het lange tijd erg moeilijk tegen Jaco Arkesteijn van DD en even leek het op een nederlaag af te stevenen. Nadat de dame zich echter ferm op e7 had gepositioneerd besloot Jaco toch maar eieren van zijn geld te kiezen en remise af te dwingen. Eddy Schuyer had geen beste avond tegen Daniel Ohmann waarbij de zaak eigenlijk vanuit de opening al beslist was. Bij Gabor Ellman en Roald Vos was dit daarentegen geenszins het geval. Het was een wilde partij waarbij beide spelers aasden op winst. In het geweld op het bord verloor Gabor echter een toren en moest kort daarop de handdoek in de ring gooien. Wim Polder hield het fantastisch lang uit tegen Niels Engelen, ook van DD, die op papier toch vele malen beter was. Ook hier was een stukverlies de beslissende factor.
Goede oude Franse Blaauw ging lange tijd gelijk op tegen André Wagner, maar een te ver naar voren geschoven pion deed hem uiteindelijk de das om. France Jouanny had een dame weten te veroveren tegen de prijs van een toren, loper en paard, helaas bleken twee vrijpionnen toch sterker, 1-0 voor Shawn Kingman. De vader van Shawn, Bob Kingman, nam het op tegen Pierre Coste die geen partij bleek. Hij kreeg vrij laat zijn stukken in ontwikkeling waardoor de aanval van Zwart simpelweg te overweldigend was.
Alleen Alex van der Ham wist van de externe speler te winnen, in de persoon van Gert Helfferich. Alex kwam beter uit de opening maar een te aggressief opgezette aanval trok de boel weer gelijk. Gelukkig voor hem wist Gert daar niet op tijd gebruik van te maken, waardoor hij uiteindelijk een stuk voor kwam te staan. Met de Zwarte koning in het nauw was het een mooie mat-in-3 die de partij beslechtte.
Als laatste nog 4 externe spelers die twee-aan-twee speelden. Frans Erwich verkreeg een mooi laveren vanuit een Spaanse opening, doorslaggevend voordeel tegen Marius Pontel gezien het raingverschil zeker geen schande. Arno Luinenburg en Rein de Ruiter waren eveneens verwikkeld in een lange partij. Pas in het einspel kon Arno het behoorlijke ratingverschil te gelde maken. Een goede partij van Rein!

Met 11 winstpartijen en een remise, staan er nu 11 mensen met 1 punt aan kop. Deze mensen zullen het in ronde 2 tegen elkaar opnemen.

Al met al kunnen we concluderen dat het 2e OKW succesvol van start is gegaan!

Uitslag Ronde 1: