Gelijkspel tegen Rijswijk 2

Eerste team loopt nipt koppositie mis

Het eerste team heeft op 19 maart een knap gelijkspel behaald tegen koploper Rijswijk 2. Was er ergens een half puntje meer gescoord, dan hadden we onszelf nu de trotse koploper kunnen noemen, op dit moment bezetten we ‘slechts’ de tweede plaats.

De Rijswijkenaren kwamen zeker niet in de sterkste opstelling naar Wassenaar. Dat bracht mogelijkheden, want wij speelden deze wedstrijd zonder invallers. Helaas kwamen we wel op achterstand: Ronald had met zwart een mooie, gelijke stelling bereikt maar verloor door een blunder een stuk en dus de partij. Min of meer hetzelfde overkwam Joop, die een remise aanbod dapper afsloeg maar vlak daarna blunderde en zijn tegenstander eenvoudig zag afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Gelukkig deden we ook nog wat terug. Arjan speelde een hele scherpe partij en leek niet helemaal de goede (lees: veilige) kant op gerokeerd te hebben. Maar uiteindelijk ging z’n tegenstander toch de mist in, en kon Arjan het punt bijschrijven. Eric won met een prachtige, mooie opgebouwde partij. Met zwart wist hij snel de witte koningsstelling onder druk te zetten, en kon in de afwikkeling uiteindelijk een pion winnen en een goed eindspel te bereiken. Dat bleek en kwestie van techniek.

We kwamen zelfs op voorsprong doordat Timo zijn partij won. De hele partij stond Timo wat minder maar het koste z’n tegenstander wel steeds veel tijd om de beste zet te vinden. Uiteindelijk moest z’n tegenstander kiezen tussen dameruil (en een gunstig eindspel) en een aantrekkelijk uitziende dame-manoeuvre. Beide opties waren in principe speelbaar, maar de laatste optie leverde Timo wel mogelijkheden tot tegenspel op en dat leidde in tijdnood zelfs tot materiaal winst.

Michaël tikte op bord 1 vervolgens een halfje binnen. In een prachtige stelling met een zwart paard op d3, liep hij tegen een klein tactisch grapje aan wat een kwaliteit koste. Gelukkig was de stelling zo goed, dat Michaël nog altijd het beste van het spel had, maar meer dan een remise zat er niet in.

Ondertussen waren alleen Jasper en Dusan nog bezig. Jasper stond eerder in de partij goed, maar was ergens een paar pionnetjes verloren en dat bleek te veel van het goede. Dusan moest dan maar voor één of twee matchpunten zorgen. Hij had een toreneindspel bereikt met beide spelers drie pionnen. Dusan had weliswaar een mindere pionnenstructuur maar wel een verre vrijpion, dat bood in elk geval perspectief. In tijdnood speelde beide spelers niet altijd de beste zet, stond Dusan af en toe gewonnen maar ook af en toe verloren. Een remise was uiteindelijk een resultaat waar beide spelers vrede mee konden hebben.

Al met al een prima 4-4 gelijkspel, wat ons wel de promotiekansen lijkt te kosten. De volgende wedstrijd is op woensdag 11 april tijdens de centrale slotronde in Zoetermeer tegen Botwinnik 2.

Timo.

Hieronder de uitslagen, de stand en de stand van de spelers met het beste resultaat in Klasse 1b: Wassenaar heeft 3 spelers in de Top 10, waarvan Timo zelfs nog ongeslagen is.