Tweede team mist grote kans

Het tweede team van Wassenaar moest op maandag 20 november een thuiswedstrijd spelen tegen Botwinnik 6 uit Zoetermeer. Na een ietwat chaotisch begin met twee spelers van Botwinnik afwezig, een zoekgeraakte teamopstelling van Wassenaar en zonder de benodigde wedstrijdformuliertjes, begonnen Eddy, Gabor, Floris en Pierre om een paar minuten over acht aan hun wedstrijden. Opdracht minimaal 1.5 scoren uit 4 want op bord 1 en 2 bleken de Botwinnikers geen spelers te hebben opgesteld. Twee reglementaire overwinningen dus voor Carel Gijsen en onze nieuwste lid Wim Brinkerink. Mooi meegenomen maar het is toch leuker om te spelen. Uit armoede speelden Carel en Wim maar een potje tegen elkaar … uitslag onbekend bij mij.

Gezien de rating verschillen moest een overwinning er dus wel inzitten. Helaas speelde Ed Schuyer op bord 3 niet de beste partij van zijn leven. Na een paar fouten in het middenspel kreeg hij geen enkele kans meer van zijn tegenstander en was het pleit vrij snel beslecht.

Floris Vogelaar op het vierde zag zijn jonge tegenstander een overmoedige alles of niets aanval beginnen op de koningsvleugel maar wist die bekwaam af te slaan. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Floris in het eindspel duidelijk beter en ditmaal wist hij wel de winstvoering te vinden. Goed en solide gespeeld!

Gabor stond gewoon lange tijd gelijk, zelfs met een mooie pion voor, maar kreeg op een gegeven moment toch te maken met een gevaarlijke eindspelaanval die leidde tot een ver, heel ver, opgerukte vrijpion op het veld e2 die niet meer weg te krijgen was. Gabor’s tegenstander laveerde daarna behendig met zijn koning door de stelling en wist zodoende nog een aantal pionnen te pakken. Jammer voor Gabor want de stelling was houdbaar.

Bleef over Pierre. Na een goede opening en middenspel leek Pierre veilig genoeg te staan maar het eindspel met alleen de zware stukken op het bord bleek gevaarlijker dan hij dacht, Uiteindelijk vergaloppeerde Pierre zich en gaf zijn Dame weg in een toch al moeilijke stelling.

Jammer voor het tweede team dat een uitgelezen kans heeft gemist om 2 matchpunten te scoren. Misschien is er te snel gezet en moeten we beter omgaan met de beschikbare tijd ? Halverwege avond na iets meer dan 2 uur spelen was iedereen klaar en stonden de schaaktafels er verlaten bij !

Jasper