Eerste punten voor het Eerste

Het eerste team heeft in de tweede ronde een keurige 5-3 overwinning geboekt op het derde team van SHTV. Een vroege 1-2 achterstand werd in de slotfase omgebogen tot winst.

De wedstrijd begon met een gratis punt voor Jasper, omdat SHTV er niet in was geslaagd om acht spelers op te stellen en daarom bord 8 leeg had gelaten. Vermoedelijk geïnspireerd hierdoor besloten Michaël en Dusan om ook een cadeautje uit te delen. Michaël deed in gelijke stand een dame in de aanbieding, Dusan deed datzelfde met een toren in gelijkwaardige stelling. Het bracht de bezoekers op voorsprong.

Eric had een mooi centrum gecreëerd vanuit de opening maar moest toezien hoe zijn tegenstander Ed Olvers dit kon aantasten vanaf de flank. Het leidde tot het ruilen van flink wat stukken en met beiden nog een loper en een paar pionnen werd tot remise besloten.

Gelukkig deed debutant Arjan Schouteren wat terug. Beide spelers wachtten lang met rokeren, maar toen Arjan besloot om dat toch te doen, stond de vijandige koning al vast in het centrum. Er gingen torens naar de d- en de e-lijn en pionnen op de e- en de f-lijn werden naar voren geschoven om het centrum te openen. Dat lukte uitstekend en het punt was daarna snel binnen.

Ook Timo won zijn partij. Vanuit een rustige opzet werd de tegenstander langzaam steeds meer onder druk gezet, maar Timo vergat om het daadwerkelijk uit te maken. Uiteindelijk kon Timo toch gebruik maken van de betere positie van zijn stukken en een kwetsbare zwarte koning, hetgeen leidde tot een klein tactisch grapje. Hier kon de zwartspeler geen antwoord op vinden, waardoor hij zijn vlag zag vallen.

Invaller Ronald leek ook hard op weg om een vol punt binnen te halen, wikkelde keurig af naar een gewonnen pionneneindspel en leek dat op koelbloedige wijze uit te spelen. Hij overzag echter een gemene pat-grap, waardoor de tegenstander kon ontsnappen met een halfje.

Dat betekende dat Joop het beslissende punt moest binnen tikken en dat deed hij dan ook. Joop won al vroeg een pion, maar de stelling bleef lang wat onoverzichtelijk. Dat bracht Joop niet in verwarring en in tijdnood maakte zijn opponent de beslissende fouten.

Al met al een nette overwinning na een wat moeizaam begin.

(De onbekende speler is Arjan Schouteren)

De volgende wedstrijd van het eerste is op 27 november uit tegen DSC 5 in Delft.

Timo.