Nieuwe Kampioen is bekend

De beslissing om het clubkampioenschap van 2016-2017 12 juli 2017

Nadat Timo groep 1 de eerste keer op zijn naam bracht, lukte het mij om de tweede ronde van groep 1 te winnen. Hierdoor was er een tweekamp nodig tussen Timo en mij om te beslissen wie er clubkampioen zou worden. We hebben twee partijen gespeeld, ieder een keer met wit.

Bij gelijk eindigen zouden er nog twee partijen volgen, mogelijk in een sneller tempo.

De eerste partij, waarover straks meer, wist ik te winnen, zodat een remise in de tweede partij voor mij genoeg zou zijn. Timo speelde met wit en na een Engelse opening deed ik al vrij snel een mindere zet en kwam de zwarte stelling onder druk te staan. Timo won een pion, maar speelde toen verder op de aanval in plaats van te consolideren. Zwart kreeg gevaarlijk tegenspel. Timo had niets aan eeuwig schaak en zo werd wit uiteindelijk mat gezet. Hiermee was de eindstand dus 2-0 voor mij en los ik Timo af als de nieuwe kampioen (voor de 5e maal).

Nu even terug naar de eerste partij; een Russische partij die door beide spelers zonder ernstige fouten werd gespeeld. Ik, met wit, kreeg in het centrum meer ruimte en zwart moest zich nauwkeurig verdedigen. Na 26 zetten stond de volgende stelling op het bord:

De zwarte pion op e6 is een zorgenkind en verder bezit wit meer ruimte en heeft het loperpaar tegenover de twee zwarte paarden. Al en met al heeft wit een overwicht, maar een directe beslissing lijkt niet voorhanden.

Wit heeft net pion b2-b4 gespeeld en Timo dekte nu de pion op a5 met Pc6. Hierna volgde er echter een mooie combinatie. Beter was pion a5-a4 en de vraag is hoe wit verder moet komen. Zo lijkt b5 riskant met het oog op 27. … Da3 28. Te6 Kh8 29. Te7 (?!) Pe7 30. Lb4 Dd2 31. Le7 Df2 etcetera.

Maar, zoals gezegd, speelde zwart 26. … Pc6 waarna wit de lange diagonaal a2-g8 opende met de breekzet 27. Txe6!!

Er volgde:

27. …. Dxe6 28. Dd5 Df7 (het enige) 29. Df7 Tf7 30. ba5 (de toren op f7 loopt niet weg; dat zal zwart nog een tempo kosten). Het eind van het liedje is straks “slechts” een pion meer, maar het zwarte paard weegt niet op tegen de loper in deze stelling.

Zwart ging verder met 30…. Pd4 (beter is ba5 Lf4 Pd4 Lc7 a4 Ld6! g5 Kf1 Kg7 Lf7 Kf7 Ke1 en a4 is ten dode opgeschreven).

Na het gespeelde Pd4 was het snel uit:

31. a6! Pb5 32. a4 Pa7 33. Lf4 Kf8 34. Lf7 Kf7 35. Lc7 b5 36. Lb8 b4 37. La7 b3 38. Ld4 en zwart gaf op.

Joop Beijersbergen