Eerste team boekt overwinning

Verslag laatste ronde team 1 tegen DSC 5

Op woensdag 12 april speelde het eerste team zijn laatste wedstrijd tegen DSC 5 uit Delft. Alle wedstrijden in de eerste klasse van de HSB (1a en 1b) werden tegelijkertijd afgewerkt in het stedelijk college in Zoetermeer. Zestien teams in totaal, een gezellige schaakdrukte dus. Behalve voor de eer stond er weinig meer op het spel voor beide teams.

Wassenaar moest beginnen met twee invallers omdat Timo en Willem hadden afgezegd. Vervangers waren Tomas Feher en Bob Kingman. Op papier had het team van DSC 200 ELO punten meer maar met open vizier en veel koffie begonnen we aan de laatste ronde.

Door afwezigheid van Timo speelde Eric op bord 1 tegen een sterke tegenstander. Eric was gebrand om zijn goede resultaten in de externe competitie voort te zetten, en met wit wist hij vrij snel een ruimtelijk overwicht te krijgen. Uiteindelijk leverde dat een pion op en afruil van de meeste stukken. Plots wist Eric de zwarte stelling binnen te dringen en was het snel gedaan. Een mooie snelle overwinning dus met als resultaat dat Eric 6.5uit 7 wist te scoren en bovenaan het individuele klassement is geëindigd. Klasse !

Bob aan bord 7 speelde een degelijke partij en wist gemakkelijk stand te houden en al vroeg werd de vrede gesloten. Ook een prima prestatie dus!

Rogier aan bord 3 had het beduidend moeilijker. Ditmaal wist hij zijn tegenstander niet te verrassen met de begincombinatie c4 en f4. Rogier kwam ietwat slechter te staan, verloor een kwaliteit en nog een pion en kon vrij snel daarna opgeven.

Tomas speelde een goede partij aan bord 8. In het begin leek zijn tegenstander het initiatief te pakken met wit door gevaarlijk binnen te komen op veld f7 en via de half-open b-lijn, gericht op de lang gerokeerde zwarte koning. Met een pion achter hield Tomas het hoofd koel en wist de aanval af te slaan en vervolgens een stuk te winnen waarna de partij snel was beslist.

Dusan speelde wederom een puike partij aan het zesde bord en begon zoals zo vaak voortvarend met een aanval op de witte koningsvleugel waarbij hij echter zijn eigen koning ook blootstelde aan allerlei gevaar. De aanval bleek echter niet door te slaan en Dusan bleef uiteindelijk met een pion achter in een dubieuze stelling. Zijn tegenstander vergallopeerde (zonder paarden!) zich echter volledig en na afruil van alle stukken bleek Dusan ineens gewonnen te staan. Het pionnen eindspel werd vakkundig tot winst gespeeld door Dusan.

Joop aan het tweede bord kwam na de opening in een bedenkelijke stelling te staan maar wist door bekwaam verdedigen de angel uit de witte aanval te halen en de partij in een veilige remise haven te loodsen.

Michaël kwam met zwart op bord vier na een normale ontwikkeling terecht in een heel ingewikkeld middenspel waarbij een ver opgerukte zwarte pion op e3 voor enige dreiging zorgde in de witte verdediging. Na een kwaliteit te hebben gewonnen leek de winst voor het grijpen maar de witte tegenstander bleek niet voor één gat te vangen en wist op miraculeuze wijze te ontsnappen waarna uiteindelijk tot een vredige remise werd besloten.

Ikzelf met wit aan bord 5 bestreed de zwarte Caro-Kann opening met het agressieve f4. Een zwart paard op het logische f5 veld leek even voor gevaar te zorgen maar gaf wit een goed aanknopingspunt om een koningsaanval te beginnen met g4. De zwarte dame stond buitenspel op b6 en daardoor kreeg wit alle mogelijkheden om de zwarte koning op de korrel te nemen. Op de zestiende zet stond wit al gewonnen maar het lukte mij niet om de winnende combinatie uit de hoge hoed te toveren.

Diagram 1: Wat is beter dan 17. Lf6 en leidt tot mat ?

Het vervolg (17. Lf6 PxLf6 18. exPf6 Kh8 19. Dh6 Tg8 20 fx96 (??) Txf6 21. Df8… ) was uiteindelijk ook goed genoeg voor de winst al zag ik op zet twintig een “mat in vier” over het hoofd?!

Diagram 2: Mat in maximaal 4 zetten…

Na iets meer dan twee uur spelen .... alle partijen reeds afgelopen.... een snelheidsrecord!

Uiteindelijk dus een mooie overwinning voor het eerste team dat op de 4-de plaats in klasse 1b is geëindigd.