Napoleon op veldtocht

UIT DE OUDE DOOS (5) Napoleons tocht naar Rusland

Deze keer maar weer eens een compositie met een leuk verhaal erbij.

Ook in 1839 konden de Russen al schaken en Petrov, de voorzitter van de schaakclub van St. Petersburg, nodigde de schaakclub van Parijs uit, om een correspondentiepartij te spelen. Voor de aardigheid voegde hij een probleemstelling toe. Zie onderstaand diagram:

De stand op het bord geeft de verovering van Rusland weer door Napoleon. Hij heeft de zwarte stukken en zijne majesteit zelf is inmiddels in Moskou (b1) aangekomen, na de Russen te hebben teruggedreven. Raadsheren had onze ego-tripper natuurlijk niet nodig en z’n lieve vrouwtje zat natuurlijk in Parijs. De verovering werd geleid door de zware artillerie, die ver was opgetrokken (Tf6 en Tf4) en de Garde dhonneur die de achterhoede dekt (Pa5 en Pd8).

De Russen hadden het moeilijk; de tsaar had Moskou verlaten en bevond zich richting de Oeral. De opperbevelhebber, generaal Goerkow, is letterlijk in een hoek gedreven (Dh1). De enige redding voor de Russen, zijn de helden te paard; de Kozakken (Pf1 en Pe2).

1. Pd2 Ka22. Pc3 Ka33. Pdb1 Kb44. Pa2 Kb55. Pa3 Ka6

Inmiddels is Napoleon teruggedreven, richting Pruisen en op het moment dat de resten van het leger de rivier de Beresina oversteekt, laten de Russen een kans liggen op vernietigend toe te slaan. Ook op het schaakbord laat wit deze kans liggen om met Da8 mat te zetten.

6. Pb4 Ka7 7. Pb5 Kb8 8. Pa6 Kc8 9. Pa7 Kd7 10. Pb8 Ke7 11. Pc8 Kf8 12. Pd7 Kg8 13. Pe7 Kh8

De keizer is terug in Parijs en het laatste woord is aan generaal Goerkow:

14. Kg2 mat

De schaakvereniging in Parijs vond het geen leuk grapje; ik denk zelfs dat ze dodelijk beledigd waren. In ieder geval kwam de correspondentiepartij niet tot stand!

Uit: Openingen vademecum, door DRS. F. ROESSEL.

Quote van de maand:

Ik ben Aljechin, schaakkampioen van de wereld. Ik heb geen papieren nodig!

Aljechin tegen een Poolse douanier

Joop Beijersbergen februari 2017