Tweede Bekerwedstrijd gespeeld

Wassenaar verliest door het lot!

Maandag 6 februari mocht Schaakvereniging Wassenaar het in de tweede ronde van de HSB beker opnemen tegen het Westlandse team WSC. Na de prachtige overwinning in de eerste ronde op een sterk team van Scheve Toren uit Pijnacker waren de verwachtingen ook ditmaal onverminderd hoog. Helaas waren twee sterke spelers van Wassenaar, Eric van der Marel en Joop Beijersbergen, verhinderd en daarom konden Jasper Zijlstra en Rogier Sluimers hun debuut in het bekerteam maken.

Michaël aan het derde bord kwam in een voor hem zeer bekende opening terecht en waar zijn tegenstander lang moest nadenken over de te volgen koers speelde Michaël de eerste tien zetten a tempo. De stelling zag er veel belovend uit met positioneel voordeel voor wit .. maar toen gebeurde het. Michaël was even vergeten dat zijn mooie ver opgerukte centrum pion gepend stond door de zwarte loper op de lange diagonaal en liet pardoes een volle toren slaan. Na nog een paar zetten tegengesparteld te hebben gaf Michaël zich maar gewonnen. Een flinke tegenslag dus. Timo op bord 1 speelde zeer sterk en gaf zijn tegenstander geen enkele kans. Een mooie partij om in te lijsten. Stand dus al redelijk snel weer gelijk.

Bleven over Rogier en Jasper waarbij het leek dat Rogier alle zeilen moest bijzetten om in veilige haven te komen en Jasper zijn stelling zo had weten dicht te timmeren dat er voor beide kanten geen doorkomen aan was. Plots wist Rogier echter zijn tegenstander in een valletje te laten lopen door een schijnoffer met een paard. Het bleek al snel dat dat paard inderdaad giftig was en Rogier wist al snel de vijandelijke koning te verschalken. Een onverwachte voorsprong dus! Het zag er goed uit, de stelling bij Jasper was nog steeds remise. Zijn tegenstander wilde echter terecht doorspelen en greep zich vast aan de laatste strohalm voor het Westlandse team. En met succes! Na bijna 80 zetten maakte Jasper een fout en wist het enige vijandelijke paard binnen te dringen, en na nog een paar zetten was het snel voorbij. De aanhouder wint.

Eindstand dus 2-2. De loting viel daarna uit in het voordeel van de Westlanders en dus bleef Wassenaar achter met lege handen.