Gelukkig gelijkspel voor Wassenaar 1

Het eerste team is in de thuiswedstrijd tegen Raadsheer-Corbulo goed weggekomen. Na een spannende wedstrijd stond een 4-4 gelijkspel op het bord.

Invaller Carel Gijsen was als eerste klaar met zijn partij. Carel kwam al niet helemaal ideaal uit de opening, verloor een pion en uiteindelijk ook de partij. Gelukkig bracht Rogier de stand daarna snel op 1-1 door een fraai gespeelde partij te bekronen met een aanval op de open zwarte koning. Willem volgde met een correcte remise.

Joop moest aantreden tegen de op papier sterkste tegenstander en moest flink aan de bak om het creatieve spel van zijn tegenstander te neutraliseren. Dat lukte aanvankelijk prima en Joop plaatste een mooi torenoffer wat minimaal eeuwig schaak moest opleveren. Joop speelde echter op winst en liep uiteindelijk vast op de zwarte verdediging.

Op bord 5 was het geluk wel aan onze kant. Jasper had een prima opening gespeeld, maar het middenspel verliep niet ideaal en daardoor stond hij eigenlijk gewoon een pion achter. Hij verloor nog wat materiaal en offerde (uit wanhoop?) nog een dame tegen twee torens en zag zijn tegenstander plotseling opgeven. Een bizarre ontknoping, want de stelling was eenvoudig gewonnen voor die tegenstander. Het zal iets van een black-out geweest zijn, maar voor ons was het een zeer welkom punt.

Ook Eric leek op bord 1 lang zijn 100% score te continueren, hij stond immers twee mooie pionnen voor. Het eindspel met allebei een dame en lopers van ongelijke kleuren bleek echter niet meer dan een remise op te leveren.

Timo’s partij ging lang gelijk op. Beide spelers hadden het op bepaalde momenten beter kunnen doen, maar zoals het ging kwam er een eindspel op het bord waarbij Timo twee stukken had en de tegenstander een toren. Dat was nog altijd onduidelijk, maar toen Timo nog een kwaliteit erbij won, was het in principe uit. Het duurde nog even, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

Daarmee was het gelijkspel binnen, maar wellicht kon Michaël er nog een matchpunt bij verdienen. Dat lukte helaas niet. Na een prima opening, moest Michaël toezien hij zijn tegenstander knap terugkwam in de partij en uiteindelijk zelfs aan het langste eind trok waardoor we bleven steken op 4-4.

Al met al zeker geen slecht resultaat. Na vier gespeelde wedstrijden hebben we al keurig 4 matchpunten verzameld waardoor we ons op het eerste gezicht geen druk hoeven te maken over degradatie. De volgende wedstrijd is op woensdag 8 februari uit tegen Haeghe Ooievaar 1.

door Timo Bottema, 11/01/2017