Tweede scoort weer !

Winst tegen Voorburg 1

Met drie nieuwe gezichten speelde Team 2 afgelopen maandagavond thuis tegen Voorburg 1 en wist het succes van de eerste ronde van dit seizoen te herhalen.

Carel op bord 1, die er aanvankelijk weinig zin in had, weigerde de remise die hem op zet 26 werd aangeboden aan te nemen. Hoewel de positie gelijk was, meende hij dat er voor hem nog wel wat uit te halen viel, en inderdaad wist hij in het eindspel een vrije a-pion te bemachtigen. Jammer genoeg moest hij deze enige zetten later weer inleveren, waarnaar de vrije g-pion die de tegenstander had weten te bemachtigen niet meer te houden was.

Frappant detail: tijdens deze match hadden onze spelers op de eerste 5 borden op een gegeven moment 20 minuten of meer op klok. Het meest tot uiting kwam dit op bord 2 waar Jeeho op een gegeven moment ruim een uur op de klok had, tegen de 10 minuten van zijn tegenstander. Jeeho stond heel lang goed tegen een sterke tegenstader maar wist uiteindelijk niet de volle winst te grijpen. Goed spel van beide spelers leidde hier uiteindelijk tot remise. Zeer knappe prestatie voor Jeeho aan bord 2

Ed Schuijer op bord 3 hield het net als de vorige keer het langst vol. In het middenspel moest hij zijn toren ruilen voor een paard maar schoon verwoede pogingen van zijn tegenstander wist deze dit echter niet effectief te benutten. Hierdoor bleef het tot het laatste moment spannend. Onvoorzichtig spel van wit leverde Ed een vrije c-pion op, welke zijn tegenstander tegen trachtte te houden met zijn paard. Op het laatst misplaatste wit echter zijn toren, waardoor hij deze verloor. En na vervolgens ook zijn paard weg te hebben gegeven, had Ed twee lopers die zonder problemen de vrije h-pion naar de overkant konden helpen en bezorgde daarmee uiteindelijk de winst voor het tweede team.

Eddy Schuyer, alleen strijdend voor de winst!

Floris speelde op bord 4 een variant van het Spaans die we gerust onorthodox kunnen noemen, waarbij de koning al op zet 8 op e2 belandde (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dxc6 5.Pxe5 Dd4 6.Pf3 Dxe4 7.De2 Dxe2 8.Kxe2). De aldus verkregen positie moet toch wat ongemakkelijk hebben aangevoeld. Na min of meer gelijk spel eindigde de partij in een mooie remise.

Op bord 5 verloor Tomas al vrij vroeg zijn h-pion en moest kort daarop ook een tweede pion opgeven zonder compensatie. Gelukkig voor hem liet zijn tegenstander een paard hangen. Hierna wist Tomas goed terug te komen en won uiteindelijk middels een ontdekkingsschaakje een toren, waarnaar de tegenstander opgaf.

Aart wist zich lang staande te houden in het Siciliaans maar verloor helaas op een gegeven moment zijn h-pion. Zijn tegenstander wist daarna uitstekend gebruik te maken van deze zwakte in wits stelling, wat uiteindelijk tot verlies op bord 6 leidde.

Frans bereikte al gauw een voor hem typerende positie. Hij wist zich in deze goed te manoeuvreren en won uiteindelijk een loper. Even leek het erop dat zijn tegenstander terugkwam met een toren op de achterste rij, maar gelukkig was Frans net op tijd om dit te stoppen. Na het afruilen van de torens wist hij de partij te winnen.

Pierre op bord 8 ging in tegen het adagium nooit met de dame op b2 te slaan, maar wist hier fortuinlijk mee weg te komen. Voor we het wisten was de partij voorbij met winst voor Pierre.

Eindstand 5-3, en dus de tweede winst voor Team 2!

Alex v/d Ham, Teamleider 2