Eerste van het Eerste

Op maandag 31 oktober heeft ons eerste team een fraaie thuiszege geboekt op RSC Belgisch Park 2. Na een nipte nederlaag in ronde 1, gaven we ons seizoen een goed vervolg met een 5,5 - 2,5 overwinning op één van de op papier zwakkere teams uit onze klasse.

We begonnen sterk aan de wedstrijd. Michaël snoepte al snel een pion van zijn tegenstander, die daarvoor vermoedelijk wat meer compensatie had willen krijgen en Dusan won een pion zonder dat het ten koste ging van zijn koningsaanval. Willem stond twee pionnen achter maar had wel een grote ontwikkelingsvoorsprong. De overige borden stonden zeker niet minder.

Rogier was als eerste klaar. Met een gedekte vrijpion op d5 had hij de controle over de zwarte stelling en wist vervolgens mij een fraaie combinatie veel materiaal te winnen. De truc had zo in de stappenmethode onder het kopje ‘weg hout’ kunnen voorkomen. Met een toren achterstand probeerde zijn tegenstander het nog even, maar dat was uiteraard tevergeefs.

Dusan moest eerst een ruim kwartier op zijn opponent wachten, maar wist daarna vrij vlot een goede stelling te bereiken. Een koningsaanval leverde een gezonde pluspion op, waarna Dusan verstandig afwikkelde naar een eenvoudig gewonnen eindspel.

Ook Jasper en Eric wonnen. Jasper bouwde de partij rustig op maar voerde daarna constant de druk op de witte stelling op. Uiteindelijk kwam Jaspers dame met behulp van een toren op d2 binnen, waarna het vrij snel voorbij was. Eric had vanuit de opening telkens één of twee tempi meer dan zijn tegenstander en kreeg daardoor prettig spel. Via een fraaie manoeuvre met een paard naar het gedekte veld a4, won Eric een pion. Zijn tegenstander gaf die echter niet zonder slag op en hij probeerde deze o.a. met een desperado terug te winnen. Hij had vermoedelijk niet gezien dat Eric een heel mooie combinatie in gedachten had. Eerst liet Eric zijn dame in staan die vergiftigd was vanwege mat in twee, waarna hij het op de volgende zet afmaakte met een toren offer! Wederom een zeer knappe overwinning!

Dat bracht de stand op 4-0 waarmee het eerste matchpunt een feit was. Willem had ondertussen een pionnetje terug gewonnen en had nog altijd iets van een ontwikkelingsvoorsprong. Dat verwaterde richting het eindspel enigszins, maar de stelling bleek goed genoeg om ook de tweede pion terug te winnen. Remise was het logische resultaat van een eindspel met beiden één paard, een koning en een groepje pionnen, waarna ook het tweede matchpunt binnen was.

Michaël verloor helaas zijn partij. Lang leek de partij zijn kant op te vallen, maar toen een vijandig paard via g6 binnenkwam en een kwaliteit terugwon, ging het de verkeerde kant op. Joop stond de hele tijd al iets prettiger, o.a. doordat zijn tegenstander genoodzaakt was de koning naar f8 te spelen, en dus niet meer kon rokeren. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een toreneindspel wat bij goed spel vermoedelijk wel remise te houden was. Zoals de partij ging kwam Joop vrij eenvoudig met zijn koning de zwarte stelling binnen, waarmee een winnende vrijpion gecreëerd werd.

Timo speelde ten slotte op bord 1 een degelijke partij, sloeg een remise aanbod af omdat er nog wel wat mogelijkheden lagen maar nam te veel risico. Eerst ging er materiaal verloren omdat een vrijpion tegengehouden moest worden, waarna het eindspel onhoudbaar bleek. Gelukkig maakte dat voor de matchpunten niet meer uit, die waren al lang en breed binnen.

Timo Bottema.