Eerste overwinning Tweede

Het tweede team, zojuist gepromoveerd van de vierde naar de derde klasse van de HSB en daardoor van zestal naar achttal uitgebreid, heeft een uitstekende start van het nieuwe seizoen gemaakt. In de thuiswedstrijd tegen Botwinnik 4 uit Zoetermeer werd met 4,5 - 3,5 gewonnen.

Gabor Ellmann stond lange tijd gelijk, maar in het middenspel werd zijn stelling steeds slechter. Miki Bayrak, vorig jaar topscorer extern met 5,5 uit 6, ging met zijn dame op pionnenjacht, maar de twee pionnen voorsprong wogen niet op tegen de koningin die hij in moest leveren tegen toren en paard, omdat zijn koningsstelling dramatisch was. Tomas Feher (binnen een half uur gewonnen), Jeejo Choe (sterk gespeeld in zijn eerste externe wedstrijd) en playing teamleider Alex van der Ham deden wat terug en het stond warempel 3 - 2.

Frans Blaauw stond beter. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit om een vrijpion op te waarderen, wat echter zeker niet correct was, Blaauw gaf de kwaliteit terug voor een eindspel met pluspion, maar dat was net remise zoals meestal in een toreneindspel. Gerard Meijer aan bord 1 had een degelijke stelling met gedekte vrijpion en lopers van ongelijke kleur bereikt. Hij had de dames moeten ruilen ten nadele van een dubbelpion, maar zoals het ging verzon de tegenstander ineens via een loperoffer een ondekbaar mat op g7, tussenstand 3,5 - 3,5 dus.

Alle druk op de schouders van Ed Schuijer. Dankzij een penning over de e-lijn had hij de tegenstander stevig onder druk, won in het toreneindspel een pion (waar hij eigenlijk door dreiging van promotie een toren had kunnen winnen), waarna de tegenstander in lichte tijdnood de beslissende fout maakte: 4,5 - 3,5. De matchpunten zijn bijzonder welkom, want als we naar de ratings van alle teams in de derde klasse kijken wordt het een zwaar jaar. Wel hebben we genoeg spelers en kunnen ons de luxe veroorloven om met ongeveer 15 spelers te wisselen.